Bagaimana Anda Tahu 4 Jenis Pizza ini?

Pasti, anda tahu gaya Chicago, tetapi bagaimana dengan pizza bar? Pizza Detroit? Bertemu dengan pai baru di bandar.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Detroit Style

Pai segi empat tepat ini adalah yang paling ketara kerana garis-garis sosnya di bahagian atas dan kelebihan keju hampir karamel. Kerak tebal namun lapang, dan topping sering terselip di bawah keju. Sebagai gaya telah berhijrah (lihat Brown Dog Pizza di Telluride, CO), topping menggerakkan ke atas keju dan menjadi lebih menarik (mengekalkan rajah ?!).

Memuatkan

Lihat di Instagram

Neo-Neapolitan

Ketuhar kayu yang ketat Neapolitan telah menjadi kisah pizza dekad ini. Kini tempat seperti Lovely Fifty Fifty di Portland, OR, telah memberontak terhadap senarai ramuan ultra-Itali untuk kekal setempat dan menangkis minimalisme Neapolitan dengan topping seperti anggur acar dan Gouda di Brooklyn’s Paulie Gee.

nenek mozzarella-nenek klasik
Michael Graydon + Nikole Herriott

Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott

Gaya Nenek

Sepupu yang dekat dengan pai Sicily yang lebih terkenal (dan saudara Detroit). Seperti Sicilia, ia dimasak dalam periuk segiempat hitam, tetapi gaya nenek lebih nipis (hasil daripada masa bukti yang lebih pendek), dan sos duduk di atas mozzarella. Kedua-duanya mendapat kerak segar yang kenyal dengan minyak zaitun.

margots-bar-pizza-pepperoni-jalapenos
Alex Lau

Alex Lau

Bar Pizza

Tidak semua pizza yang berkhidmat di bar adalah “pizza bar,” dan pizza bar boleh didapati di luar bar (seperti Austin Via 313 Pizzeria). Jadi apa itu? Pai yang sangat nipis yang dimasak dengan telur sehingga seragam dan murah hati dihiasi dengan gabungan tanpa embel-embel yang mengingati era pizza pregourmet.

Adam Kuban mengasaskan blog Slice dan menjalankan bar pizza pop-up sensasi Margot.

Pizza pan 15 minit? Uh, ya:

15-Minute Pan Pizza