Bagaimana Baristas Rasa Mengenai Starbucks ‘New Latte Macchiato

Apabila Starbucks pertama kali mengumumkan warna putihnya, ada yang ringan, memanggilnya Panggang berair, kekacauan: Akhir era untuk kultus anugerah Australia yang dinikmati oleh kopi (dan susu) obsesif di kafe butik di seluruh dunia. Ia seperti ketika itu, anda menyaksikan band indie kegemaran anda membuat bunyi kereta komersial. Jika minuman boleh dijual, inilah ia.

Starbucks baru saja mengumumkan satu lagi kategori minuman espresso, latte macchiato, yang akan muncul di kedai-kedai di A.S., Kanada, dan Amerika Latin mulai hari ini. Kecuali kali ini, tidak ada apa-apa untuk meratapi, kerana baristas gelombang ketiga yang kami bercakap tidak benar-benar tahu apa itu atau mengapa anda ingin minuman itu di tempat pertama. Dan mereka pastinya tidak dikehendaki untuk mendapatkan pelanggan datang meminta minuman yang mereka tidak mempunyai pada menu.

latte
Flickr / jonwick

Latte tradisional (bukan di Starbucks) dengan seni latte yang rumit. Foto: Flickr / jonwick

Jadi apa itu a latte macchiato, apa juga? Tidak seperti macchiato karamel, yang merupakan imaginasi imaginasi kolektif Starbucks, ternyata macchiato latte adalah perkara yang sebenar. Pada dasarnya ia adalah sebaliknya latte. Marilah kita terangkan.

Secara tradisional, latte bermula dengan tembakan (atau dua, di banyak kedai khusus di A.S., kerana A.S. suka kafein) espresso dan kemudian enam hingga lapan auns susu kukus dan lapisan nipis di atas. Di A.S., jumlah susu yang sering dijangkiti sehingga 12 jenis susu kerana semuanya bersaiz super dan kadang-kadang pasaran espressos massa tertentu sepatutnya dikelilingi dengan lebih banyak susu panas.

Macchiato bermaksud “bernoda” atau “bertanda” dan menunjukkan espresso “ditandai” dengan percikan susu. Ia adalah sekitar empat total auns dengan bahagian hampir sama dengan espresso untuk susu kukus.

Macchiato latte, jenis Starbucks, bukan latte mahupun macchiato. Ia adalah minuman Itali sebenar (walaupun jenis yang tidak jelas), dan secara tradisinya dinikmati oleh anak-anak yang ibu bapanya ingin memberikan kopi bambini mereka tetapi tidak pasti jika anak-anak mereka dapat perut.

Starbucks-Winter_2016-Latte_Macchiato _ + _ Flat_White
Dengan hormatnya Starbucks

Lek macchiato (depan) wujud sekarang. Putih putih di belakangnya. Photo: Courtesy of Starbucks

Pengasas Bar L.A. Nine, Zayde Naquib, tidak benar-benar pasti mengapa sesiapa yang mahu ini. “Apabila anda membina apa-apa minuman, anda cenderung untuk mendapatkan ramuan yang paling tertumpu pada mulanya, dan cuba menghilangkannya dari sana.” dia cakap. Pertimbangkan soda Itali, contohnya: Sirap sederhana selalu masuk terlebih dahulu supaya ia menyebarkan lebih merata dan anda tidak mendapat gula cair dalam beberapa sips pertama.

Kerana perintah terbaliknya, macchiato latte akan rasa berbeza daripada latte caffe, menurut Wille Yli-Luoma, pengasas Roasters Kopi Jantung Portland. “Daripada anda mencuba susu yang diintegrasikan dengan kopi, anda akan mendapat muka kopi dengan busa di atas, maka anda akan mendapat susu di bahagian bawah minuman.”

Cara Starbucks menerangkannya ialah, “Susu buatan penuh ditandai dengan tembakan espresso.” Sesetengah buih kekal di bahagian atas, mewujudkan kesan Pinterest-y yang berlapis-lapis yang hanya boleh dilihat dalam mug kaca yang jelas.

Sementara itu, baristas kedai istimewa yang berhadapan dengan beratus-ratus pelanggan sehari di Heart dan di Verve Coffee di L.A. sedang membanggakan diri untuk saat ini ketika orang datang meminta satu. Iona Burciaga, sebuah barista di lokasi Street Verve W. 3rd Street, menggambarkan betapa kerapnya dia harus mengecewakan pelanggan yang meminta karamel macchiatos gaya Starbucks di bar: “Kami selalu memberitahu mereka bahawa kami melayani macchiato Itali tradisional, bukan mereka ‘benar-benar mencari.’

ten-belles-coffee-bar
Carin Olsson

Baristas di kedai kopi khusus mempunyai banyak untuk menjelaskan kepada pengunjung yang meminta minuman Starbucks. Foto: Carin Olsson

Adam Murray, seorang barista di Heart, merasakan beratnya. Apabila dia perlu menjelaskan perbezaan di antara macchiato (yang mereka layani) dan macchiato Starbucks kepada pelanggan baru, “Ia menjadikannya mudah untuk menafsirkan kita sebagai megah, kerana saya menunjukkan kepada mereka cawan kecil ini, dan mereka seperti, Di mana 16 ans yang lain pergi? ‘”Katanya. “Orang yang dapat mengakses kopi melalui Starbucks kemudian merasa terasing di kedai-kedai lain kerana bahasa yang sangat khusus di sana. Dan perasaan itu membuatkan mereka kembali ke Starbucks.”

Letakkan dengan baik, “Starbucks … menggunakan istilah macchiato longgar,” kata Jennifer Ramirez, sebuah barista di Catalina Coffee di Houston. Sesungguhnya. Jurucakap Starbucks memberitahu kami bahawa syarikat itu sedang melancarkan minuman baru itu kerana kejayaan melancarkan putih tahun lepas. Oleh itu, berikan orang-orang apa yang mereka mahu-walaupun itu bermakna minuman kopi perlahan-lahan menjadi makanan susu panas. Dengan nama-nama Itali, tentu saja.

Pernahkah anda bertemu Flat Putih lagi?

Jika espresso dan susu tidak benar-benar benda anda, anda perlu turun dengan pembuatan Chemex.

Bagaimana Brew Coffee dengan Chemex