Apa yang Berurusan dengan Tomato Hijau Fried?

Ayam renyah, biskut, teh manis, tomato goreng hijau. Ini adalah beberapa makanan Southern ikonik Amerika, yang terakhir dapat mengucapkan terima kasih kepada filem, Tomato Hijau Goreng, dan buku itu berdasarkan, Tomato Hijau goreng di Café Stop Whistle, untuk popularitinya. Kita semua melihat tomato goreng hijau di menu restoran, dan kita mungkin telah cuba untuk memasak hidangan di rumah, tetapi kita tahu bagaimana, betul-betul, ia menjadi satu perkara-dan perkara Selatan khususnya?

Konsep asas hidangan itu tidak terlalu sukar untuk dimengerti: Kadang-kadang, semua yang ada di taman anda adalah tomato hijau yang mantap. Apa yang perlu dilakukan dengan hasil tanpa rasa, sukar? Garam, aduk, dan mendidihnya dalam minyak, seseorang, pada satu ketika, berfikir. Tetapi siapa? Di mana?

Menurut Robert F. Moss, pengarang The Fried Green Torture Swindle dan Pengembaraan Kuliner Selatan yang Lain, tomato goreng hijau mula-mula muncul di buku masak Timur Laut dan Midwestern abad ke-19 seperti tahun 1877 Buckeye Cookbook dan tahun 1873 Buku masakan Presbyterian, yang diletakkan oleh Gereja Presbyterian Pertama Dayton, OH. Resipi juga boleh didapati dalam buku masakan Yahudi dari awal abad ke-20: 1919 Buku Masakan Yahudi Antarabangsa oleh Florence Kreisler Greenbaum mengandungi “1600 resipi mengikut undang-undang diet Yahudi dengan peraturan untuk kashering,” dari “Amerika, Austria, Jerman, Rusia, Perancis, Poland, Roumania, Etc., dan lain-lain” dan telah diterbitkan di New York . Satu-satunya Southern mention tentang resipi yang Moss boleh digali adalah dari akhbar 1944 Alabama, yang mencetak resipi sebagai sebahagian daripada artikel mengejek cadangan diet USDA semasa perang.

Mesejnya adalah jelas: tomato goreng tidak datang dari Selatan.

Sekarang, Whistle Stop Café dalam buku Fannie Flagg adalah berdasarkan tempat sebenar, ibu saudaranya Irondale Café di Irondale, Alabama, di mana dia tidak makan tomato goreng hijau sebagai kanak-kanak. Tetapi kakitangan di sana mengakui bahawa ia bukan sebahagian besar menu mereka sebelum filem itu keluar, membawa gerombolan orang lapar untuk hidangan.

Oleh itu, maafkan Southerners, anda mungkin mempunyai sejarah kuliner yang penuh dengan hidangan yang menarik, tetapi tomato goreng hanya “Selatan” kerana filem membuat mereka seperti itu. Jika anda ingin tahu bagaimana Utara melakukan hidangan, inilah resipi dari buku masakan 1902 365 Hidangan Luncheon, diterbitkan di Philadelphia.

Tomato Hijau Goreng

Tuangkan tomato hijau dalam kepingan nipis, gulung tepung. Panaskan tepung dan mentega, goreng irisan di atasnya dan masak masak dengan serbuk gula. Hidangkan dengan ikan.