Chef Sensasi Instagram Jacques La Merde pada Siapa Dia Really Is (dan Memasak dengan Cheez Whiz)

Chef Jacques La Merde menjadi sensasi Instagram apabila parodi-parodinya yang kecil, makanan yang menjengkelkan (dibuat dengan keju nacho dan makanan ringan diproses semula dan “deconstructed”), mengambil dunia yang menyukai makanan oleh ribut. CAPTIONS SEMUA KANAK-KANAK mencipta watak bodoh tetapi dicintai yang mengalihkan perhatian setiap hidangan, tanpa bangganya bangga setiap titisan minyak, dan yang memahami ego dan semangat gila yang diperlukan untuk menjadi koki. Khamis malam, koki berasaskan Toronto Christine Flynn mendedahkan bahawa dia berada di belakang akaun itu Chef Top, meraikan pesta “keluar” di Puritan & Co. Boston Di bawah ini, Flynn menerangkan bagaimana akaun itu menjadi, dan mengapa sudah tiba masanya untuk membongkar ego ego yang tidak dikenali.


Kebanyakan kita mungkin merasakan sedikit persamaan mengenai trend makanan yang halus dan bahagian-bahagian kecil. Sebagai orang yang suka makan, makanan ini boleh merasa steril dan terasa, dan sering tidak menyenangkan. Tetapi tidak menafikan bahawa hidangan ini cantik. Saya tertarik dengan keseimbangan dan estetika plat dari akaun Instagram seperti Art of Plating dan Gourmet Artistry. Saya tidak pasti saya mahu memakannya, dan saya sering tidak jelas apa bahannya, tetapi saya boleh menghargai ketukangan (dan penjejakan dan mungkin gliserin atau menstabilkan tompok gigi) yang terlibat.

Fakta bahawa visual yang menakjubkan, rumit, dan kadang-kadang mengelirukan makanan lazimnya dihidangkan sejajar dengan menu yang saya tidak dapat mentafsirkan hanya kelihatan sesuai. Kita semua mempunyai pengalaman duduk di restoran “it” terkini, memecahkan membuka menu terikat kulit, mengintip untuk membaca dalam cahaya lampu merah Edison dan menjadi dibombardir dengan novella longwinded terroir dan mencari makan, yang sepatutnya mewakili menu pinggan kecil. Setiap hidangan tiba, lebih rumit daripada yang terakhir. Begitu banyak bakat di atas pinggan itu, begitu banyak pemikiran, tidak banyak makanan.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Saya suka makanan. Ia berada di tengah-tengah kehidupan saya sejak saya memulakan kerja pertama saya menjamu ais krim di luar bandar Ontario pada usia 15 tahun. Saya juga suka seni. Akhirnya-lebih daripada apa-saya suka ironi. Oleh itu, tidak ada yang lebih baik untuk menggabungkan ketiga-tiga akaun Instagram di mana seorang tukang masak yang bingung dan sedikit histeris membuat makanan “halus” dengan bahan-bahan rendah dan dengan penuh kasih menunjukkan beberapa norma yang lebih tidak masuk akal mengenai trend makan semasa. Apabila orang bertanya kepada saya mengapa saya memulakan akaun saya mengalami kerugian.

Saya fikir ia akan menjadi lucu. Itu sahaja.

Tidak ada makna yang lebih dalam, tidak ada agenda tersembunyi selain membuat orang ketawa dan mengukir tempat kecil di internet di mana saya hanya menjadi goofball gergasi.

Saya bertukar kerja kira-kira dua tahun lalu; meninggalkan kafe yang saya jalankan di Nantucket selama tujuh tahun untuk berpindah ke Toronto, di mana saya mengambil alih R & D untuk kumpulan restoran. Saya tidak betul-betul mendarat di kakiku, dan saya terlepas mempunyai kedai kreatif khas harian dan komuniti rakan chef tempatan yang boleh saya bicarakan.

jacques-la-merde
Galdones Photography

Chef Christine Flynn. Foto: Galdones Photography.

Saya juga tidak pasti tentang peranan saya dalam industri ini. Perkara-perkara yang kelihatan penting apabila saya mula sebagai juru masak sering mengambil tempat duduk belakang sekarang. Adakah ruang negatif dan lichen satu-satunya cara untuk berjaya sebagai tukang masak moden? Adakah saya kerah biru? Atau kolar putih? Adakah saya peduli? Saya sering menganggap bahawa kerana saya makan sarapan pagi di atas trashcan pada pukul 3 petang. atau mencuba untuk membersihkan gris Bolognese yang bersih dari apron tanpa kulit saya dengan tuala dapur yang kotor.

Selepas berbulan-bulan merasa hilang, mencipta akaun, mencipta Jacques, membuat saya berasa seperti saya mendapat kembali soigné saya. Menembak gambar-gambar, berteknologi rendah yang melibatkan perjalanan ke lorong tengah kedai runcit dan merapatkan telefon saya di ruang tamu saya, hampir cathartic.

Saya fikir akaun berjaya kerana ia begitu jelas saya menikmati diri saya sendiri dan mempunyai sedikit keseronokan. Banyak produk yang saya sedang bekerja dengan seperti pita gelembung, bola salji, dan pizza yang muncul-saya tidak mempunyai dalam beberapa dekad (atau pernah), dan terdapat komponen nostalgia yang besar. Makanan adalah perkara yang sangat penting dan penting untuk menyedari bagaimana kita membentuk pasaran, tetapi pada masa yang sama, adakah anda ingat betapa lucu itu sebagai seorang anak untuk meletakkan Bugles pada jari anda dan mengejar adik lelaki anda? Ingat ketika nenek anda akan membawa anda telur kejutan Kinder dan anda tidak memikirkan berapa banyak gram gula di dalamnya atau sama ada ia adalah bahaya tersedak? Mereka adalah masa-masa ajaib dan saya ingin membawa sedikit kembali ke dalamnya sebuah dunia yang penuh dengan mescun salad dan orang yang enggan makan roti.

Peminat seolah-olah mengagumi kepercayaan Jacques dan tidak menghiraukan konvensyen masakan. Dia menentang kebiasaannya, dan tanpa rasa optimis dan bersemangat. Ramai orang menjangkau Jacques, melalui DM atau e-mel, dan tindak balasnya adalah sangat positif dan sering peribadi. Jacques (walaupun tidak mempunyai kuasa yang sebenar) membuat nasihat kerjaya dan menyusun senarai bacaan untuk tukang masak muda. Jacques membuat cadangan restoran, dan menyerlahkan bakat orang lain yang dikagumi beliau. Jacques menghubungkan orang-orang dan berkata perkara yang sangat baik kepada orang yang tidak dikenali. Jacques menjadi sejenis maskot untuk orang-orang, dan bagi saya, barometer mengenai bagaimana anda harus memperlakukan orang lain dan menghadapi masalah.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Kebanyakan chef mengalami kerosakan peralatan, mesin pencuci pinggan tidak menunjukkan, dan hubungan yang mengambil backburner untuk karier kami dan kemudian membakar. Kita semua mempunyai keupayaan untuk “menyelesaikannya” tidak kira apa yang dilemparkan dengan cara kami, dan penting bagi saya untuk menyerlahkan dan meraikannya. Saya sangat jujur ​​tentang industri apa. Ia sukar. Jangan salahkan saya, saya suka, tetapi beberapa hari ia membuat saya melemparkan tangan saya ke udara dan mempersoalkan kewujudan saya.

Chef Jacques La Merde tidak begitu banyak ego alter saya sebagai lanjutan diri saya. Kuat, cacat, canggung, romantis dan sedikit ceroboh. Secara teknikalnya, kami berdua mempunyai beberapa kemahiran, tetapi kebanyakannya kami mempunyai daya tahan, dan kemampuan untuk terus mengetuk dan datang tersenyum. Susun seperti salah satu daripada Bozo the Clown menumbuk dummies. Tujuh belas tahun dalam makanan dan bev dan saya telah mengambil bahagian saya hits, dan menghabiskan lebih banyak masa daripada sesiapa sahaja yang perlu menangis di walk-in. Saya telah bekerja keras dan membuat beberapa makanan yang indah dengan orang-orang berbakat. Saya perlu ketawa bahawa ia sedikit padang rumput dan beberapa Doritos yang dapat saya perhatikan. Perkara yang baik saya suka ironi.