Serbuk penaik

Bersama dengan baking soda, serbuk penaik adalah ruji dalam pantri mana-mana tukang roti. Apabila dicampur dengan cecair dan dipanaskan, serbuk penaik melepaskan karbon dioksida, yang menghasilkan gelembung di adunan atau adunan dan menyebabkannya meningkat. Biasanya dijual dalam kaleng dengan top plastik, serbuk penaik adalah gabungan baking soda, asid (seperti krim tartar), dan tepung jagung. Jenis yang dijual di pasaraya adalah serbuk baking berganda, yang melepaskan beberapa gas apabila digabungkan dengan cecair dan sekali lagi apabila terdedah kepada panas.

Anda boleh membuat serbuk penaik sendiri dengan resipi kami untuk Baking Baking Homemade.

Apakah perbezaan antara baking soda dan baking powder?

Natrium bikarbonat adalah sumber kuasa pembaziran dalam kedua-dua baking soda dan serbuk penaik. Soda penaik adalah natrium bikarbonat tulen, yang perlu dicampurkan dengan ramuan berasid seperti coklat, madu, molase, jus sitrus, krim masam, buttermilk, atau gula perang untuk melepaskan karbon dioksida yang melepaskan adunan. Inilah sebabnya mengapa resipi yang sudah mengandungi ramuan berasid boleh memanggil baking soda daripada membakar serbuk.

Oleh kerana serbuk penaik sudah mengandungi komponen asid untuk bertindak balas dengan natrium bikarbonat, ia tidak perlu mempunyai bahan asid dalam resipi. Satu sudu teh serbuk penaik mengandungi 1/4 sudu teh baking soda, yang bermaksud baking soda empat kali lebih kuat daripada baking powder. Asid dan jagung (yang menyerap kelembapan, menghalang soda dan asid daripada bertindak balas secara beransur-ansur) menambah komponen pukal ke campuran, menjadikannya mudah untuk diukur. Resipi yang tidak mempunyai bahan asid akan memanggil hanya serbuk penaik.

Sesetengah resipi akan memanggil kedua-dua baking soda dan serbuk penaik. Dalam kes ini, anda menggunakan serbuk penaik untuk kebolehpercayaannya-anda boleh dijamin asid yang sepadan dengan jumlah soda, dan juga bahawa proses bertindak ganda akan membantu kek anda atau kenaikan harga bakar yang lain. Anda menggunakan baking soda untuk meneutralkan bahan-bahan berasid dalam resipi, seperti yogurt, buttermilk, atau krim masam.

Bagaimana nak guna

Adalah penting untuk mengukur serbuk penaik dengan teliti. Terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh menyebabkan kek anda jatuh atau menghalangnya daripada naik di tempat pertama. Lazimnya, resipi dengan satu cawan tepung semua tujuan hendaklah termasuk kira-kira 1 hingga 1 1/4 sudu teh serbuk penaik. Lihat halaman kami mengenai cara mengukur bahan dengan betul.

Cara Simpan

Simpan serbuk penaik di tempat yang sejuk dan kering. Tin serbuk penaik mestilah mempunyai tarikh tamat tempoh di bawah; sentiasa semak tarikh sebelum menggunakan serbuk penaik.

Untuk menguji jika serbuk penaik masih baik, tambah satu sudu teh serbuk penaik kepada 1/3 cawan air panas; jika gelembung campuran bersungguh-sungguh, maka serbuk penaik adalah baik untuk digunakan.

Lihat juga:

RECIPE: Baking Baking Homemade

TIP: Cara Mengukur Bahan

INGREDIENT: Baking Soda