Laman web restoran ini adalah Super Aneh dan Awesome

Ia jarang ditemui di laman web restoran dan berfikir lelaki, ini hebat. Banyak laman web restoran baru cenderung mematuhi gaya yang sama: kulit Skuasy yang retooled menjadi ramping dan mesra mudah alih dengan akses mudah ke maklumat lokasi dan menu. Mereka adalah buttoned-up dan profesional, menyampaikan perhatian kepada perincian yang sepatutnya memberi keyakinan pelanggan tentang duduk untuk makan pertama kali di sana.

Tetapi terdapat beberapa laman web, seperti yang ada untuk Pizza Jerk di Portland, Oregon, yang tidak peduli dengan mana-mana sahaja. Pendaratan di laman web itu adalah seperti mengambil mesin masa kembali ke laman Angelfire memalukan sekitar tahun 1999, apabila latar belakang corak dan teks berwarna merah jambu adalah yang paling keren. Pemegang bersama Brandon Smyth memberitahu pereka bahawa dia mahukan sesuatu yang “kelihatan seperti sudah ada selama-lamanya dan tidak sama sekali” dengan warna-warna terang dan GIF animasi. “Saya cuba mencari ‘Margaritaville’ untuk bermain di latar belakang, tetapi saya tidak fikir anda boleh melakukan MIDI lagi, dan mungkin itulah yang terbaik.” Ideanya adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Pizza Jerk adalah piza pizza tradisional yang lazat di mana kanak-kanak boleh berlari dan bermain permainan video tanpa mengganggu sesiapa pun.

pizza jerk portland computerized pizza information website
Jerk Pizza

“Maklumat pizza berkomputer” dari Pizza Jerk.

Pizza Jerk bukan sahaja. Beberapa restoran baru yang paling popular di negara ini telah memilih laman web yang kelihatannya tidak konvensional, pernyataan peribadi visual tentang bagaimana tempat ini harus berbeza dari enam restoran lain dengan siling berkubah, selesai besi tempa, dan lampu loket Scando pada masa yang sama blok.

diraja izakaya philadelphia restaurant website landing page
Royal Sushi & Izakaya

Langkah di dalam dunia 8-bit Royal Sushi & Izakaya.

Royal Sushi & Izakaya membuat laman webnya kelihatan seperti permainan video 8-bit yang mungkin. Ia telegraf keperibadian dan pembesaran Jesse Ito, chef dari izakaya Philadelphia dan bar sushi yang bersebelahan.

“Bapa saya dan saya adalah orang Jepun, dan saya masuk ke dalam budaya Jepun. Kami mempunyai projektor yang bermain filem Jepun dan anime lama di izakaya, “kata Ito, menerangkan perasaan seperti Zelda laman web, yang menampilkan kaiju tersembunyi yang hanya muncul apabila anda melayang di atas ruang kosong di sudut kanan atas. Itu kaiju (“raksasa yang besar seperti Godzilla,” sebagaimana yang digambarkannya) didasarkan pada Raja Ghidorah, salah satu musuh Godzilla dalam filem-filem itu. Tetapi sekarang-anda-lihat-itu, sekarang-bagaimana-saya-mencari-lagi-kesan dari raksasa 8-bit dimaksudkan untuk melambangkan bar sushi tersembunyi.

diraja izakaya kaiju website
Royal Sushi & Izakaya

Raja Ghidorah yang tersembunyi di tapak Royal Sushi & Izakaya.

Lebih penting lagi, ia hanya melakukan sesuatu yang akan menonjol dan tidak kelihatan seperti setiap laman web lain, kata Ito. Itu jenis laman web turnkey sekolah baru adalah apa yang dikatakan restoran Le Turtle Taavo Somer cuba mengelak juga.

le turtle restaurant website newyork front
Le Turtle

Halaman arahan untuk Le Turtle.

“Kebanyakan laman web restoran benar-benar membosankan dan hanya mempromosikan anugerah chef atau pemilik yang dimenangi. Ia hanya resume besar dan nampaknya begitu membosankan. Kami mahu kurang mempromosikan diri, “katanya. Dia mahu laman web ini mencerminkan seni yang mengilhami kakitangan yang membuat menu dan ruang yang futuristik dan kelabu, seolah-olah restoran itu dibuka dari sebuah stesen angkasa yang berfungsi dengan langoustin yang dimasak dengan sempurna.

le turtle restaurant website new york back
Le Turtle

Dunia arthouse di luar lokasi dan maklumat menu di laman Penyu Le.

Apabila tapak Le Turtle dilancarkan, laman web restoran mudah-mudahan mudah di internet. Anda tidak dapat mencari menu atau maklumat lokasi restoran Perancis moden-hanya simbol abstrak yang akan membawa anda ke GIF filem senyap. Sekarang, maklumat yang anda perlukan adalah pada halaman pendaratan, dan apabila anda mengklik “Le Turtle” di bahagian atas, laman web ini mengungkit untuk mendedahkan apa Somer memanggil “zon selamat, di mana kita tidak benar-benar menilai atau peduli terlalu banyak.” Anda akan melihat klip dari filem-filem seksi ’80s yang menampilkan Michael Mann. “Kami akan mengambil perkara-perkara yang sensual atau tekstural, kerana mereka adalah perasaan saya cuba membangkitkan di ruang Penyu Le.”

pemusnah los angeles restaurant website galaxy menu
Stink Studios / Destroyer

Tapak angkasa untuk Destroyer di L.A.

Untuk restoran sarapan eklektik Destroyer di Los Angeles, laman web ini adalah dunia tersendiri. Sesiapa sahaja yang mencari maklumat restoran asas hanya dapat menemuinya dari Google Card, berhujah pereka tapak dari Stink Studios. Orang-orang yang benar-benar membuatnya ke laman web Destroyer ada di sana untuk menyodok dan melihat apa pengalaman restoran yang mereka alami. Apa yang mereka dapati ialah skrin hitam kasar dengan D E S T R O Y E R berjalan secara menegak dalam teks putih di tengah. Sebagai skrol pengguna, lebih banyak maklumat memaparkan halaman sehingga ada teks mendatar dengan item menu (O R G A N C H E N E G G), dan kemudian di bawahnya semuanya meledak seperti starburst. Nampaknya benar-benar rawak dan hanya untuk tujuan estetik, tetapi banyak pengiraan masuk ke dalam reka bentuk itu.

pemusnah los angeles restaurant website starburst
Stink Studios / Destroyer

Bahagian bawah halaman Destroyer.

Atau komet. Chef Jordan Kahn suka ruang; khususnya, dia menyerang buku Carl Sagan Komet, yang menangani sejarah ruang awal dan peristiwa di mana pemusnah komet secara teoretikal melanda bumi, memusnahkannya, dan membawa kemunculan purba akhirnya menyebabkan kehidupan. “Konsep itu adalah inersia,” kata pereka Yego Moravia. “Dan setiap surat diletakkan dengan cara ia mewakili trajektori komet.” Letupan besar di bahagian bawah halaman adalah meniru letupan sebenar. Untuk dibina semula dan dibina semula adalah idea yang memihak kepada dapur Kahn, di mana anda boleh makan air mata Job dengan gooseberries dan kembang kol yang dipanggang dengan bawang putih hitam dan kulit ayam; laman web ini memberi penghormatan kepada idea itu juga. “Tekan bar ruang” di bahagian bawah, di mana anda boleh memilih huruf individu seperti anda sedang bermain Space Invaders di arcade, hanya untuk bersenang-senang.

maksudnya sandwich seattle mouth
AfterAll Studio / Mean Sandwich

Kursor untuk tapak Sandwich Minyak juga merupakan animasi dari mulut Freddie Mercury.

Sesetengah restoran hanya mahu menunjukkan bahawa mereka tidak akan mengambil terlalu serius. Tapak untuk kedai roti sandwic Seattle yang hangat Mean Sandwich mempunyai kursor yang kelihatan seperti mulut mulut terbuka-penghormatan kepada Freddie Mercury menjerit paru-paru di atas pentas. Sebagai peminat besar penyanyi lewat, pemiliknya Kevin dan Alex Pemoulie tidak boleh lebih bahagia.

salazar la restaurant website top
Salazar

Sama seperti 90-an dan awal sekali lagi di laman web Salazar.

Billy Silverman, pemilik restoran barbeku Mexico, Salazar di Los Angeles, mengatakan dia tidak memberikan arahan pereka. “Saya pasti tidak akan membayar banyak wang untuknya, dan saya fikir ia sepatutnya kelihatan seperti laman web yang tidak kelihatan seperti orang yang membelanjakan wang untuknya.” Jadi dia mengupah lelaki yang dia tidak pasti adalah sepenuh masa pereka web untuk memasukkan fail MIDI “What is Love?” dan pelangi Comic Sans teks dalam sekurang-kurangnya saiz 18. Ia benar-benar tidak masuk akal. Dan borderline sempurna. “Saya fikir saya Googled laman web restoran terburuk, dan kami hanya mahu menjadi lebih buruk seperti laman web restoran terburuk. Kami mendapat nota sepanjang masa dari orang yang menawarkan untuk membantu kami seperti, ‘Saya perhatikan laman web anda boleh menggunakan beberapa kerja.’ “

Ia seperti normcore, di mana berpura-pura tidak berminat dalam fesyen membawa kepada $ 1,000 Sweethirts yang hanya Kendall memakai. Kerana restoran yang memposting seolah-olah laman web mereka adalah kemalangan gembira membuatnya jelas berapa banyak pemikiran yang berlaku kepada mereka. “Malangnya, terlalu banyak orang memberitahu saya laman web kami adalah cemerlang, “kata Pizza Jerk’s Smyth.