Beef Stroganoff Dinamakan Untuk Siapa Tepat?

Musim sejuk ini, kami berjuang kembali sejuk dengan klasik lama, dan kami bermaksud BENAR-BENAR lama: stroganoff daging. Hidangan ini dicipta pada suatu ketika pada awal tahun 1800-an dan mempunyai zaman kegemilangan Amerika pada tahun 1950-an dan 1960-an, tetapi sejak itu telah jatuh cinta (dan rasa). Kami, bagaimanapun, tidak cukup bersedia untuk menghantar stroganoff daging lembu ke padang rumput, kerana hidangan ini boleh menjadi lebih daripada resipi biasa daging lembu, bawang, dan krim sup cendawan. Sebagai contoh, kami mempunyai satu versi yang memerlukan tri tip, paprika manis Hungary, dan chanterelles. Versi lain memerlukan tenderloin, Cognac, dan krim sebat.

Tetapi siapa yang Stroganoff, betul-betul? Seorang kudus? A playboy? Seorang tiran?

Kerana ternyata, nama masakan hidangan itu-Count Pavel Aleksandrovich Stroganoff– seperti jenis.

Menurut Stroganoff Foundation, yang ditujukan untuk “memelihara warisan artistik yang ditinggalkan oleh Rusia oleh keluarga Stroganoff,” asal-usul klan Stroganoff itu kembali ke masa sebelum pemerintahan Ivan the Terrible. Pada tahun 1300-an, keluarga membesar dengan kekayaan melalui perdagangan, pengambilan tanah, dan perlombongan garam. Kemudian, apabila Ivan the Terrible mengetepikan kawalannya ke Moscow dan semua negeri sekitarnya, matriarch keluarga Stroganoff (Anika Feodorovitch, 1488-1570) membuat sebuah pertarungan yang berani dengan merampas sebahagian besar Siberia dan mengikat dirinya dengan Ivan, menyerahkan wilayahnya kepadanya dalam pertukaran untuk geran tanah jangka panjang. Secara berkesan, ini menjadikan keluarga Stroganoff pengurus de facto semua Siberia.

Flash ke hadapan ke abad ke-17 dan Stroganoffs masih rapat dengan pemerintahan czarist, dan lebih kaya untuknya. Keluarga itu kini menjadi sebahagian daripada aristokrasi Rusia yang melangkah ke Eropah, sebab itulah Count Pavel Stroganoff (1774-1817) sebenarnya dilahirkan di Paris. Anak lelaki Count Alexander Sergeyevich Stroganoff dan Puteri Ekaterina Troubetzkaya, Pavel adalah sebahagian besar catatan sejarah Rusia. Walaupun cukup rendah (sebagai kunci rendah sebagai ahli elit Rusia yang kaya dengan kekayaan), beliau berkhidmat sebagai diplomat kepada Britain dan seorang jeneral dalam Perang Napoleon (yang mana dia memperoleh St. George Cross, salah satu penghormatan ketenteraan tertinggi Rusia).

Pengasingan Count Perancis / Rusia mendapati jalannya ke dalam dietnya, kerana kaum bangsawan Rusia sering menyewa tukang masak Perancis tetapi mengekalkan benteng yang diasah di tanah air. Menurut buku masakan itu Rasa Rusia, Resep Stroganoff daging lembu yang asli berasal dari mustard Perancis asas untuk daging perasa, digabungkan dengan krim krim masam Rusia, yang koki Stroganoff dinamakan sempena penyokongnya.

Kira itu sendiri meninggal akibat tuberkulosis pada usia 43 tahun, di suatu tempat berhampiran Copenhagen. Klannya hidup dengan mewah hingga ke abad ke-19, dan hari ini mereka bertahan dengan koleksi seni yang luas serta harta besar di St Petersburg yang dikenali sebagai Istana Stroganoff.

Anda juga boleh melawat Istana Stroganoff jika anda memilihnya. Ia telah dinasionalisasi pada tahun 1917 dan menjadi sebahagian daripada Muzium Rusia negeri pada tahun 1990. Hanya tidak datang mencari apa-apa “tips resipi keluarga asli” dari ahli keluarga Stroganoff sebenar. Pewaris terakhir kepada dinasti Stroganoff, Countess Olga, meninggal pada tahun 1837.