Segala-galanya yang perlu anda ketahui tentang cara memasak di kolej

Pemikiran makanan kampus semata-mata dapat menimbulkan pemikiran pizza pekat dan tempat makan ruang makan casserole. Dan apabila kebanyakan orang kolektif mengatakan bahawa mereka “memasak”? Mereka benar-benar bermakna mereka tahu bagaimana untuk mengadun keju serbuk menjadi makaroni yang basah. Makanan berlimpah di kolej, tetapi anda boleh dengan mudah pergi ke seluruh 1,400 hari dari matrikulasi hingga tamat pengajian tanpa makan apa-apa yang lazat atau kurang sihat.

Tetapi ia tidak perlu seperti itu. Apabila anda melihat kehadiran-kira-kira ke-50, kakitangan dewan makan memainkan lasagna berair di pinggan anda untuk memasak sesuatu yang lazat, dengar. Tolak pek pukal Mie Piala 99 sen ke sisi rak anda. Sudah tiba masanya untuk memberi ruang untuk beberapa kedai makanan yang sebenar, dibersihkan, dan dimasak oleh anda, rakan sebilik anda dan rakan-rakan.

Inilah panduan anda untuk memasak di kampus, untuk memecahkan roti buatan sendiri ke atas sumber yang terhad, walaupun dapur yang dianjurkan mimpi anda adalah sebagai jangkauan sebagai gred lulus dalam fizik. Ini adalah bagaimana anda boleh menyiapkan makanan ringan, makanan dan minuman yang enak (ya, walaupun minuman!) Di asrama anda atau microwave anda atau dapur kecil sedih anda. Inilah cara anda makan dengan baik sebagai mahasiswa.

Greek Salad Pita Sandwich: Makan tengah hari yang lazat hanya peti sejuk. Foto: Tina Rupp

Pertama, tentukan keadaan anda. Apa jenis chef kolej yang anda ada sumber dan keupayaannya? Mari kita memecah masak kolej purata anda ke dalam tiga kategori-Prep Cook, Sous Chef, dan Chef de Cuisine. Jujurlah dengan diri sendiri tentang tempat anda jatuh.

Prep Cook: Anda tidak mempunyai haba dan tiada penyejukan.
Anda seorang penghuni asrama biasa, mungkin seorang underclassman. Anda membeli pelan makan penuh, jadi anda tidak pernah melihat titik dalam membeli sebanyak $ 50 gelombang mikro. Antara ruang makan dan makanan ringan R.A. berfungsi, anda baik-baik saja. Atau awak?

Sous Chef: Anda mempunyai peti sejuk dan microwave.
Anda bermain untuk microwave dan peti sejuk mini, yang anda berkongsi dengan rakan sebilik anda. Anda mempunyai pelan makan di kampus yang penuh atau separa, tetapi anda akan melangkau dewan makan jika anda boleh, memihak kepada bijirin dan oat di meja anda.

Chef de Cuisine: Anda mempunyai dapur, walaupun ia diperbaiki atau dikongsi.
Anda tinggal di kampus, di kolej, atau di asrama yang serba lengkap. Peti sejuk bersaiz sederhana atau lebih baik, terdapat sekurang-kurangnya dua pembakar di atas dapur anda, dan anda mempunyai beberapa kabinet atau lebih untuk menyimpan peralatan dan barang pantry. Anda merancang untuk menumpukan beberapa masa dan tenaga anda yang berharga untuk memasak dan makan dengan baik.

Malah Cook Prep boleh membuat Hummus dan Feta Sandwich pada Roti Grain Seluruh. Foto: Kana Okada

Sebelum anda menyelam, jangan lupa satu perkara yang terpakai kepada kita semua: pemakanan. Makanan dan kesihatan saling berkaitan, jauh melampaui freshman 15. Dengan belajar memotong, saut, dan mendidih, anda memutuskan apa yang masuk ke dalam badan anda. Menguasai beberapa pengetahuan asas pemakanan akan menghalang anda daripada mendarat di kedua-dua hujung spektrum makan kolej-terobsesi ke superfoods bukan tesis anda, atau merasa dibebani oleh berat perut bir-dan-pizza.

Sekiranya anda mencari satu jawapan, cubalah berpegang kepada pemakanan prasekolah Amerika yang stereotaip. Ini bermakna klasik seperti mentega kacang dan jeli pada roti gandum, pisang dan epal, tongkat lobak, ayam dan kentang, bungkus kalkun dan keju, salad sisi, dan spageti dengan sos tomato. Bertujuan untuk merapikan makanan segar, terutama buah-buahan dan sayuran, bila-bila boleh. Cuba jangan perkara bodoh pada setiap hidangan.

Sama ada anda memutuskan untuk memasak sup mangkuk chia-açai atau serigala poutine, ingatlah bahawa kebanyakan makanan tidak memerlukan tenaga gizi mahupun indulgensi total untuk anda bertahan selama empat tahun dengan badan dan jiwa yang dipelihara dengan baik.

Akhirnya, dapur menyediakan pendidikan keseluruhan yang berasingan dari yang anda dapatkan dalam bilik darjah. Kisah pembakaran akan memberi laluan kepada panggang ayam serta Ina. Anda mungkin menemui kebangkitan dalam kedua-dua kebebasan untuk makan apa yang anda mahukan dan keperluan untuk menjaga diri anda dan mengikuti belanjawan. Dan anda tidak akan lupa malam di sekitar meja yang dipakai di rumah kampus anda sejak kolej anda ditubuhkan, tempat anda makan makanan buatan sendiri dan minum dan ketawa dengan krew kolej awak.

Seterusnya: Ketahui cara memasak sebagai Cook Prep.