Bagi Chef, “Chef’s Table” Netflix Boleh Menjadi Tiket Baru untuk Bintang

Apabila n / dibuka di Los Angeles pada tahun 2011, chef Niki Nakayama mengambil tempahan untuk kaiseki restoran 26-segawainya Jepun di telefon bimbit peribadinya. Sistem ini berfungsi dengan sempurna sehingga April lalu, ketika Nakayama membuat debutnya di siri dokumenter asli Netflix Jadual Chef, bersama para koki nama besar seperti Massimo Botura, Francis Mallmann, dan Dan Barber.

Hampir sejurus selepas pertunjukan melanda Netflix, telefon Nakayama mula meletup.

“Pada hujung minggu purata, kami mendapat 10 hingga 12 panggilan sehari untuk permintaan tempahan,” kata Nakayama. “Selepas persembahan itu disiarkan, saya fikir saya mendapat panggilan telefon sebanyak 70 kali pada hujung minggu pertama.”

nnaka-chefs-table-2-niki-nakayama
Zen Sekizawa

Tauhu kembang kol dengan ikura (salmon roe) di dalam dashi, Santa Barbara uni, dan mentega uni di n / naka di Los Angeles. Foto: Zen Sekizawa

Apabila Netflix merancangkan musim kedua Jadual Chef minggu ini, ia akan sekali lagi memperkenalkan orang ramai yang menonton di dunia untuk dapur dan kehidupan enam chef: Alex Atala (Brazil), Ana Roš (Slovenia), Dominique Crenn (San Francisco), Enrique Olvera (Mexico / U.S.), Gaggan Anand (Thailand), dan Grant Achatz (Chicago).

Kebanyakan koki ini hidup dan bekerja di tempat yang jauh dari A.S., dari Slovenia ke Brazil, dan ramai yang telah mengumpulkan beberapa tahap rock-bintang di dunia media makanan serangga. Tetapi, seperti Nakayama, tiada seorang pun daripada mereka (mungkin tidak termasuk Achatz) adalah nama keluarga Amerika seperti Bobby, Mario, Ina, atau Emeril.

Hari-hari ini, mencari kejayaan komersial sebagai tukang masak kurang bergantung pada menjual jimat anda kepada rancangan TV berbilang musim di Rangkaian Makanan, melekatkan nama anda pada barisan panci panggang, atau menandatangani tawaran buku masakan yang mencolok dengan wajah anda di atas penutup. Sebaliknya, pengawal baru docs makanan yang sinematik, ketat disunting, didorong oleh watak seperti Jadual Chef, CNN’s Bahagian tidak diketahui dengan Anthony Bourdain, dan PBS Minda seorang Chef telah menyediakan kedua-dua chef up-dan-datang dan terkenal sama jalan yang lebih bergaya, lebih bergaya untuk selebriti-belum lagi akses kepada khalayak global.

francis-mallmann-chefs-table
Netflix

Teknik memasak hidup-api Frances Mallmann menawan penonton Netflix. Photo courtesy of Netflix

“Capaian Netflix sangat besar,” kata tukang masak Frances Mallmann, yang Restaurante Patagonia Sur di Buenos Aires telah dipaparkan pada musim pertama Jadual Chef. “Saya telah melakukan TV selama 35 tahun di Amerika Selatan, tetapi sebagai mesej, dalam 40 tahun kerjaya saya, [Jadual Chef] telah menjadi yang paling berkuasa. “

Mallmann menganggarkan bahawa 95 peratus daripada e-mel yang dia terima daripada orang di seluruh dunia yang meminta untuk bekerja dengannya berpunca dari dirinya Jadual Chef episod.

“Mereka mahu mengubah hidup mereka dan menjadi inspirasi, dan mereka bermimpi bahawa saya duduk di sana menunggu seseorang datang membantu saya dengan api, “ dia cakap. “Itu bukan apa yang berlaku, tetapi orang ramai dipertingkatkan dengan mimpi itu. Saya suka itu.”

Netflix terkenal dengan ketat mengenai bilangan penontonnya, dan tidak mustahil untuk membuat tuntutan bahawa rancangan tersebut telah menyamai garisan bawah chef yang diketengahkan. Sebagai contoh, tahun Dan Barber difilemkan Jadual Chef juga tahun Blue Hill di Stone Barns memenangi Anugerah James Beard untuk Outstanding Restaurant dan dinamakan sebagai salah satu daripada 50 Restoran Terbaik di Dunia. Walaupun jurucakap Blue Hill mengatakan kedua-dua restoran Barber telah melihat peningkatan pengunjung antarabangsa dari Eropah, Asia, dan Australia, kemungkinan besar Jadual Chef adalah salah satu daripada beberapa sebab untuk benjolan itu.

dominique-crenn-chefs-table-2
Dengan ihsan Netflix

Dominique Crenn dari Atelier Crenn dan Petit Crenn adalah salah seorang daripada enam chef yang akan membintangi musim kedua Chef’s Table. Photo courtesy of Netflix

Kami akan segera melihat jika Jadual Chef formula akan mengerjakan sihirnya kali kedua pada para chef seperti Ana Roš, restoran Slovenianya Hiša Franko terletak di sebuah pekan kecil yang tidak memiliki kedai hasil apa pun, kerana semua penduduknya memasak dengan bahan-bahan dari kebun mereka sendiri.

Idea ini ialah Roš dan yang lain akan dapat digunakan Jadual Chef untuk memberitahu (dan menjual) kisah-kisah mereka dengan cara yang bermakna dan berkekalan, dan bukannya mempunyai pertunjukan yang menimbulkan kesan boom-and-bust.

Dalam pengertian ini, cerita Nakayama adalah harapan. Setahun selepas itu Jadual Chef pertama kali disiarkan, dia masih menerima banyak permintaan tempahan sehari daripada pengunjung yang ingin menjaringkan tempat duduk di salah satu daripada sembilan meja n / ni (tetapi tidak lagi di telefon bimbitnya). Dia menambah dua lagi tukang masak sepenuh masa ke kakitangan dapurnya. Dia berhenti membaca ulasan Yelp, kerana mereka tidak lagi membina kerja. Dia selalu merasakan dia bermain catch-up. Dan dia tidak akan mengubah sesuatu.

“Saya sering bercanda dengan kakak saya bahawa saya akan memiliki jenis restoran yang akan membuat tempahan tiga bulan,” katanya. “Apabila anda mencapai itu, anda harus baik dengan tanggungjawab yang datang dengannya.”

Berkaitan: Jika Anda Menyukai ‘Jiro Dreams of Sushi,’ Anda Akan Suka Siri Netflix New Mouthwatering Pengarah

Berkaitan: Watch Anthony Bourdain mempunyai tembakan dan bir dengan Eric Ripert

Shot & A Beer dengan Eric Ripert dan Anthony Bourdain