Semua Orang Kecuali Anda Membuat Kesalahan Umum Guacamole ini

Lihat, kita tahu anda semua mempunyai banyak perasaan mengenai guacamole. Seperti politik dan agama, itu subjek sensitif yang paling baik didekati dengan kebijaksanaan (atau lebih baik lagi, tidak sama sekali tidak pernah pada tarikh yang pertama). Tetapi sama ada atau tidak anda meletakkan kacang dalam guac anda, terdapat beberapa peraturan yang tidak boleh dirunding ke ruji Mexico ini. Berikut adalah perkara yang paling biasa yang diketepikan apabila membuatnya, menurut editor makanan kanan (dan guacamole Jedi master) Rick Martinez.

1. Menggunakan Avocados, Bawah, atau Tidak Seragam

Di dunia yang sempurna, kita semua akan diberkati dengan alpukat yang sempurna apabila setiap usahanya membuat satu kumpulan serangan guac. Tetapi kehidupan tidak seperti itu, jadi Martinez menasihatkan perancangan ke depan: Kebanyakan kedai runcit menjual alpukat yang matang; beli mereka beberapa hari terlebih dahulu dan biarkan mereka masak di meja. Mereka telah mencapai kematangan yang optimum apabila mereka memberi sedikit, tetapi tidak lembut atau lembek. Dalam secubit, Martinez telah membuat guac dengan alpukat yang kurang matang (“Cukup merosakkannya daripada mereka”), tetapi itu, tentu saja, tidak sesuai. Selain itu, jangan sekali-kali menggabungkan alpukat dengan tahap kematangan yang berbeza. Tekstur tidak akan melompat bersama-sama, meninggalkan anda dengan gunung berapi kecil alpukat kecil yang terapung di laut mushy guac. Anda boleh melakukan lebih baik daripada itu.

2. Tidak Menggunakan Hass Avocados

Apabila ia datang kepada tekstur yang lembut dan berkrim yang kita kaitkan dengan guacamole, hanya ada satu jenis: Hass, raja semua alpukat. Hass avocados mempunyai rasa yang lebih kaya dan lebih pekat daripada varieti lain, seperti alpukat yang lebih besar tetapi lebih berair dari Florida. Nasib baik, pilihan yang paling biasa terdapat di kedai runcit adalah Hass. Mereka lebih kecil dengan kulit berwarna hijau gelap, pebbled.

taqueria-guacamole
Christopher Testani

Tiada spot brown tell-tale di sini. Foto: Christopher Testani

3. Tidak Memotong Cecair

Tempat yang lebam atau coklat dan lembap pada alpukat anda bukan pemecah perjanjian (tidak seperti acuan pada roti, ia tidak akan mencemarkan segala-galanya). Walau bagaimanapun, ia akan menjadikan seluruh guacamole anda “hijau rawa kotor,” menurut Martinez. Pastikan guac anda kekal cemerlang dengan menghabiskan lebih kurang 30 saat memotong bintik-bintik yang cacat.

4. Menghilangkan Pemproses Makanan

Jangan pedih dengan pemproses makanan. Mengapa kotor lebih banyak perkara apabila lebih mudah untuk merosakkan guacamole dengan tangan? Selain itu, pemproses makanan akan mengubah guacamole anda menjadi purée. Walaupun tidak semua orang suka guac super chunky, ia tidak sepatutnya mempunyai konsistensi makanan bayi. Hanya campurkan dalam mangkuk atau lebih baik lagi, mortar dan alu paus Mexico yang dikenali sebagai molcajéte.

5. Pergi Wimpy ke atas Garam

Anda benar-benar perlu pergi besar dan menjadi agresif apabila datang kepada guacamole perasa. Ini bermakna menambah lebih banyak garam daripada yang anda rasa anda perlukan. Martinez menggunakan kira-kira satu sudu teh garam halal untuk tiga alpukat. Petua di sini adalah menunggu lima minit selepas perasa sebelum merasa– Ini memberi masa perisa untuk bersama. Hanya kemudian anda boleh benar-benar membezakan sama ada anda perlu menambah lebih banyak atau menyesuaikan tahap.

Roti taco with black cod, dried peach, and smoked guacamole
Gambar oleh Michael Graydon + Nikole Herriott

Taco dan tortilla anda mengira anda. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott

6. Melangkau (atau menggantikan) Lime

Semua guacamole memerlukan asid-jika tidak terlalu lemak dan kaya. Martinez menggunakan kira-kira satu hingga dua sendok makan jus kapur selama tiga avos. Ia juga akan membantu mengekalkan warna hijau terang. Hanya jangan menggantikan lemon- “yang mengambil sesuatu dalam arah ‘roti bakar avokado,” Martinez menjelaskan. Sekiranya anda benar-benar ingin mendapatkan titik keaslian, dapatkan limos utama. (Yang berkata, limau Parsi yang biasa dijumpai adalah baik-baik saja.)

7. Mencampurkan Bahan Lain (Tomat Oke Mungkin Mungkin.)

Okay, mengabaikan fakta yang meragukan bahawa kami mempunyai resipi untuk guacamole saderi di laman web kami, kami mengambil sikap di sini: Tiada tambahan! Tiada campuran! Tiada kacang goreng! Satu-satunya pengecualian di sini adalah tomato, yang Martinez menjelaskan kadang-kadang ditambah untuk meregangkan kumpulan, menambah keasidan, dan mengelakkan daripada membuat kumpulan pico de gallo bersama-sama dengan guac. Hei, jika ia bekerja untuk ibu Martinez, ia berfungsi untuk kita.

Jelas sekarang anda perlu membuat satu kumpulan guacamole Rick Martinez …

Relevan dengan keperluan berkaitan alpukat anda: Bagaimana dadu satu seperti pro

Bagaimana Dice Avocado