Pertimbangkan Tiram, Atau Hanya Belajar untuk Shuck One Like a Pro

Anda tahu apa yang telah anda lakukan jika anda tidak? Banyak amalan (oh, dan sarung tangan keluli tahan karat yang sejuk-mereka mempunyai salah satu dari mereka juga). Jadi ambil sedozen bluepoints, ikuti langkah-langkah di bawah ini, dan tidak lama lagi anda akan muncul lebih cepat daripada anda boleh memakannya. Nota: Apabila membeli-belah untuk tiram, jangan terganggu oleh nama-nama yang tajam dan saiz yang lebih besar. Satu-satunya cara untuk menjamin kualiti terbaik adalah untuk meminta apa yang paling segar dan terbaik.

tiram-shucking-step-1
Alex Lau

Langkah 1

Letakkan bahagian bivalve, cangkir ke bawah, dengan tuala dapur yang dilipat dengan engsel yang menghadap ke luar. Goncang pisau tiram ke dalam engsel, menerapkan tekanan walaupun sehingga anda merasa meterai itu memberi.

tiram-shucking-step-2
Alex Lau

Langkah 2

Bekerja pisau anda di sekitar perimeter cangkerang, dan potong otot yang melampirkan bahagian atas cangkerang ke daging tiram (jangan menumpahkan jus!). Tarik cengkerang atas.

tiram-shucking-step-3
Foto oleh Alex Lau

Langkah 3

Lap pisau anda untuk membersihkan apa-apa serpihan, kemudian gunakannya untuk membebaskan tiram dari otot bawah. Hiaskan (kami suka muncrat mudah lemon), berlendir, dan ulangi.

Biarkan Andrew Knowlton menunjukkan kepada anda bagaimana ia dilakukan:

Cara Shuck Tiram

Makanlah mentah, atau pergi ke salah satu stew ini, sandwic, taco, dan banyak lagi