5 Tips untuk Mengendalikan Pelayan Buruk

Sebagai pelanggan, bagaimana kita harus berurusan dengan perkhidmatan yang tidak baik? (Petunjuk: ia mempunyai lebih banyak kaitan dengan anda daripada yang anda fikirkan). Berikut ialah petua untuk menangani spesies restoran restoran yang dikenali sebagai The Server ini.

  1. Mereka pelayan bukan pelayan. Senyum. Baiklah kepada mereka dan mereka akan menjadi baik kepada awak. Itulah tip nombor saya untuk perkhidmatan yang baik. Anda akan kagum bagaimana sesetengah pelanggan merawat pelayan. Sesiapa sahaja yang pernah menjadi pelayan atau pelayan (pekerjaan setiap orang harus dipaksa untuk mencuba sekurang-kurangnya sekali) mengetahui betapa sikap pelanggan dapat menentukan pengalaman makannya. Dan jika anda pernah merapatkan jari anda, bersiul, atau berteriak untuk mendapatkan perhatian seorang pelayan, malu pada anda.

  2. Tidak semua yang berlaku di sebuah restoran adalah kesalahan pelayan. Ingat, mereka hanya satu roda di roda. Tunggu lama makanan itu mungkin tanggungjawab dapur. Mungkin tuan rumah duduk terlalu banyak meja sekaligus, yang akan menjelaskan mengapa minuman mengambil masa yang lama. Oleh itu sebelum anda mula mulut, ingat bahawa orang lain mungkin menyalahkan. Setelah mengatakan itu, seorang pelayan yang baik akan selalu meminta maaf atas kelewatan dan memberi anda kemas kini yang tetap tentang keberadaan makanan anda.

  3. Salah satu cara untuk mengelakkan perkhidmatan yang buruk adalah makan di bar, taktik kegemaran orang dalam restoran. Server / bartender tidak pernah meninggalkan penglihatan anda, yang menjadikannya sangat sukar bagi mereka untuk mengabaikan anda.

  4. Jika anda mendapat seorang pelayan dari neraka terdapat beberapa kursus yang perlu diambil. Anda boleh tersenyum dan menanggungnya, mengambil penyalahgunaan, dan akhirnya menunjukkan ketidakpuasan anda di mana ia menyakiti pelayan yang paling: hujungnya. (Beberapa petua kolam restoran jadi hanya tahu penalti kewangan anda mungkin tidak mempunyai kesan yang anda berniat.) Satu lagi pilihan ialah menarik pengurus (atau sesiapa yang kelihatan seperti mereka bertanggungjawab) dan biarkan mereka tahu apa yang sedang berlaku. Sarang meminta server lain. Pengurusan di mana-mana restoran yang patut dikembalikan akan memaksa. Jika mereka tidak, tinggalkan dan beritahu setiap orang yang anda tahu tentang pengalaman itu. Tidak perlu membuat adegan.

  5. Jika semuanya gagal, tulislah restoran (atau lebih tepatnya, pemiliknya) surat yang menjelaskan keadaan. Semasa perkhidmatan yang sibuk bahkan restoran terbaik mempunyai masa yang sukar untuk menangani masalah dan masalah tertentu. Sekiranya anda benar-benar mahu didengari dan, dengan apa-apa nasib, meningkatkan pengalaman makan masa depan orang lain, sebaiknya meletakkan pena kertas beberapa hari selepas insiden apabila anda mempunyai beberapa hari untuk merenung pengalaman itu. Sekiranya restoran yang merawat reputasi, pekerja, dan pelanggannya, anda pasti akan mendengar daripada mereka.