Kako kuhati i peciti s Matcha zelenim čajem u prahu – i zašto

NUDE RECEPTE IZ OVOG STORIJA:

Jogurt & Matcha vrtlog s mangom

Matcha & Pistachio-Crusted Halibut

Zeleni čaj je ono što druga zdrava hrana može nazvati overachiever. Smatra se borbom koja se bori protiv raka, koja se bori protiv starenja, bolesti koja se bori protiv bolesti srca – sve, zvijezda između leća i Acai bobice. Ali matcha, verzija u prahu čini čak i ostalim zelenim čajevima lijenost. To je najzdraviji od svih njih – od klizišta.

Koristi se u japanskim ceremonijama čaja stoljećima, matcha (izgovara MAH-cha) nadmašuje svoje boljnije braće i sestre zahvaljujući načinu na koji se obrađuje. Cijeli listići sjenutih nijansama sitno su mljeveni, pa kad ih pijete ili jedete (više o tome ispod), unosite cijeli list i sve njegove vitamine i antioksidante, a ne samo ono što se hranjive tvari ispiru iz tipičnih vrećica zelenog čaja. Prema jednoj studiji, ta dobra stvari uključuju zapanjujuće 137 puta više antioksidanta poznatog kao epigallo-katehin galat, za koju se smatra da je glavni izvor superpowersa zelenog čaja.

Te zdravstvene koristi nisu dovoljne da objasni trenutnu popularnost na restoranima i pekarskim jelovnicima širom svijeta. (Kada ste posljednji put vidjeli pšenično zrno? macaron u Pierre Hermé, pariški slastičarnica?) Zainteresirani za njegov zemljani, gorak okus, svestrani oblik i prekrasnu zelenu boju, kuhari uzimaju matcha i izvan svoje tradicionalne uloge, koristeći ga kako bi posvećivala složenost svemu, od šavova kapljica do pound kolača.

“To dodaje osobnost i dimenziju na jela”, kaže kuhar Daniel Patterson iz San Francisca s četiri zvjezdice Coi, koji pretvara ljusku s matcha-pistachio kore. A domaći kuhari koriste je za dodavanje zdravog okusa na hranu. “Razmislite o tome kao začin”, kaže Patterson, koji preporučuje da ga isprobate u jelima slatkim ili kiselim jelima. Pronađite recepte i više sjajnih ideja za ugradnju ovog visokokvalitetnog sastojka u vašu prehranu ispod.

Kako kupiti

Matcha cijene kreću se od 5 dolara po unci do nevjerojatnih 100 dolara po unci.
Za piće potražite vrhunsku ocjenu. Za kuhanje, kupite manje skupo
kulinarske ocjene. Dostupno na amazon.com i inpursuitoftea.com.

NUDE RECEPTE IZ OVOG STORIJA:

Jogurt & Matcha vrtlog s mangom

Matcha & Pistachio-Crusted Halibut