Kenapa Anda Perlu Minum Riesling Musim Panas Ini (dan Cara Cari Botol Terbaik)

Riesling-wain-kaca

Orang Amerika suka perkara yang manis, seperti Skittles, Cosmos, dan Caramel Brulee Frappuccinos. Tetapi apabila ia datang kepada wain dengan sedikit gula, kita akan menghidupkan hidung kita. Dan itu terlalu buruk, kerana setiap orang yang menolak Riesling kehilangan apa yang mungkin menjadi wain yang paling terang, paling renyah, paling dahaga di dunia. Sweetness hanya separuh cerita dengan Rieslings; yang terbaik dari mereka juga mempunyai jumlah keasidan gila. Jika anda suka limun, anda akan suka Riesling.

Mencari yang tepat untuk rasa anda boleh menjadi rumit. Label Riesling boleh kelihatan tidak dapat dielakkan. (Adakah kering, kering atau manis?) Dan menyahkodkan sistem untuk mengklasifikasikan Rieslings Jerman dengan kematangan ke Kabinett (cahaya, segar), Spatlese (lebih kaya, lebih berat), dan Auslese (tinggi gula, lazimnya untuk pencuci mulut) memerlukan sekurang-kurangnya enam minggu sekolah Jerman malam.

Itu tidak praktikal, jadi inilah kunci cheat untuk mencari Riesling yang kering: Cari perkataan itu trocken pada botol Jerman, atau memilih Austria atau Alsatian Riesling; kebanyakannya adalah tulang kering. Juga, jangan teragak-agak untuk mendapatkan bimbingan dari pro, yang jelas ada dalam misi: “Jika ada satu matlamat sommelier, itu menjadikan Riesling lebih terkenal,” kata Rajat Parr, pengarah wain Mina Group,.

Sekiranya anda suka cinta anggur, anda mungkin ingin tahu bahawa Riesling jarang melihat bahagian dalam setong, jadi apa yang anda rasakan adalah ungkapan sebenar anggur. Itulah sebabnya ramai yang mendakwa ia paling banyak terroir-wain yang didorong oleh semua. Bagi saya, nombor satu sebab untuk minum lebih banyak Riesling adalah fakta mudah bahawa ia berpasangan dengan apa sahaja masakan, sama ada Sichuan atau makanan laut. Bagaimana anda boleh mengatakan tidak? –Andrew Knowlton

Selepas melompat, cari lima label untuk dicuba.

Penyokong Riesling Paul Grieco, pemilik bersama bar wain Terroir di NYC dan pencipta inisiatif wain musim panas Riesling, memilih lima kering untuk botol luar yang kering yang akan menjadikan anda seorang yang beriman:

Drinks-riesling-hirsch

Austria / $ 25
“Lean dan taut.” Riesling, Zobing, Hirsch, 2008, Kamptal

Amerika Syarikat / $ 28
“Imbangan sempurna manis dan keasidan.” Late Harvest Riesling, Hermann J. Wiemer, 2009, Finger Lakes, NY

Minuman-riesling-henshke

Australia / $ 29
“Apel dan pear dengan keasidan renyah.” Riesling, Julius, Henschke, 2007, Eden Valley

Minuman-riesling-zilliken

Jerman / $ 38
“Menindih keasidan ditambah dengan buah yang gembira.” Riesling Kabinett, Saarburg Rausch, Zilliken, 2009, Mosel

Minuman-riesling-hugel-et-fils

Perancis / $ 60
“Bulat dan kaya buahnya.” Riesling, Jubilee, Hugel et Fils, 2005, Alsace

Gambar oleh Jamie Chung (kaca) dan Diane Fields (botol)