Penjenamaan Tiram dan Koboi Naked

Gambar melalui pengguna flickr Sebastian Anthony

Kembali pada hari itu, apabila anda pergi ke sebuah restoran untuk menumpahkan beberapa tiram, anda mempunyai satu pilihan – tiram. Anda mengandaikan mereka tempatan tetapi asal tepatnya tidak diumumkan. Kemudian anda mempunyai dua pilihan – Pantai Timur atau Pantai Barat – tetapi oleh dan besar, tiram masih tiram.

Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, seperti apa-apa yang lazat dan boleh dipasarkan, penjenisan tiram telah dimatikan. Mula-mula, Kumamotos (yang mereka sendiri agak mengelirukan, kerana kedua-duanya adalah spesies yang berasingan dan jenama) menyapu tempat kejadian, maka Beausoleils dan Kusshis (jenis Kumamoto yang lain) menjadi darling bar mentah.

Sementara itu, ketika peperangan bivalve yang trendi melanda, seluruh dunia tiram tertentu sedang berkumpul, yang paling dinamakan di mana mereka datang. Malpeques (selepas teluk di PEI), Island Creeks (kedai air tawar di Duxbury Bay, MA), Otter Coves (Puget Sound), dan sebagainya, semuanya rasa sedikit berbeza kerana persekitaran yang mereka tinggalkan. ” Merroir, “setara dengan terroir samudera, adalah satu perkara yang nyata – makanan tiram dengan sentiasa menapis air yang mereka masuk, jadi mereka mengambil banyak garam, kehidupan tumbuhan, atau apa saja yang berlaku di dalam habitat mereka – maka nama-nama tempat ini, walaupun mereka boleh mendapatkan sedikit kabur, masuk akal.

Gambar oleh Levi Brown

Walau bagaimanapun, baru-baru ini, saya dapati bahawa nama-nama tiram semakin kurang menerangkan dengan cara yang sebenar, dan hanya menjadi nama-nama yang zippy. Stokes, Stingrays, Shibumis: semua evokatif, tetapi tidak jelas. Mungkin contoh yang paling ekstrem lagi ialah The Oyster NakedCowboy, yang saya lihat pop timbul di menu seluruh NYC thisseason.

Cowboys Naked ditanam di Bluefish ShellfishFarms di Long Island, NY, menjadikan mereka pilihan tempatan yang baik untuk NYCeaters, tetapi ada sesuatu tentang nama yang seolah-olah memiliki madethem stick. Sebagai menu bar mentah mendapatkan lebih banyak dan lebih rumit, menempah ikon aTimes Square sebagai tiram anda (bagi mereka yang tidak pernah mendengarnya, Cowboyis Naked seorang lelaki sebenar yang mengembara sekitar 42nd Street di playero underoosnya) menyederhanakan perkara dan menjadikan pengalaman makan sedikit lebih mudah dilupakan juga.

Kemudian pada minggu ini, kami akan berbincang dengan Erin Byers Murray, pengarang sebuah buku baru tentang tiram pertanian tahunannya di Duxbury, MA, jadi dia mungkin dapat memberitahu usif pencirian tiram di sini untuk tinggal atau tidak. Saya rasa bahawa ia tidak akan dimiliki sebelum restoran mula menjual jenama sendiri proprietarymollusks. Tukang Cucian Perancis, sesiapa sahaja? —Andrew Knowlton, dengan Sam Dean

BERKAITAN
Tonton 3-Sesi Empat Shuffle Shuffle Kanada John Bil Shuck dan Oyster
Petua dari Pakar Tiram Rowan Jacobsen