Bagaimana Molly Yeh Menjadi Salah satu Blogger Makanan Paling Popular di Permainan

“Dia tinggal … di ladang?” “Di North Dakota atau sesuatu?” “Ia diucapkan, Yay.

Ini adalah bagaimana banyak perbualan tentang Molly Yeh mulakan. Blogger di belakang Nama Saya adalah Yeh, ya, berpindah dari New York ke North Dakota untuk memulakan kehidupan baru di ladang bit suami beliau, dan dalam proses itu berjaya menjadikan hobi memasak dan fotografi menjadi perniagaan yang penuh.

Sekiranya saya menaipkan ini dalam kes kecil, ia akan menjadi lebih banyak pada jenama Yeh, tetapi saya rasa ia tidak akan berfungsi dengan baik. Kerana Yeh mewakili peralihan dalam dunia penyuntingan resipi dan penulisan makanan-kita merasa seperti kita mengenalnya, kita benar tahu dia. Dengan perkembangan masa yang semulajadi, sama ada ia kesetiaan serbuk besar atau kek hamburger mini marzipan, kami mendapat sedikit ansuran ke hadapan dalam hidupnya, dan kerana hidupnya sangat berbeza dari kami sendiri (panen bit pada hujung minggu ini! Di manakah dia mendapati semua cahaya ini ?), ia lebih mudah dilupakan. Seolah-olah blogging makanan mengambil lebih banyak inspirasi daripada novel bersiri daripada Kegembiraan Memasak. Ini bukannya mengatakan bahawa dia mencipta bentuk, tetapi dia boleh menyempurnakannya: Jika anda seorang pemakan makanan media sosial yang obsesif, anda mungkin dapat mengenali kek Molly Yeh dengan pencahayaan sahaja, gayanya begitu kuat. Cerdik, dengan sempurna menetas kek es pada marmar, batu, atau kayu keras licin. Membersihkan hidangan dalam fokus, latar belakang kabur. Ramai kuih cupcakes dengan bersungguh-sungguh. Semuanya menyala seolah-olah pada suatu hari anda mungkin perlu membawa payung. Anda tidak boleh mengatakan yang sama tentang banyak laman makanan lain.

molly-on-the-range-ice-cream-sandwich
Molly Yeh

Tahini blondie sandwich ais krim dari Molly di Range.

Tetapi walaupun dunia digital yang berubah-ubah gila ini, tidak ada apa-apa yang masih benar sehingga ia wujud antara kadbod, sehingga ia dapat mengambil splatters minyak dan ditandai oleh masa, bukan timestamp. Itulah sebabnya ia membingungkan buku masakan pertama Yeh, Molly di Range, keluar bulan ini. Tidak semua resipi dalam talian? Kebanyakannya, ya. Ia adalah keputusan yang sukar, anti-naluri, tetapi dia yakin dengan ibunya dan suaminya, yang menggalakkannya untuk mencipta “perkara fizikal ini,” yang merangkumi kisah hidupnya dalam satu persidangan, bukannya format sehari-hari blog yang mengambil masa bertahun-tahun untuk memberitahu perkara yang sama. Tetapi dalam cara kehidupan digitalnya hidup bersama, bertentangan dengan dunia pertanian yang sangat fizikal, hidup di tanah, memasak dari awal, dia “agak mengotorkan halaman kertas dengan kicap daripada merosakkan komputer saya.”

Jadi bagaimana semuanya bermula? Dan bagaimana dia mengubah blog peribadi ini menjadi perniagaan yang berjaya tanpa mengorbankan jiwanya untuk kandungan yang ditaja?

Yeh bosan. Dia bercuti bersama keluarganya di Los Angeles pada tahun 2009 dan masuk ke Blogspot (laman web sekarang di Squarespace). Pada masa itu ia lebih seperti diari, dan menjadi tempat bagi keluarganya dan rakannya untuk mendaftar masuk ketika dia berpindah ke New York untuk mempelajari perkusi di Juilliard. Resipi pos adalah hobi kasual sehingga dia berpindah ke Grand Forks, North Dakota dengan suaminya (trombonist di Juilliard) pada tahun 2013 dan “tiba-tiba saya mempunyai semua kali ini di tangan saya … kerana saya tidak ada kena mengena dengannya.” kerja di kedai roti tempatan, permaidani bakar 1 pagi, di mana dia belajar untuk membekukan kek dan membuat ciptaan perkahwinan rumit yang mengambil jam selepas jam. Kemudian dia mengambil beberapa resipi kerja yang menyumbang untuk Betty Crocker, yang merupakan cabaran kata Yeh, kerana penonton sangat berbeza daripada blognya. Sesetengah resipi jatuh datar (pelajaran: memegang tahini), tetapi ia adalah “satu cabaran yang menyeronokkan untuk mengendalikan parameter tersebut.” Bakso teriyaki ayam, hidangan polenta bakar untuk Paskah, resipi yang tidak akan dilakukan pada blog peribadinya, tetapi ia adalah baik untuk “melangkah ke zon itu.”

molly-on-the-range-israeli-breakfast
Molly Yeh

Sarapan Israel.

Resipi pertama yang bermula di blognya sendiri adalah challet pretzel pada tahun 2013. Dia mengarahkan beberapa pewarna dan “bermain dengannya selama beberapa minggu” sementara suaminya berada di ladang selama 17 hari jam. Setelah membakar beberapa peralatan dapur dan esofagusnya yang bereksperimen dengan cecair yang sangat asas (seperti dalam asas, bukan asid), dia membuat challet pretzel yang menakjubkan ini. Ia difoto dengan indah, dan menangkap mata Marian Bull, seorang penulis di Food52 pada masa itu. Selepas itu, “repiniti” beliau di Pinterest melangkah, dia mula membuat resipi untuk Food52, dan lalu lintas laman webnya mula berkembang, menjana 200,000-400,000 pelawat setiap bulan. Sebagai tambahan kepada persembahan Betty Crocker yang sesekali, dia menyedari “Wow, ini boleh menjadi kemungkinan yang sebenar, melakukan ini sepenuh masa.”

Pada tahun 2014, dia dicalonkan untuk a Saveur anugerah blog dan tiba-tiba ejen mula menghubungi beliau untuk cadangan buku. Pada tahun 2015 dia dinamakan Saveur‘Blogger of the Year’. “Pada masa itu, dia telah berkecimpung dalam jawatan yang ditaja, beberapa yang dia menulis untuk laman web lain, dan kemudian dia beralih untuk menyimpannya sendiri.

molly-on-the-range-pimento-babka
Molly Yeh

Pimento keju babka.

Banyak yang perlu dipelajari. “Pada mulanya, ia hanya dunia baru ini,” katanya, “Saya suka, ‘Whoa. Saya tahu bagaimana untuk membuat kek, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk berunding dan membaca kontrak. Apa maksud semua perkataan ini? ‘”Dia melihat kepada kumpulan Facebook peribadi untuk mendapatkan nasihat daripada penulis blog lain mengenai kadar dan terma kontrak. “Terdapat beberapa perkara yang saya tidak tahu bahawa anda boleh meminta dalam perkongsian ini,” seperti ketika dia menyedari bahawa anda boleh meminta jenama untuk membayar hadiah produk, di atas produk, untuk buruh (dan pengiklanan ) memotret, menghantarnya, meneliti peserta, dan sebagainya.

kue-burger-mie-on-the-range-coklat
Molly Yeh

Kek slider coklat dan vanila.

Sekarang dia akan melakukan beberapa jawatan yang ditaja sebulan, ia naik dan turun. Dia hanya bersetuju dengan perkongsian dengan jenama yang dia suka: Mentega Kerrygold, King Arthur Flour, California Olive Ranch. “Saya benar-benar tidak mengubah kandungannya lebih daripada menghubungkan produk mereka dan bercakap tentang betapa hebatnya perkara itu,” jelasnya. Siaran itu kelihatan seperti resipi lain dengan banyak foto yang terang-benderang, suara peribadi dari postcard-dari-Molly, dan nota di bahagian bawah mengenai penajaan: “Terima kasih banyak, tepung raja arthur, untuk menaja jawatan ini!”

Pembaca dan penulis blog yang sering bercakap sering bertanya kepada beliau bagaimana untuk beralih kepada melakukannya sepenuh masa. “Saya akan memberitahu mereka bahawa saya adalah ketika saya mula bekerja pada gambar saya, kerana saya dapat menggunakan gambar melalui Pinterest untuk mengarahkan trafik ke blog saya,” katanya, “Kemudian, itu mendapat mata pada blog saya [ dari orang yang] kemudian akan menghantar e-mel kepada saya dan menyewa saya untuk membuat pembangunan resipi atau post blog untuk mereka sebagai pekerjaan. “

Pada mulanya terdapat iklan Google, tetapi sekarang cara untuk blogger untuk menghasilkan wang semakin berkembang: Instagram yang ditaja, penampilan acara, garisan dapur. “Ia penting untuk tidak hanya tersekat dengan cara anda kerana sentiasa ada sesuatu yang baru dan cara baru melakukan sesuatu. Sukar untuk melihat masa depan dan apa yang akan berlaku seterusnya.”

Berkaitan: Blogger Suspek Dalam Dalaman Beth Kirby’s Kitchen Insanely Beautiful