Pesto Kesalahan Umum untuk Dihindari Semasa Membuat Sos No-Cook ini

Pesto yang dibuat dengan baik adalah perkara kecantikan: Segar, hijau, cheesy, dan kacang, sos tanpa masak ini memilikinya, dan pergi dengan segalanya. Pesto tebal yang tebal pada roti yang baik, letakkan versi yang lebih nipis dengan pasta, gunakannya sebagai krim, atau, sesungguhnya makan hanya dengan sudu di musim panas, kita semua makan pesto sebanyak mungkin. Tetapi jika anda pernah mengalami kekecewaan pesto coklat yang keruh, atau digali ke dalam piring linguine dengan pesto, hanya untuk mencari rasa yang telah jatuh rata, maka anda tahu: Terdapat beberapa kesilapan yang biasa untuk mengelakkan ketika membuat pesto. Selamat menjamu selera editor makanan kanan Dawn Perry dan penolong editor makanan Claire Saffitz ketahui satu atau dua cara untuk mengambil versi anda dari “meh” ke “lebih lagi, sila.” Berikut adalah nasihat terbaik mereka untuk membuat pesto kalah mati.

1. Gunakan Semua Basil

Kami menyukai rasa segar dan manis kemangi, dan apabila tumbuh-tumbuhan kami meletup dengan barang-barang sepanjang musim panas, ia menggoda untuk menggunakannya dalam kumpulan selepas kumpulan pesto. Tetapi kenapa harus basil mempunyai semua keseronokan, apabila terdapat banyak ramuan dan sayur-sayuran lain yang mempunyai momen mereka di taman? Parsley dan cilantro adalah pengganti yang hebat untuk klasik, seperti arugula dan kale. Campuran dan pertandingan yang sedikit selalu merupakan idea yang baik, tetapi itu berkata, jangan gila dengan semua perisa yang kuat. Arugula pedas, kale pahit dan tarragon berperisa anis tidak boleh semua berada dalam pesto yang sama. Pilih satu rasa besar, berani, dan isi selebihnya dengan sesuatu yang lebih ringan, seperti pasli. Ikuti peraturan ini: Jika anda boleh memakannya dalam salad, anda mungkin boleh menggunakannya untuk membuat pesto.

2. Anda Perlu Makan Pokok Kotor Sebelum Anda Mati

Sebuah kotoran kecil tidak pernah menyakiti sesiapa sahaja-dan selain itu, siapa yang mempunyai masa untuk mencuci dan mengeringkan semua orang-orang hijau yang sial itu … betul? Pegang di sana. “Tidak ada yang lebih buruk daripada sos pasta berpasir,” kata Perry, dan kami cenderung bersetuju. Apa saja sayur-sayuran yang anda gunakan, pastikan untuk membilasnya di bawah air sejuk (air suam akan membasuh mereka), kemudian teliti mereka kering dengan tuala teh yang bersih, atau, lebih baik lagi, gunakan pemutar salad.

3. Jadilah Pergi, Vampir!

Cinta bawang putih? Hebat. Hanya pastikan bahawa jumlah bawang putih yang anda gunakan tidak mengatasi sisa saus. Anda sepatutnya dapat merasai setiap elemen pesto, dari sayuran ke minyak zaitun dan kacang. Mulakan dengan sedikit bawang putih, dan tambah lagi jika sos memerlukan sedikit zip. Ingat: Anda sentiasa boleh menambah lebih banyak, tetapi anda tidak boleh mengambil apa-apa.

4. Ia Bukan Pesto Tanpa Kacang Pine

Pernahkah anda melihat harga kacang pain? Mereka gila-mahal! Pasti, ada banyak cintakan kacang pinus (Jadi mentega begitu krim!), Tetapi kejutan stiker yang kita dapatkan selepas membeli satu paun sudah cukup untuk menghantar kami lurus untuk pecan, walnut, dan badam. Itu tidak mengatakan anda boleh tidak pernah gunakan kacang pain, tentu saja, tetapi dengan begitu banyak kacang lazat lain, mengapa tidak mencampurkan sesuatu? Kale hebat dengan badam, dan pecan manis akan menjadi perlawanan baik untuk arugula pedas.

5. Raw adalah yang terbaik

Hanya kerana pesto secara teknis sos tanpa masak tidak bermakna anda berada di luar sepenuhnya. Untuk pesto benar-benar dinamo dengan banyak rasa, anda mesti (mesti!) Panggang kacang sebelum menggunakannya dalam pesto. Sejukkan mereka sepenuhnya sebelum pemprosesan, atau mereka akan menjadi pasta gebu.

6. Biarkan Mesin Melakukan semua Kerja

Cara paling cepat untuk mencambuk pesto adalah dalam pemproses makanan, tetapi itu tidak bermakna anda hanya boleh membuang segala-galanya dan mula mencampurkan. Saffitz menerangkan bahawa kaedah ini malas akan menghasilkan tampalan yang seperti konkrit dan berminyak. Sayur-sayuran yang lembut akan lebam dan terbentur, dan kacang-kacangan melepaskan terlalu banyak minyak, beralih kepada kacang mentega daripada saus yang menyenangkan. Gunakan pisau untuk membuat sup awal awal semua bahan-bahan anda, dan bergantung pada pemproses untuk hanya campuran bersama sayur-sayuran, kacang, dan minyak zaitun. Bagi keju? Pukulnya di pinggiran halus kotak parut, atau dengan Mikroplane, dan campurkan dengan tangan sekali segala-galanya telah digabungkan.

7. Mari buat yang kurang lemak!

Kami memuji usaha untuk membersihkan, lebih ringan makan (kita juga melakukannya sendiri, kadang-kadang). Tetapi pesto bukan tempat untuk mengekang. Titik pesto adalah mengenai banyak minyak zaitun, kacang, dan keju. Titik pesto adalah, baik, lemak. Biarkan pesto menjadi mulia, yang lazat, dan jangan memikirkan memotongnya dengan air.

8. Mana-mana keju akan lakukan

Terpulang kepada anda jika anda mahu menggunakan Pecorino Romano atau Parmesan klasik, tetapi ada satu peraturan yang perlu anda ikuti: Pestos memerlukan keju keras, asin, tua. Krim segar fromage, seperti chèvre, tidak menggabungkan dengan baik, dan membuat sos soseng. Selain itu, Saffitz berkata, pesto harus sedikit chunky, tidak seragam lancar. Tekstur sedikit adalah kunci.

9. Ia Boleh Hidup di Kaunter

Pesto mengoksida, atau berubah menjadi coklat apabila terdedah kepada udara, dengan cepat. Untuk mengelakkan masalah yang tidak sedap ini, tutup pesto anda dengan filem bungkus plastik yang ditetapkan secara langsung di atas sos, kemudian simpan sehingga anda siap menggunakannya. Ia juga membeku dengan cantik.

Letakkan semua tip ini untuk digunakan dengan baik dengan klasik: Ligurian Pesto dengan Spaghetti