Tomato anda Memohon Anda: Jangan Buat Kesalahan Gazpacho Biasa ini

Gazpacho adalah salah satu keseronokan paling tulen dan paling panas di musim panas. Walaupun terdapat banyak lelaran gazpacho pada hari ini, dari Ajo Blanco berasaskan almond untuk gazpacho buah-buahan buah-buahan ke versi tomato merah klasik, mereka semua berkongsi satu perkara yang sama: Gazpacho besar adalah sejuk, ringan, dan menyegarkan.

Sup sejuk ini mudah dibuat di rumah, tetapi ia juga mudah dikunci – terdapat beberapa cara mengejutkan yang anda boleh salah. Untuk membantu anda mengelakkannya, kami bercakap dengan BA menguji dapur tentang kesilapan yang paling biasa dilakukan orang apabila menyediakan sup Sepanyol panas ini. Pastikan panduan ini diingat, dan anda dalam perjalanan ke kesempurnaan gazpacho.

1. Membuat Ia keluar dari Musim

“Buat [tomato gazpacho] pada bulan Ogos, atau jangan buat sama sekali,” kata Claire Saffitz, editor makanan bersekutu. Diberikan, jika anda tinggal di kawasan di mana anda diberkati dengan tomato masak dan berair selama lapan bulan dari tahun ini. Tetapi, bagi kita yang lain dengan musim yang semakin berkembang (cinta ya, New York!), Gazpacho tradisional harus dikhaskan sebagai merawat bermusim. Keseimbangan antara manis dan berasid adalah apa yang membuatkan gazpacho begitu baik-baik-baik saja-dan ia hanya berasal dari tomato segar dan baru-baru ini. Berpikir tentang membuat gazpacho dengan tomato dalam tin? Fikir semula.

02_Tomato @ 2x
Mike Lorrig

Beli ’em segar, kemudian hilang kulitnya. Foto: Mike Lorrig

2. Meninggalkan di Benih dan Kulit

Tekstur sedikit adalah perkara yang baik apabila membuat gazpacho (dan ya, ia adalah hidangan desa), tetapi anda tidak boleh mengunyah sup anda. Ini bermakna mengeluarkan tembikai, tomato, dan biji cuke, dan mengelupas kulit timun yang sukar. Walaupun seringkali okay untuk meninggalkan kulit tomato apabila memasaknya, mereka terlalu berserabut untuk menelan dalam bentuk sup. Untuk mengeluarkan kulit, tandakan kecil “X” di bahagian bawah, perlahan-lahan menurunkannya ke dalam air mendidih selama 30 saat, kemudian terkejut di dalam air ais. Kulit akan tergelincir langsung, dan anda boleh meneruskan resipi gazpacho.

Kaveat: Jika anda mempunyai pengisar bertenaga tinggi yang benar-benar dapat menghancurkan kulit, teruskan dan biarkannya. Nama permainan ini hanya mengelakkan kepingan besar kulit kenyal yang menyelinap ke sudu anda.

3. Tidak Menambah Perasa yang Cukup

“Sup sejuk memerlukan jumlah yang mengejutkan perasa, malah lebih banyak daripada sup panas,” kata Saffitz. Ini bermakna lebih banyak garam, ya, tetapi juga lebih asid (fikir jus lemon atau cuka) dan panas (seperti chiles). Rasa, musim, sejuk, dan kemudian-ini adalah rasa utama dan musim semula selepas ia sejuk. Anda akan dilayan dengan berapa banyak rasa yang akan diredamkan selepas rehat di dalam peti sejuk.

Yang berkata, ada kemungkinan untuk menambah terlalu banyak kepada gazpacho anda. “Ramai orang membuat gazpacho mereka terlalu manis,” kata Brad Leone, pengurus dapur ujian. Ringan, menghasilkan dalam musim akan menambah semua gula yang anda perlukan, jadi tahanlah keinginan untuk pergi gila dengan gula. (Kecuali, tentu saja, anda membuat gazpacho pencuci mulut berasaskan berry-dalam hal ini, anda berada di padang permainan yang sama sekali berbeza.)

hijau-gazpacho
Alex Lau

Green Gazpacho. Foto: Alex Lau

4. Makan dengan betul

Perkara-perkara yang terbaik dalam hidup bernilai menunggu. Walaupun ia mungkin menggoda untuk mencelupkan sudu anda selepas mencampur gazpacho, ia memerlukan beberapa jam di dalam peti sejuk untuk lembut dan biarkan rasa benar-benar memudar. Tidak hanya dengan rasa yang bertambah baik dari semasa ke semasa, ia akan membolehkan gazpacho menjadi sejuk. “Berikannya COLD,” kata Saffitz.

5. Mengabaikan Topping

Ya, gazpacho yang baik adalah tentang sayur-sayuran dan buah-buahan. Tetapi ia benar-benar bersinar dengan beberapa topping yang bijak. Pudina krim masam atau creme fraîche, gerimis minyak berperisa mewah, badam panggang dan anggur hijau (tradisional di Ajo Blanco, gazpacho berasaskan badam), atau taburkan biji panggang tidak hanya akan meningkatkan rasa, ia akan menambah beberapa tekstur yang sangat diperlukan. Pastikan anda menambah topping tepat sebelum berkhidmat. Menggabungkannya terlalu lama, dan bit yang renyah dan renyah akan menjadi basah.

Ingin sup lebih sejuk? 10 resipi hebat, dengan cara ini.

Tekan pasaran petani untuk mendapatkan tomato terbaik.

6 Tips untuk Membeli-belah Pasaran Peladang