Trebate li odbaciti vino?

Postoje tri nepristupačne stvari koje svaki pijanac treba. Prvo, vino. Drugo, lončarić za otvaranje gore spomenutog vina. Treće – žao mi je, ali ne čaše vinskog stakla koje ste kupili na nečem što sam nazvao pijan Etsy – dekanter, jer morate dekantirati vina. Evo zašto i kako.

Držite se – ono što točno dekantira?
Odstranjivanje je kad ulijte bocu vina u drugu posudu, idealno dekanter, ali miješalicu, bacač ili pakao, stara staklena vaza će učiniti.

I zašto moram dekantirati vina?
Zamislite da sjedite na najmanjem sjedalu, u samom dijelu trenera, na najduži let vašeg života. Vaše se sjedalo ne spušta, koljena su stalno spojena na stare kopije Sky Mall, i vi ne možete potresti čovjeka pokraj tebe iz njegove ambiene izazvane nesvijesti da uzme pišku. Čak i kad konačno sletite, u potpunosti produljite sve svoje udove i idite u pee, još se osjećate strašno i ljutite i trebate dobar šest sati ispruženih na kauču u donjem rublju da biste se vratili na normalno.

Ista stvar s nekim vina. Mjesecima se doslovce bocu – možda godinama, čak desetljećima! – stvaraju svoje okuse tijesno, nervozno i ​​uopće nisu ugodne. Baš kao i ti ravno iz aviona, okus je zgnječen, napet i gorak. Treba im neki zrak i neki prostor! Dekantiranje ovih vina ih zrači i dopušta im da udahnu, izglađuju hrabrije osobine i okuse i dopuštaju da hlapljivi spojevi puše.

Kako mogu znati koja se vina treba dekantirati??
Vino koje je dulje vrijeme bilo, kao i više od deset godina, trebalo bi dekantirati, ne samo da dopušta otvaranje i opuštanje okusa, već i odvajanje sedimenata. Sediment u starim bocama uzrokuje molekule koje se kombiniraju s taninima tijekom vremena. To je sasvim normalno i nema se brinuti. To se, rekao je, ne želite da joj se usta pune, tako dekantirati.

Drugo, dekantirati bilo koje vino koje osjećate da je potrebno. Da ti. Osobno. Ako vino neobično ili ravno poprima nepoželjno vama, bacite je u dekantru. Je li okus previše kiselinski, previše tanin, ili previsok u alkoholu? Bacite ga u dekantru! Ima li miris hlapljivih kiselina, kao što je uklanjanje noktiju ili balzamovog octa? Ili, možda, smanjuje se smrad, poput trulih jaja ili gume? Bacite ga u dekantru! Niste sigurni što je to, ali ne kopaju? Dekantirati da sh * t.

Čak i ako nije crveno vino. Suprotno popularnoj vinskoj prirodi, dekantiranje nije samo za crvene boje, a rojevi također mogu imati koristi od dekantiranja, osobito prirodnih vina koja su podložnija hlapivoj kiselosti i smanjenju.

Koliko dugo to dekantirati?
Ovo je lukav dio. Nema točne formule; neka vina imaju manje vremena za dekantiranje od drugih. Kažem da ga kušam nakon 30 minuta, a ako još uvijek bude okus, dajte joj još 30.

Ali čak ni jedan sat možda neće biti dovoljno dug. Prije nekoliko tjedana otvorio sam badass rozato koji sam imao tjedan ranije u Italiji i zaljubio se u njega. Ali boca koju sam imala kod kuće upravo je takav ružičasti okus bio čudan. Nisam mogao staviti prst na ono što jest, pa sam ga stavio u dekantar u hladnjaku. Dva i pol sata kasnije lijepo je pio.

Kao i kod većine stvari s vinom, dekantiranje se svodi na vaš instinkt – da li vam je ukusan? Pijte je! – i strpljenje. Vjerujte svojim ukusima.

* Marissa A. Ross je * Bon Appétit ‘vino i urednik vina. Sve vrijeme: Povremeni vodič za sigurni pijenje.

Ili dekantirati to vino u … lonac s grubim rebrima:

Kako napraviti crveno vino-Braised kratke rebara