Sila Beritahu Kami Anda Memanggang Ayam di Atas Perkara Lain

Pernahkah anda melihat tumpukan sayuran dan memikirkan betapa lebih baik mereka jika mereka sebenarnya sekeping besar daging? Hm. Itu sebenarnya tidak mungkin, tetapi yang paling dekat yang anda dapat ialah memanggang ayam di atas katil sayur-sayuran dan membiarkan sayur-sayuran menyerap semua tangkapan yang lari dari burung. Dan, menurut editor makanan kanan Rick Martinez, ia sebenarnya cukup mudah dilakukan.

Tidak seperti meletakkan sayur-sayuran di rongga, yang memasak ayam tetapi meninggalkan sayur-sayuran dalam jenis meh, lapisan bawah lembaran penaik dengan sayur-sayuran dan aromatik membolehkan ayam untuk membakar lapisan itu. Dengan kata lain, sayur-sayuran di bawah selera kaya kaya dan gemuk, tetapi masih sayuran. Baik untuk resolusi untuk makan lebih banyak sayur-sayuran. Lebih baik untuk bahagian anda yang sebenarnya tidak mahu. Ini teknik yang sangat bagus apabila anda hanya memasak untuk anda dan bae. Tambahan pula, tiada siapa yang perlu mengambil duti sampingan: Sisi itu sudah dibina.

daidue-roasting-chicken
Christopher Testani

Martinez mengatakan bahawa set-up yang ideal adalah untuk menaikkan sedikit ayam supaya udara dapat beredar antara ayam dan sayur-sayuran. Ia lebih cantik dengan cara itu, dan membolehkan sayur-sayuran terus di bawah ayam untuk karamel. Di Dai Due di Austin, sebagai contoh, tukang masak meletakkan ayam secara langsung di atas rak ketuhar tepat di atas lembaran penaik bawah dengan sayur-sayuran untuk mendapatkan kesan penuh. Sekiranya ia kelihatan sedikit melampau untuk dapur rumah anda, anda boleh membuat rak sementara di atas lembaran kepercayaan anda dengan membuat kreatif dan mengangkat burung dengan menggunakan empat bahagian lemon (sisi rata ke bawah) atau membuat rak sayur dari wortel tebal dan saderi. Semua “rak” benar-benar memerlukan, katanya, adalah sesuatu yang lebih tinggi memegang ayam ke atas barang-barang yang di bawahnya. Atau anda boleh meletakkan ayam terus di atas sayur-sayuran. Sama ada cara: Boleh dilakukan.

lambat-panggang-ayam-dengan-semua-bawang putih
Ted Cavanaugh

Ayam yang Ringan dengan Semua Bawang Putih

Inilah cara untuk melakukannya: Pertama, potong sayuran anda. Mana-mana sayur-sayuran yang tahan lasak (jadi, lupa kacang, jagung, bayam berdaun) pergi. Mungkin anda akan mengiris beberapa bawang, dan menambah beberapa ulas bawang putih, lobak lobak merah, dan kentang stik yang kelihatan. Lemparkan beberapa ranting thyme dan rosemary. Atau anda boleh memasukkan bawang, bawang merah, dan bawang putih. (Kami tahu pengurus dapur ujian kami Brad Leone suka panggang seluruh ayam di atas katil dari daun bawang.) Jika anda ingin gila dengannya, garis dulang dengan kentang dan kimchi! Buang sedikit chorizo, sosej Itali, bacon, atau pancetta! Lengkapkan semuanya dengan pusingan baguette yang dihiris! (Kami mempunyai resipi yang melakukan ini, dan ia adalah cemerlang. Kemungkinannya adalah tidak berkesudahan – tetapi Martinez akan sentiasa mencadangkan supaya berat pada kentang (kerana lemak ayam lebih baik daripada mentega, duh). mantel minyak zaitun dan salur garam dan lada yang murah hati sebelum anda meletakkan ayam di atas. Ia akan membantu mereka memasak lebih merata dan menyerap rasa sepanjang.

Ingatlah untuk melemparkan sayuran bersama dua hingga tiga kali sepanjang panggang. Oleh itu, jika anda memanggang ayam keseluruhan (atau hanya beberapa keping) selama 40 hingga 50 minit, dapatkan sayur-sayuran itu bergolek dalam jus yang terkumpul setiap 15 atau minit atau lebih. Dengan mengandaikan ketuhar anda tidak digenangkan sehingga 450 ° atau 475 °, sayuran anda tidak perlu terlebih dahulu sebelum ayam anda selesai. Itu betul-betul. Lebih mudah daripada menyusun semula pantri anda, panggil nenek anda dengan lebih banyak lagi, dan apa sahaja yang anda janjikan kepada diri anda yang akan anda lakukan tahun ini, betul?

Untuk inspirasi anda: 29 resipi ayam panggang untuk belajar, membuat, dan menguasai

roast-chicken-with-rhubarb-butter-and-asparagus
Michael Graydon & Nikole Herriott

Ini kelihatan seperti malam makan malam:

Ayam dengan ayam yang perlahan dengan Cendawan