Bagaimana Membuang Parti Makan Malam Bebas Tekanan

Selama bertahun-tahun saya melemparkan parti pada hari Sabtu, malam pesta makan malam di seluruh Amerika. Ini adalah satu kesilapan besar.

Sabtu menjemput memasak bercita-cita tinggi dan, dengan itu, tekanan. Parti-parti ini telah menjalankan saya sepanjang hari Sabtu dan menewaskan pada hari Ahad, kerana saya telah menghabiskan setengah hujung minggu membeli-belah, prepping, dan memasak.

Sekitar setahun yang lalu, suami saya, Tad, dan Saya membuat langkah radikal: Kami mula menjadi tuan rumah pada hari Jumaat. Saya tahu, saya tahu-kedengarannya gila. Tetapi tidak ada apa-apa tetapi terbalik. Parti malam Jumaat memaksa anda untuk merancang menu anda dan menjadi lebih teratur-bukannya melakukannya dalam satu hari, anda menyebarkan kerja selama seminggu, membuat pelaksanaan hari permainan mudah. Para tetamu tiba teruja pada hujung minggu, bersedia melepaskan diri dan terus terlambat. Pasti, anda boleh memohon pemikiran yang sama kepada parti hari Sabtu, tetapi anda tidak akan membebaskan hujung minggu? Datang menyertai saya pada kempen makan malam Jumaat malam saya.

1. MULAI SIMPLE: Sama ada membuat hors d’oeuvres atau membuat koktel. Lakukan keduanya, dan dewa pesta akan marah. Saya suka membeli pembuka selera (lihat di bawah) dan menawarkan minuman sederhana. Untuk nombor Prosecco yang bernama halia ini, anda boleh membuat sirap halia seminggu ke hadapan; maka apa yang perlu anda lakukan ialah menambah bergelembung.

2. MELAKUKAN SELAIN, DAN NIBBLES AKAN PEMBAIKAN SENDIRI SENDIRI: Yang mengatakan, menghindari keju-hors d’oeuvres dimaksudkan untuk menggoda, bukan tayar. Berikut adalah beberapa idea mudah: Kacang Marcona habuk dengan paprika yang merokok; mandi dimasak udang dengan jus lemon segar, minyak zaitun, dan garam saderi; menetapkan pelbagai jeruk yang baik dan tidak timun (ada banyak pilihan); beli pâté atau daging sembuh dan berkhidmat dengan roti berkerak.

3. PELBAGAI PELBAGAI PELAYANAN YANG BESAR: Lapan orang adalah nombor sihir, dan kami menghantar jemputan dengan masa memimpin tiga minggu (lebih lama lagi, dan orang lupa). Tidak apa-apa untuk memperkenalkan beberapa orang kepada satu sama lain-kami suka itu-tetapi jika mereka semua orang asing, anda akan mempunyai beberapa pengangkat yang berat untuk dilakukan. Pilih “tetamu utama,” kemudian bina seluruh senarai di sekelilingnya. Anda memerlukan seseorang yang provokatif dan meriah atau seseorang yang lucu. Jika anda boleh mendapatkan kedua-duanya, malam anda akan menjadi mudah.

4. LAKUKAN (SAHAJA) SATU INI DI MASA: Hadkan diri anda pada satu hidangan yang memerlukan tindakan terakhir. Anda boleh mendapatkan komponen untuk salad ini siap pada hari Khamis, kemudian secara tidak sengaja membuangnya bersama-sama pada akhir jam koktail. Jika waktu tidak sempurna, jangan risau. Escarole yang teguh boleh duduk selama beberapa minit, walaupun dibuang dengan vinaigrette hangat.

5. UNTUK KEGUNAAN SAHAJA: Jika anak-anak anda kecil, atau jika mereka adalah musuh, lawati pengasuh. Jika mereka berkelakuan baik (dan sedikit lebih tua), maka masukkannya di dalam hosting. Kembar berusia 6 tahun kami menjawab pintu dan menawarkan hors d’oeuvres. Tetapi apabila jam koktail terlalu larut ke katil.

6. DELEGATE WISELY: Jangan jadi seorang syahid: Ceraikan kerja! Saya adalah tukang masak utama di rumah saya, tetapi saya menyedari bahawa walaupun satu hidangan yang diambil dari senarai saya menjadikan hosting lebih banyak boleh dilakukan. Tad membuat ubi kentang panggang yang sangat baik, jadi mereka sering di menu. Dia juga mengendalikan muzik, bunga, mesin pencuci piring, dan sampah, dan membiarkan saya mengalami serangan panik secara peribadi.

7. SEAT YANG DIPERLUKAN ADALAH BANYAK YANG BAIK: Tetapi jangan gunakan kad tempat, yang akan mengingatkan orang ramai tentang majlis perkahwinan atau ibu saudara mereka. Tad merancang tempat duduk dan memastikan tidak ada yang menyeberang. Arahkan orang lucu ke tengah dan letakkan orang-orang pemalu berhampiran tuan rumah. Pasangan tidak boleh duduk dekat satu sama lain. Kadang-kadang, Tad dan saya akan menukar tempat duduk untuk pencuci mulut supaya kita dapat menggabungkan dinamik.

8. BANK THE ENTRÉE: Pilih hidangan utama yang lebih baik jika ia duduk dalam semalam, seperti braise atau rebus. Anda akan menyukai mengetahui ia dilakukan lama sebelum tetamu tiba (dan bahawa ia lebih lazat lagi cara menang-menang!). Semasa koktel, panaskan semula tulang rusuk ini: 200 ° selama 30 minit menjaga itu.

9. TIDAK TAHU WINE? OUTSOURCE IT: Saya berkongsi menu dan bajet kami dengan kedai wain yang saya percaya dan biarkan mereka memilih apa yang akan kami minum. Oh-mereka menyampaikannya juga!

10. PERJALANAN IKAN, TETAPI PERLU: Sekiranya anda ingin menghidangkan makanan laut, dapatkan resipi yang tidak menyambung anda ke dapur. Salah satu helah parti saya adalah ikan yang dipanggang lambat, yang melibatkan ketuhar yang rendah dan mandi minyak zaitun yang cetek. Sebanyak 1 keping ikan akan masak dalam masa 30 minit Jika ikan sudah siap sebelum anda bersedia untuk duduk, cukup matikan ketuhar-ia akan ditahan Jika ia tidak siap semasa anda, engkol naik haba hingga 350 ° dan ia akan selesai dengan cepat.

11. APABILA ITU DAPATKAN MUSIK, MENGETAHUI DAN MENINGGALKAN IT: Perhatikan siapa orang muzik di dalam keluarga anda dan minta dia membuat senarai main. Hidupkannya, dan jangan memikirkannya semula (pastikan ia cukup lama untuk tidak mengulangi lagu). Tad telah mencipta senarai main pembersihan untuk selepas semua orang meninggalkannya.

12. MISTAKES HARUS BERHENTI: Dalam semangat Benjamin Disraeli, yang berkata, “Jangan pernah mengeluh, jangan pernah menerangkan,” tidak pernah meminta maaf. Jika hidangan jatuh pendek atau wain ditutup, buatlah cahaya dan teruskan.

13. LAMPIRAN LIGHTING: Jadikan rakan-rakan anda kelihatan baik: Beri mereka versi makan malam parti airbrushing. Dim lampu mentol siling dan keluar lilin anda (tidak tersenarai). Votive adalah yang terbaik kerana mereka tidak mengganggu garis penglihatan seseorang.

14. MEMBUAT KURSUS LUAS PERTAMA: Kebanyakan pencuci mulut boleh dibuat di hadapan; gunakan ini untuk kelebihan anda. Jika saya membakar tart, saya akan menyiapkan doh pada hari Selasa. Atau saya akan merancang kek atau puding yang boleh disiapkan sepenuhnya hari sebelumnya. Ini adalah kunci, kerana pada masa kursus pencuci mulut bergolek, perkara terakhir yang anda mahukan lebih membingungkan di dapur.