Sriracha Tanpa Pengawet dan Gula Berolah

Kami telah menulis sebelum ini tentang membuat sriracha anda sendiri (dan mencadangkan banyak cara yang hebat untuk menggunakannya), tetapi Jolene Collins mengambil cintanya pada Rooster Sauce ke tahap yang baru: dia memulakan perniagaannya sendiri yang membuat pengawet dan diproses versi bebas daripada perkara yang berapi-api. Setiap kumpulan adalah sedikit berbeza, kerana Collins mengubah nisbah lada dan pelbagai jenis yang terdapat di pasaran petani – semuanya menjadikannya mudah untuk membenarkan menggunakan sos pada setiap hidangan. (“Saya mengutip batch baru!”)

Apa yang membuat membuat sriracha anda sendiri adalah menarik, bagaimana ia mengasingkan jurang katokup-mustard. Sesetengah makanan, seperti kretas Heinz, kentang goreng McDonald, atau skippy kacang mentega, begitu dikenali dengan serta-merta, begitu seragam, dan begitu banyak tentang pengulangan yang menghiburkan bahawa apa-apa penyimpangan dari norma lazimnya hanya terasa aneh. Lain-lain, seperti mustard, berpakaian salad, jeli, dan, dengan makanan yang paling banyak, ada beberapa bilik yang menggeliat. Sriracha adalah sejenis saus dalam keistimewaannya dan kerumitan rasa, tetapi ia cukup baru (dan kebanyakan kombinasi lada panas dan rasa bawang putih cukup baik) bahawa masih ada ruang untuk inovasi, untuk hari-hari apabila anda ingin sriracha sedikit tarter atau satu dengan panas mellower.

Anda boleh mencuba sriracha Collins dengan memerintahkan dalam talian, tetapi jika anda cukup berani untuk mengambil ketchup di dunia, inilah beberapa cara untuk mereplikasi standbys lama:

BERKAITAN
25 Cara Menggunakan Sriracha
Sriracha Lollipops: Mouth-Tingling Hotness on a Stick
Saksikan Sprayracha, Peniaga Keadilan Pedas