Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Arang, dari Briket hingga Binchotan

Dalam sesetengah aspek, memanggang adalah bentuk yang paling mudah dimasak: anda meletakkan makanan di atas api dan tunggu sehingga selesai. Dan sekiranya anda seorang tukang periuk sekali-musim panas, atau hanya mencubit memukul panggangan rakan-rakan anda untuk membiarkan tuan rumah berehat, itu sahaja yang anda perlu tahu.

Sebaik sahaja anda mendapat serius tentang (atau terobsesi) memanggang, walaupun, perkara menjadi lebih rumit. Sekiranya anda menggunakan gas, maka kebanyakan keputusan anda dibuat untuk anda – sebaik sahaja anda mendapat gril dan tangki propana, itu semua mengenai makanan yang anda pakai di sana. Tetapi jika anda pergi laluan arang, anda mempunyai lebih banyak pilihan. Yang bermaksud lebih banyak keputusan. Bukan sahaja anda perlu memilih jenis gril, tetapi anda juga perlu memilih jenis arang. Adakah anda pergi untuk briket? Benjolan kayu keras? Binchotan? Kelapa yang dipintal? Dan setelah anda memilih keluarga arang apa yang ingin dibakar, apa perbezaan yang dibuat oleh jenama?!

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya.

Tidak kira apa bentuknya ditekan atau bagaimana ia diproses, semua arang bermula dengan beberapa jenis kayu, dipanaskan dalam persekitaran yang kurang oksigen. Tanpa oksigen, kayu sebenarnya tidak dapat menangkap api – sebaliknya, segala sesuatu di dalam kayu selain karbon mencairkan ke dalam cecair atau gas. Anda ditinggalkan dengan sebahagian besar bahan karbon: arang. Dari sana, landskap arang dipecah menjadi dua segmen utama: arang batu benih kayu keras dan briket arang.

Briket arang

Secara teknikal, briket arang bukanlah arang sebenar, tetapi gabungan arang dan bahan-bahan lain yang dibentuk menjadi benjolan mudah ringan. Sebagai contoh, Kingsford Charcoal, jenama paling popular di Amerika Syarikat, terdiri daripada bit arang, arang batu, kanji (sebagai pengikat), habuk papan, dan natrium nitrat (untuk menjadikannya lebih baik). Atas sebab yang sama bahawa SPAM lebih murah daripada keseluruhan ham, briket lebih murah daripada arang kayu.

Dan briket arang tidak ada apa-apa untuk mengejek – grillers persaingan telah memenangi pertandingan kebangsaan dengan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat tiga perkara yang memisahkan mereka daripada arang batu benih kayu keras. Pertama, briket lebih konsisten dalam kebakaran mereka, kerana mereka semua bersaiz seragam. Kedua, briket tidak mempunyai rasa yang tersendiri. Ketiga, dan mungkin yang paling penting, semua pengikat dan aditif dalam briket membuat banyak pembakaran. Apa ini bermakna untuk memasak adalah bahawa briket cenderung untuk keluar pada haba yang lebih rendah daripada benjolan kayu keras, kerana abu bertindak untuk sedikit lemas dan melindungi arang batu. Jumlah abu yang menghasilkan briket juga bermakna anda tidak dapat menggunakannya dengan berkesan di dalam gril seramik seperti Telur Big Green. Jika anda menggunakan cerek Weber, atau jenama yang sama dengan satu tan ruang tambahan untuk abu, briket berfungsi dengan baik sahaja.

Yang berkata, elakkan briket yang datang sebelum bersalut dengan cairan yang lebih ringan. IIT bukan sains roket untuk mendapatkan beban arang menyala, dan anda tidak memerlukan jenis asap yang mengacaukan makanan anda.

Gumpalan Kayu

Kayu arang kayu keras hanya arang yang dibuat dari sekeping kayu keras, dan terdapat satu ton variasi dalam kategori (di sini adalah jenama kegemaran kami). Dengan tiada pengisi untuk membakar, benjolan kayu keras menghasilkan lebih banyak abu daripada briket arang, dan berat, ia terbakar selama lebih kurang 20 minit. Diukur oleh cerobong yang penuh, walaupun, yang merupakan langkah yang lebih mudah (kecuali jika anda membuang skala anda setiap kali anda memanggang), benjolan kayu keras terbakar lebih cepat daripada briket, kerana bentuk yang tidak teratur arang benjolan membuat pembungkusan yang kurang cekap dalam cerobong.

Walau bagaimanapun, masa membakar dan abu mengetepikan, walaupun, perbezaan besar benjolan kayu keras adalah asap kayu sebenar. Arang tulen, dibuat hampir sepenuhnya dari karbon, tidak akan merokok sama sekali apabila dinyalakan – apa yang membuat asap, dan rasa berasap, adalah bit kayu asli yang kekal dalam campuran. Oleh itu, walaupun ini mungkin bermakna bahawa arang anda terbakar sedikit kurang efisien, mempunyai beberapa keping kayu yang tidak diisi sepenuhnya di dalam sekeping kayu bonggol bermakna bahawa daging anda lebih cenderung untuk mengambil sedikit tindakan asap, walaupun tanpa menambah kayu cip ke gril.

Kami bercakap dengan Doug Hanthorn, lelaki di belakang The Naked Whiz’s Lump Charcoal> Dia menilai arang pada pengeluaran abu, waktu membakar, suhu maksimum, kemudahan pencahayaan, nisbah setiap beg arang sebenar hingga potongan sampah dan debu, dan bau dan ketenangan daripada terbakar. Selepas melakukan ujian ketepatan yang banyak seperti yang dia ada, dia adalah sedikit kecewa untuk umum (anda boleh menyemak> Seperti yang anda lihat di laman webnya, ketukan arang sekaligus berbeza-beza secara meluas, tetapi jika anda sesat di sisi Hanthorn suka menambahkan applewood untuk kambing dan epal atau hickory untuk tulang rusuk (dan kami mempunyai lebih banyak cadangan untuk menambah kayu berdasarkan resipi), tetapi cenderung untuk pergi tanpa kayu untuk ayam, kerana ia mengambil banyak asap dari arang itu sendiri.

Arang Kelapa

Kayu (dan kayu yang digabungkan dengan pengisi dan ditekan ke dalam briket) bukan satu-satunya pilihan di luar sana. Cengkerang kelapa yang ditanam, ditekan menjadi kiub atau batang, juga boleh berfungsi untuk memanggang. “Kalau arang kelapa yang baik,” kata Hanthorn, “ia mempunyai bau yang indah dan manis untuk asap, dan ia sangat rendah dalam abu dan membakar dengan sangat sama rata.” Ini menjadikan ia kegemaran untuk tukang masak rendah dan lambat semalaman, kerana ia lebih dapat diandalkan dan memaafkan (seperti briket) daripada benjolan. Tetapi, Hanthorn memberi amaran, barang-barang berkualiti rendah dapat menghasilkan sejumlah besar abu, dan masih lebih mahal daripada briket tipikal anda, jadi tanyakan. (Hanthorn suka jenama Charcos).

Untuk merumuskan: Jika anda mempunyai grill gaya Weber, dan jangan berasa seperti anda mahu banyak asap yang berlaku, briket arang benar-benar halus. Sekiranya anda ingin berseronok dengannya, dan dapatkan lebih banyak asap yang akan memakan makanan anda, pergi untuk benjolan kayu keras, dan berpegang kepada kayu keras Amerika jika anda mahu konsistensi. Sekiranya anda mempunyai gril seramik, anda sudah tahu bahawa anda perlu berpegang kepada arang sekaligus, tetapi jangan ragu untuk memeriksa laman web Doug Hanthorn, Whiz Naked, untuk melihat beberapa pilihan khusus anda. Dan senang memanggang.

BERKAITAN
Jenama Kayu Kegemaran kami untuk Summer Grilling
Buku Panggang
Kepingan Kayu Yang Paling Baik untuk Memanggang Daging Yang Berbeza?