Sebelum Anda Pergi ke Tokyo, Pelajari Tips Etiket Ini

Selamat datang ke Tokyo. Anda mungkin telah mengembara jauh ke sini, anda ingin bersenang-senang, dan yang paling penting-anda lapar.

Tetapi penghalang bahasa untuk pelancong adalah nyata, dan apabila budaya juga bukan milik anda, risiko mengacaukan keperibadian anda adalah tinggi. Semasa bersiar-siar dan membeli-belah cukup mudah untuk meraba-raba melalui isyarat atau frasa yang janggal, waktu makan memberikan lebih banyak peluang untuk menyinggung perasaan. Jadual Jepun adalah murah hati, tetapi ia juga merupakan halangan bagi kesetiaan kecil dan memahami kesopanan.

Omotenashi, Nilai Jepun sepenuh hati merawat para tetamu dengan apa-apa yang diharapkan sebagai balasannya, adalah model keemasan yang keramahan. Tetapi tuan rumah yang mesra adalah yang terbaik ketika bertemu dengan pelanggan yang ramah. Perintah asas bahasa ini akan meningkatkan pengalaman anda secara dramatik, tetapi jelas ada jarak yang luas antara buku frasa anda dan bunyi yang akan keluar dari mulut anda.

Jadi apa yang boleh anda lakukan? Kebanyakan orang bersedia untuk mengabaikan kesilapan bahasa anda selagi anda mematuhi beberapa peraturan lain. (Tetapi jika anda secara tidak sengaja melekatkan penyepit anda terus ke dalam mangkuk nasi anda, anda akan menjadi sendiri.)

Tokyo City Guide Tenkiyp 1
Gambar oleh Xavier Girard Lachaîne

Pertama dan utama: Jaga tingkah laku anda. Tokyo adalah sebuah entiti yang luas dan kompleks dengan lebih banyak bahagian yang bergerak daripada minda manusia yang dapat dipahami – namun ia kekal sivil, berfungsi, teratur, dan bersih berkat kod sosial terlalu rumit untuk esei ini untuk menutupi. Berhati-hati dengan orang lain di sekeliling anda: Ruang peribadi anda adalah milik anda, tetapi tahu bahawa ia mungkin tidak lebih daripada satu atau dua inci. Pada kereta api yang penuh sesak, anda mungkin tidak akan mendapat sedikit wang. Banyak restoran boleh menjadi urusan yang selesa, juga, jadi terus mengunyah dan bercakap ke bawah, seperti ibu anda mahu anda lakukan.

Kedua: Ingat bahawa anda tidak berada di rumah-baik dari segi negara yang anda lawati dan ruang awam yang akan anda kenali di sini. Di Toyko, giliran adalah nyata dan dihormati-anda tidak akan menjadi muscling cara anda di mana-mana sahaja. Trafik kaki mengalir ke arah yang teratur di ruang awam. Sekiranya anda berasa seperti semua orang berdiri di sebelah yang salah eskalator tetapi anda, mungkin anda yang perlu bergerak (petunjuk: berdiri di sebelah kiri). Kereta api tiba tepat pada masanya, dan jika anda mempunyai temujanji atau tempahan makan malam, anda sepatutnya sampai sepuluh minit sebelum waktu yang dijadualkan. Jika anda tidak awal, anda terlambat.

Littering tidak sejuk, dan kitar semula adalah amalan biasa. Tong sampah mungkin lebih sukar untuk ditemui daripada bilik mandi (yang diberkati di mana-mana), jadi lakukan apa yang Tokyoites lakukan dan simpan dalam beg anda sehingga anda melewati sebuah kedai serbaneka (yang juga di mana-mana), di mana anda akan menemui semua tong yang dilabel dengan jelas awak perlu. Dan jangan berharap mencari budaya makanan jalanan yang kaya, kerana tidak ada satu pun. Mengapa? Kerana tidak ada makan di jalanan. Anda boleh membuat perbarisan di kaki lima dengan bir terbuka, tetapi jika anda bersiar-siar dengan sebutir onigiri, anda akan mendapat tatapan. Snek di kereta api dan melihatnya mungkin bersama anda seketika.

Tokyo City Guide Tonki 3
Gambar oleh Xavier Girard Lachaîne

Terakhir, dan yang paling penting: Restoran di sini tidak dimaksudkan untuk semua orang kepada semua orang. Ideanya ialah sebelum anda tiba di tempat, anda telah melakukan penyelidikan dan memutuskan bahawa anda ingin makan apa yang mereka masak. Substitusi tidak dilakukan, dan jika anda mempunyai sekatan diet atau keengganan yang kuat, berfikir dengan teliti tentang ke mana anda mahu pergi. Ia bukan tanggungjawab restoran untuk menghormati keutamaan anda-terpulang kepada anda untuk memilih restoran yang sesuai untuk anda. Jika anda tidak suka makanan laut, jangan pergi ke izakaya makanan laut. Jika anda seorang vegetarian atau vegan, sedar bahawa pilihan anda akan sangat terhad. Sebuah restoran yang melayani tonkatsu tidak akan mempunyai pilihan vegetarian. Jika anda mengelakkan MSG, anda mungkin berada di dalam beberapa perairan yang kasar: Orang Jepun tidak mempunyai sebarang pertentangan terhadap ramuan, dan penggunaannya boleh menjadi sangat liberal.

Beberapa perkara lagi:

  • Melancarkan mi anda, tetapi jangan slurp sup anda.
  • Sekiranya anda tahu terdapat garis di luar kedai mi yang anda berada, jangan duduk di kerusi anda selepas anda selesai. Orang lain juga mahu makan.
  • Tuang minuman orang lain, tetapi jangan tuang sendiri kecuali anda sendirian.
  • Berkongsi makanan adalah baik-baik saja, tetapi jangan sesekali saling berikan dari penyepit ke penyepit.
  • Walaupun pada subjek itu, jika anda tidak boleh menggodamnya dengan peralatan setempat, maka tidak mengapa jika anda meminta yang lebih akrab. Tetapi jika anda mencucuk garpu ke dalam sekeping sushi, tiada siapa yang akan dapat melindungi anda dari sedikit cemuhan. Hanya gunakan tangan anda untuk memilih sushi. Itulah cara yang dimaksudkan untuk dimakan, dan anda akan melihat lebih banyak daripada yang anda ketahui daripada anda akan menggunakan garpu. Dan bagi penyepit yang tidak boleh digunakan, tinggalkan mereka di atas meja. Mereka bukan petunjuk, drum, atau sihir.
  • Anda mungkin tidak perlu melakukannya, tetapi bersedia untuk mengambil sepatu anda di pintu.
  • Anda mungkin ingin mencuba segala-galanya di menu, kerana ia adalah yang baru dan menarik, tetapi di Jepun yang berasaskan sumber, makanan tidak boleh dibazirkan. Perintah sebanyak yang anda inginkan, tetapi apabila semuanya tersebar di hadapan, ingatlah bahawa anda perlu menyelesaikan makanan anda.

Ibukota Jepun adalah hidup, pernafasan leviathan yang menjadi rumah kepada 37 juta orang yang tidak bercuti. Tokyoites dengan senang hati membuka bandar mereka kepada anda selagi anda menghormati cara hidup mereka. Kebanyakan orang Jepun tidak berbahasa Inggeris dan kerana ini adalah Jepun, mereka tidak perlu. Anda berada di sini sekarang. Bersabarlah dengan mereka-dan mereka akan bersabar dengan anda.