Cadangan Kaunter Kami: Berapa Banyak Kaunter Kaunter yang Anda Perlu di Dapur Anda

Berita pecah: Anda tidak memerlukan sebarang alat baru untuk meningkatkan permainan dapur anda. Betul, kita tidak akan menggunakan puitis tentang peralatan baru yang berkilat atau rempah-rempah yang mesti ada. Sesungguhnya, kami menasihatkan anda untuk mencipta lebih lagi daripada kekosongan dalam kehidupan memasak anda. Nah, tepatnya, kami mengatakan bahawa anda perlu mengutamakan alat memasak yang paling penting (namun paling tidak dipertimbangkan): ruang kosong kosong.

“Sungguh menggelikan bahawa kita mengambil penjagaan sedemikian dengan menganjurkan persekitaran pejabat kita, di mana tiada apa-apa yang berbahaya – kita tidak menggunakan gunting lagi-tetapi tidak berfikir tentang persediaan dapur, persekitaran di mana ada pisau tajam , menggoreng dalam lemak, air panas dan lantai licin, “kata Jeff Potter, penulis Memasak untuk Geeks: Sains Real, Masak Besar, dan Makanan yang Baik. “Dan apa sahaja yang anda lakukan di dapur, anda lakukan di atas meja.”

Dengan kata lain, anda tidak boleh membersihkan bahagian atas mesin basuh pinggan mangkuk dan menganggap diri anda bersedia untuk membuat hidangan tujuh hidangan. Nasib baik, Potter telah datang formula untuk mengetahui dengan tepat bagaimana anda perlu meletakkan ruang kaunter dapur anda, dan dia berkongsi dengan kami.

Jika anda terpaksa bersandar sejauh ini, anda biasanya tidak akan menggunakan bahagian lain kaunter untuk memasak sebenar. Photo: UpperCut Images / Getty Images

Peraturan 3×4

Peraturan yang paling penting adalah yang digunakan untuk semua tukang masak rumah: Anda memerlukan tiga kaunter berasingan, dan mereka perlu kira-kira empat kaki panjang. Panggilnya Peraturan 3×4.

“Selalunya, anda memasak dalam tiga fasa yang berbeza: persediaan, memasak, dan barang kotor,” kata Potter. “Jika anda membuat kue, aduk adunan, maka anda meletakkan kue di atas dulang untuk membakar, maka anda mempunyai timbunan kotor. Jika anda tidak mempunyai kaunter ketiga untuk menumpahkan hidangan kotor, anda letakkannya di dalam sinki tetapi itu bermakna anda tidak boleh menggunakan sinki anda untuk apa-apa lagi, dan dapur keseluruhan akan rosak. “

Mempunyai tiga kaunter berasingan-satu yang didedikasikan untuk setiap fasa proses memasak-bermakna anda tidak perlu meletakkan makanan yang dimasak di ruang yang hanya memegang ayam mentah, dan mangkuk pencampuran kotor tidak menyebarkan sayuran segar. Dapur anda dioptimumkan untuk kecekapan di semua peringkat memasak.

Adapun peraturan empat kaki panjang: Menurut Potter, itu menyediakan ruang yang cukup untuk papan, mangkuk, lembaran pemanggang, dan berbagai macam kelengkapan dari setiap fasa resipi biasa. “Fikirkannya kira-kira saiz dua kepingan cookie yang akan dimasukkan ke dalam ketuhar, dengan ruang untuk satu mangkuk adunan kue di antara,” katanya. (Potter suka membakar cookies.)

Lebih besar tidak semestinya lebih baik: Pada empat kaki, kaunter masih memastikan bahawa segala-galanya adalah kira-kira dalam jangkauan lengan yang selesa untuk kedudukan berdiri dewasa di pusat. Kedalaman juga bergantung pada koki pencapaian anda yang lebih tinggi mempunyai beberapa inci pada tukang masak yang lebih pendek, tetapi melekat di sekitar dua kaki dan anda harus baik-baik saja. Kuncinya adalah untuk mengingati bahawa pada amnya anda tidak akan menggunakan bahagian-bahagian kaunter yang anda tidak dapat mencapai hanya dengan memperluaskan lengan. Jadi, pulau dapur yang paling dalam, granit-teratas anda hanya membelanjakan separuh belanjawan pengubahsuaian anda? Hanya mengandalkan menggunakan separuh lebih dekat dengan dapur.

Pasti selesa, tetapi susun atur dapur ini bererti sekurang-kurangnya satu kaunter yang sangat diperlukan selalu tidak mudah dicapai. Photo: Trinette Read / Blend Images

Enam-Pace Universe

Sama ada kaunter anda membentuk “L,” “U,” atau diletakkan dalam garisan selari tidak kira seberapa jauh mereka memerlukan anda untuk bergerak dari stesen ke stesen. Idealnya, apabila anda memasak, seluruh alam semesta kerja anda harus mengisi bulatan tidak lebih daripada enam langkah diameter-Jika anda perlu mengambil lebih dari dua atau tiga langkah untuk mendapatkan dari satu stesen ke stesen yang lain, anda memperlambat laju anda, memperkenalkan lebih banyak peluang untuk pelanggaran, dan memenatkan diri anda tidak perlu.

Sekiranya mungkin, kaunter harus disusun supaya ramuan dan alat yang paling perlu anda lebih dekat daripada yang lain. Jika anda kebanyakan tukang roti, anda akan gembira anda mempunyai kabinet tepung dan gula anda di sebelah kaunter pencampuran anda, dan periuk dan kuali mampu hidup di pinggir pinggir. “Perkara yang anda gunakan secara aktif sepatutnya hampir atau hanya lewat tangan anda,” kata Potter. “Dan bagi saya, pusat alam semesta memasak saya hampir selalu menjadi meja dengan papan pemotong di atasnya.”

Apabila Anda Memiliki Ruang Terlalu Kecil (atau Terlalu Banyak)

Jika anda tinggal di sebuah bandar besar, kaunter tiga kaki empat boleh menjadi mewah. Jadi, anda perlu membuat apa yang anda ada. Penyelesaian kreatif mungkin termasuk mencari papan memotong besar yang akan sesuai dengan sink atau bahagian yang tidak digunakan dalam julat itu, atau mendapatkan papan dua demi empat yang boleh anda letakkan di suatu tempat yang stabil di dalam lorong berdekatan (iaitu apa yang dilakukan oleh Potter ketika dia adalah seorang pelajar di sebuah apartmen kecil di Rhode Island). Ia tidak sesuai, tetapi ia akan membuat keadaan memasak yang tidak diingini lebih ditoleransi.

Sebaliknya, jika anda mendapati diri anda mempunyai dapur yang terlalu besar, anda mungkin mendapati bahawa kaunter hanya terlalu jauh untuk digunakan dengan selesa. Di sini juga, meja countertop adalah jawapannya. “Rebutlah keranjang dapur, buang blok tukang daging di atasnya, dan letakkan di tempat kerja anda,” kata Potter. “Tada! Anda mempunyai kaunter yang berfungsi dan bagus.”

Sama ada anda membuat makan malam dalam berjalan kaki berukuran pint atau rumah besar, bahagian paling penting dari mana-mana resipi adalah memastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk memasak dengan selamat dan baik. Ruang: Ia adalah sempadan terakhir dapur.