Cara Memasak Dengan … Lava (Resipi Lava Pertama Kami Pernah!)

Terdahulu tahun ini, London, Sam Bompas membuat berita di seluruh dunia apabila dia menyenaraikan dua profesor New York bahagian untuk membantunya memasak beberapa mata rusuk-aliran lava buatan manusia panas di tempat parkir Syracuse.

“Itu stik terbaik yang pernah saya ada,” kata Bompas. “Dan saya seorang tukang masak dan saya telah menulis lima buku masakan. Impian saya adalah untuk satu hari sendiri rangkaian restoran berasaskan lava.”

Bompas mendapat kepakaran saintifiknya-dan lava panas-dari profesor geologi Universiti Syracuse Jeffrey Alan Karson dan profesor patung Robert Wysocki, yang telah membuat lava tiruan selama lima tahun yang lalu untuk menguji aliran arus lava dan untuk meneroka bentuk baru arca berasaskan landskap. Mereka memanaskan beratus-ratus pound basalt Wisconsin degil ke 2,100 darjah Fahrenheit dalam silikon karbida, kemudian tuangkan cecair panas yang menggelegak ke lereng yang selamat di belakang bangunan seni. Sesiapa sahaja yang menjaga (atau memasak) lava itu harus memakai jenis pakaian khusus yang melindungi pekerja pandai-dan, walaupun begitu, perisai panas reflektif pada visors mereka masih ada mula mencairkan selepas enam atau tujuh minit oleh relau lava.

“Petua saya untuk tukang masak lava di rumah: Bertanggungjawab dengan baik!” Karson berkata.

Pelajar Universiti Syracuse cuba memanggang biji kopi di bahagian yang lebih sejuk dari aliran lava.

Sehingga Bompas datang, eksperimen memasak ahli lava cenderung ke arah makanan yang dikemukakan oleh semua orang yang cuba di Scouts (s’mores, anjing panas), walaupun seorang pelajar baru-baru ini membuat usaha keras pada kek mentega. (Dia menghidupkan kubah kue sementara untuk mencuba memasak di atas dengan lebih terperinci.

Tetapi Bompas membuat hidangan yang tepat dengan stik dan jagung pada tongkol, dan dia mengatakan haba murni lava panas, yang tidak dicuci oleh produk-produk sampingan gas, arang, gas, atau kayu, dibuat untuk rasa “daging tulen”. Sekarang dia merancang untuk memasak pesta lava-memasak untuk beribu-ribu dengan relau mudah alih dan beratus-ratus pon batu gunung berapi-mengharapkan tag harga untuk bermula pada kira-kira $ 160 setiap kepala, dengan sekurang-kurangnya 500 tetamu. (Beliau telah membuat pertanyaan dari Timur Tengah dan Rusia.)

Pada Selamat menjamu seleraPermintaan itu, Bompas telah mencipta resipi pertama sejarah untuk memasak lava buatan manusia, dan kami mencetaknya di sini. Kami akan memberitahu anda untuk tidak mencuba ini di rumah, tetapi, terus terang, jika anda jenis orang yang mempunyai relau perindustrian dan beberapa ratus paun basalt yang terletak di sekeliling, tiada siapa yang dapat memberitahu anda untuk tidak melakukan apa-apa.

Lava keluar merah-panas dari relau. Ia biasanya terlalu panas untuk memasak ini dekat dengan sumber aliran.

Molten Lava-Charred Rib-eye Dengan Jagung-Tomatillo Salsa 4 hidangan

STEAKS
Batu basalti 1.1 bilion tahun dahulu
Peralatan keselamatan kalis air penuh badan
4 stik rusuk mata, 1.5 “- 2” tebal
Garam dan lada secukup rasa

SALSA
3 telur jagung, tidak tersumbat
2 tomato
1 alpukat
1 jalapeño, unggulan
½ bawang merah
¼ cawan minyak zaitun
¼ cawan jus limau segar
Cilantro dicincang segenggam
Garam dan lada secukup rasa

Balai bersuhu kereta api terlebih dahulu hingga 3,000 darjah F. Letakkan batu selama 60-70 jam. Membina wadah kalis api utama dengan saluran ais menengah yang mengalir keluar. Sediakan gril 10 “di atasnya.

Segar dadu jalapeño, bawang merah, dan alpukat. Chop cilantro. Sebaik sahaja jagung dan tomatoga cukup sejuk untuk mengendalikan, potong kernel jagung dari cob dan besar-dadu tomatillos.

Musim steak dengan garam dan lada secukup rasa. Sebagai aliran lava, letakkan mata rusuk pada panggangan selama 48 saat di setiap sisi sehingga terdapat char hitam. Keluarkan stik dari api ke permukaan parut lain untuk berehat selama 10-12 minit.

Gosok jagung dan tomato yang tidak disejukkan selama kira-kira 180 saat, bertukar agak kerap agar tidak terbakar. Keluarkan dari panggangan untuk sejuk.

Dalam mangkuk besar, menggabungkan semua bahan untuk salsa. Musim untuk rasa.

Sekali lava telah disejukkan kepada hanya 900 darjah F dan bertukar hitam, kembali stik ke grill untuk memanaskan badan. Hidangkan tulang rusuk lava lebur dengan salsa di atas.