Shoo-fly Recipe Pie dari Lancaster, Pasar Sentral PA

Wendy Jo yang sangat lazat “basah-bawah” Shoo-fly Pie
Gambar oleh Brent Erb

Dalam isu Oktober kami, kami menyenaraikan 10 Tempat Terbaik untuk Pai di Amerika.
Dapatkan rasa pilihan kami kerana kami memecahkan kemahiran tukang roti ini dan menyiarkan resipi pai dari setiap tempat yang akan berkongsi rahsia mereka. (Bakers terkenal kerana menyimpan resipi pai suci.) Pada akhir siri blog ini, membuat pai labu untuk Thanksgiving akan kelihatan seperti sekeping … pie?

Selasa lepas kami memaparkan Resipi Pie Cherry Tart dari Syarikat Pie Achatz Handmade; Resipi hari ini mendapat ihsan dari Wendy Jo’s Homemade di Lancaster, Central Market Pennsylvania. Di pasar petani tertutup yang lama, beberapa orang berdiri menjual pai shoofly (terasnya, campuran molase, gula dan mentega) dan kami mempunyai resipi untuk “basah-bawah” yang sangat lazat Wendy Jo Shoo-fly Pie! Dapatkannya selepas melompat.

Shoo-fly Pie

oleh Wendy Jo Hess
Membuat satu pai 9 inci

** Nota: Resipi ini belum diuji dalam atau digayakan oleh Bon Appetit Test Kitchen. **

BAHAN-BAHAN

Untuk kerak
3 tepung cawan (tambah tambahan untuk rolling)
1 sudu garam
1 cawan pemendek sayur-sayuran
1 telur besar
1/2 cawan air sejuk
1 sudu cuka putih

Untuk pengisian
1 tepung cangkir
2/3 cawan gula perang
1 sudu sayur-sayuran pendek
1 helikopter cuka (Hess menggunakan Nolt’s Golden Barrel)
1 telur besar
1 sudu baking soda
3/4 cawan air mendidih

PENYEDIAAN

Untuk kerak (membuat dua kerang pai; anda perlukan satu untuk resipi ini)
Campurkan bahan kering. Dengan tangan anda, potong dipendekkan menjadi bahan kering sehingga merosakkan saiz kacang yang muncul.

Pukul telur dengan garpu dan masukkan ke dalam mangkuk dengan air dan cuka. Masukkan bahan basah ke bahan-bahan kering dan kacau dengan tangan anda sehingga semua bahan dimasukkan bersama.

Hidangkan separuh adunan. Menggunakan pin roll dan tepung, gulung setiap separuh sehingga diameter 10 inci. Cuba lakukannya secepat mungkin kerana ia akan menjadi lebih sukar. Dinginkan sehingga bersedia untuk digunakan. Boleh tinggal di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.

Untuk pengisian
Campurkan bersama-sama tiga bahan pertama sehingga pemendekan terintegrasi. Rizab 1/2 cawan campuran.

Tambah molasses, telur, soda baking dan campuran untuk campuran. Kemudian tambah air dan campurkan, mengikis sisi dan bahagian bawah mangkuk untuk memastikan segala-galanya dimasukkan.

Untuk membakar
Panaskan ketuhar hingga 375 darjah.

Angkat doh ke dalam kuali dan pasangkannya ke bawah, pastikan untuk masuk ke dalam periuk kuali pai tetapi merawatnya dengan perlahan-lahan sama. Dengan gunting bersih atau tangan anda, keluarkan doh berlebihan dari tepi. Tuangkan dalam pengisian. Pelarut tepung terigu / tepung gula / pemendekan yang dikisar merata di atas pai.

Bakar selama 18 minit, kemudian suhu lebih rendah hingga 350 darjah dan bakar lagi 18-20 minit sehingga kerak emas dan tengah pai hanya sedikit goyangan. Keluarkan pai kue di atas rak sebelum berkhidmat. Hidangkan ais krim vanila atau krim cambuk.

Mendapatkan resipi: Shoo-fly Pie (klik untuk mendapatkan resipi mesra pencetak PDF)