Serbuk Kakao tanpa gula

Dengan rasa coklat yang sengit, serbuk koko tanpa gula adalah makanan utama bagi kebanyakan pembakar roti. Apabila anda membakar, anda perlu menggunakan serbuk koko tanpa gula (bukannya serbuk koko yang manis, yang sering dilabelkan sebagai “coklat manis”) kerana ia membolehkan anda mengawal jumlah gula dalam produk akhir. Serbuk koko yang dikukus (serbuk koko dengan gula ditambah) dan campuran koko (serbuk koko dengan susu tepung dan gula) bukan pengganti yang sesuai untuk serbuk koko tanpa gula.

Serbuk koko diperbuat daripada biji koko. Apabila biji koko dikeluarkan dari buahnya, ditapai, dikeringkan, dibakar dan dibuka retak, dan cangkangnya dibuang, hasilnya disebut nib. Nibs adalah tanah ke dalam tampal yang dipanggil minuman keras coklat. Minuman coklat ini boleh dianggap sebagai gabungan padu koko, yang memberikan rasa, dan mentega koko, yang merupakan lemak. Untuk membuat serbuk koko, minuman keras coklat ditapis semula, dan kebanyakan koko koko diekstrak, meninggalkan jisim pepejal. Padu dikeringkan dan kemudian tanah menghasilkan serbuk koko tanpa gula.

Biji kakao-dan oleh itu serbuk koko-secara semulajadi sedikit berasid, yang boleh memberi koko rasa yang agak keras. Terdapat dua jenis serbuk koko tanpa gula yang terdapat, koko semulajadi dan koko proses Belanda (atau koko Belanda). Perbezaan utama antara koko proses semula jadi dan Belanda ialah tahap keasidan mereka.

Koko asli adalah koko yang tidak dirawat, dan ia masih mempunyai sedikit keasidan biji koko. Koko semulajadi adalah lebih ringan dan berwarna merah; ia juga boleh mempunyai rasa yang sedikit keras. Banyak barangan yang dibakar bergantung kepada keasaman koko semulajadi untuk mengaktifkan soda pembakar yang menjadikannya naik. Koko semulajadi juga boleh dilabelkan hanya “koko” atau “koko tanpa karantina.”

Selamat menjamu selera Resipi kadang-kadang menentukan jenis serbuk koko yang diutamakan, tetapi sama ada proses kromo asli atau koko semulajadi harus berfungsi untuk banyak resipi. Pengecualian utama adalah dalam barangan bakar yang bergantung kepada keasaman koko semulajadi untuk membantu mereka bangkit. Bakers perlu mempertimbangkan kesan ini sebelum menggantikan proses Belanda untuk koko semula jadi.

Cara Simpan

Simpan serbuk koko dalam bekas kedap udara di tempat yang sejuk dan gelap sehingga dua tahun.