Peraturan Parti Makan Malam Potluck untuk Kedua-dua Hos dan Tetamu

Makan malam potluck adalah idea yang bagus dalam teori: semua orang membawa satu hidangan untuk dikongsi, dan anda berakhir dengan pesta. Tetapi dalam praktiknya, ia boleh menjadi urusan yang sukar, baik untuk mengkoordinasikan dan menghadiri. Bagaimana jika hidangan itu bertembung? Bagaimana jika semua orang membawa lasagna? Bagaimana jika anda membawa sup dan hos anda tidak mempunyai mangkuk penyediaan? Uff.

Muzik Carla Lalli, editor makanan dan ciri kami, telah menjadi tuan rumah dan menghadiri bahagian yang saksama daripada potlucks yang berjaya dan tidak berjaya. Oleh itu, kami meminta beliau mengambil etika untuk kedua-dua tetamu dan tuan rumah, dari hidangan apa untuk membuat cara untuk menangani sekatan makanan.

KEDUDUKAN DENGAN YANG PALING

Jadikan ia sebagai pesta tema. Sama ada jenis masakan atau resipi dari buku masakan tertentu, ini akan membantu anda mengelakkan salad Yunani / carne asada tacos / kimchi mashup beras goreng. Menjadi khusus dengan arahan anda, dan pastikan mereka berada dalam kebolehan dan anggaran masakan para tetamu.

Daftarkan saya! Jika anda tidak menghantar e-mel kepada lembaran pendaftaran, anda akan mendapat enam pasta, tiga baki brownies, dan tidak ada sayuran. Cara terbaik untuk melakukannya? Dapatkan empat orang di minuman, empat orang di sisi, dan empat orang di hidangan utama. Atau, jika anda seorang keperibadian Type A, luruslah beritahu orang apa yang perlu dibawa. Tiada masalah dengan itu. ____

Berhati-hatilah: Tetamu anda akan memerlukan. Perkara boleh menjadi ketat di dapur di makan malam potluck. Tanyakan tetamu anda untuk memberitahu anda jika mereka memerlukan peralatan, ruang ketuhar, atau peralatan berkhasiat. Jika jangkauan anda penuh atau anda merasakan diri anda kehabisan apa-apa, anda boleh meminta tetamu anda untuk menukar hidangan mereka atau membawa apa yang mereka perlukan dari rumah.

TIDAK TAMU DENGAN YANG TERBAIK

Datang bersedia. Bawa semua yang anda perlukan untuk hidangan anda. Hos anda telah meminjamkan dapur dan ruang makan, dan akan banyak membersihkan apabila semua tetamu telah berlepas, jadi bantu dengan membawa beberapa perkara dari rumah. Dan orang tidak mempunyai 20 trivets-membawa sendiri, atau membawa tuala mangkuk untuk diletakkan di bawah hidangan panas anda.

Sekiranya ia memerlukan mangkuk, FUHGETTABOUTIT. Lasagna, sayap ayam bakar, kentang tumbuk-orang-orang hampir selalu membawa hidangan yang boleh dimakan dari pinggan. Jangan menggandakan beban tugas tuan rumah anda dengan membawa sup atau rebus.

Elakkan triple-S: bau, pedas, dan pelik. Perkara-perkara yang sangat berminyak, terlalu pedas, atau mempunyai bahan “pelik” membuat orang teragak-agak untuk pergi untuk hidangan anda. Selain itu, kerana orang ramai membawa pelbagai hidangan yang berbeza, penting bagi anda tidak mengalahkan yang lain.

Jangan menganggap anda akan mendapat hartanah ketuhar. Ya, makaroni dan keju anda hanya perlu dipanaskan di dalam ketuhar selama 15 minit-tetapi begitu juga tujuh hidangan tetamu. Cuba buat sesuatu yang anda boleh memanaskan badan semasa perjalanan atau yang boleh dihidangkan pada suhu bilik. Jika anda benar-benar perlu membuat hidangan memerlukan ketuhar, hubungi hos di hadapan untuk bertanya sama ada terdapat ruang. Kesopanan umum.

Pergi Vegan. Orang potluck cenderung membawa hidangan yang berat dan gemuk seperti cabai, kaserol, dan pasta panggang. Dan tidak mengapa: mereka mudah, menyenangkan orang ramai, dan boleh diangkut. Tetapi plat potluck sering tidak mempunyai masalah dan kecerahan. Bawa sesuatu yang segar seperti salad bijirin atau hidangan sampingan sayuran mentah untuk pelbagai jenis.

PERNAH membawa dulang criteré. Ini perkara paling buruk yang boleh anda bawa. Lobak, kering + wortel + lada tanpa rasa + ranch kasar dip = yuck. Jika anda pergi membeli-belah, bawa daging dan keju yang telah sembuh atau dapatkan campuran kacang besar.

Fikirkan di luar dapur. Kami mendapatkannya: Walaupun anda tidak selesa di dapur, anda masih mahu dijemput untuk perayaan potluck. Itu betul-betul halus. Bawa barangan kertas seperti tuala, pinggan, cawan, dan perkakas. Jika anda ingin membawa sesuatu untuk dikonsumsi, pergilah bir atau wain. Dan jika anda mahu (atau perlu) membawa hidangan, membawa sesuatu yang hebat seperti pizza dari tempat pizza “mewah” Neapolitan di bandar. Itu akan membuat banyak orang gembira.