Minyak Zaitun Tambahan-Virgin

Minyak zaitun extra virgin hasil daripada penekanan zait pertama. Ia tinggi lemak tak jenuh tunggal, yang menjadikannya pilihan yang sihat untuk memasak.

Istilah “buah” digunakan untuk menggambarkan beberapa minyak tambahan dara. Ini telah ditekan sejuk dan diproses dengan minima. Minyak zaitun tetap sering diperbuat daripada kimia, yang menghilangkan minyak dari setiap ciri individu dan meninggalkan rasa yang lebih generik. Minyak zaitun buah membawa rasa dan aroma tertentu, seperti epal hijau, aprikot, nanas, atau pisang. Istilah “buah” juga digunakan untuk menggambarkan aroma yang mengingatkan buah zaitun itu sendiri. Dalam minyak zaitun yang besar, kepelbagaian adalah seimbang dengan sifat-sifat positif lain, seperti mentega, peppery, dan berumput.

Minyak zaitun buah adalah sesuai untuk makanan perasa menjelang akhir memasak dan sebelum berkhidmat. Itulah yang terbaik beralun ke atas ikan, stik, sup, kentang tumbuk, tomato, atau sayur-sayuran bakar, dan, tentu saja, dibawa masuk ke dalam minuman keras.

Inilah yang boleh membantu membuat buah zaitun:

  • Kematangan zaitun: Menggunakan zaitun muda akan membantu buah bau minyak, seperti epal hijau dan buah persik yang tidak matang. Zaitun yang lebih matang boleh menggalakkan eksotik, nota buah nanas dan pisang.
  • Pelbagai zaitun: Minyak zaitun selalunya merupakan gabungan beberapa jenis. Mereka yang dipilih untuk campuran memainkan peranan penting dalam watak minyak. Varieti seperti Frantoio, Leccino, Pendolino, Moraiolo, Lucca, Picual, Misi, dan Manzanillo cenderung memberi pinjaman nota buah-buahan kepada minyak zaitun.
  • Penjagaan dalam pemprosesan: Menggunakan buah zaitun yang dalam keadaan baik (bukannya lebam) dan yang telah dipilih baru (bukannya dibiarkan duduk di bawah sinar matahari, di mana mereka akan pecah dengan cepat) adalah kunci untuk memastikan bahawa minyak mengambil watak buah.

Cara Beli

Seperti wain, minyak zaitun yang baik menawarkan pelbagai citarasa epal, lada, rumput, mentega dan sebagainya. Walaupun hanya untuk memasak, gunakan minyak zaitun dengan rasa yang anda suka. Untuk memastikan minyak tetap segar, lebih baik membeli botol kecil yang akan anda gunakan dengan cepat, bukannya botol yang lebih besar, yang mungkin menjadi tengik.

Bagaimana nak guna

Minyak zaitun tambahan dara adalah harga dari bawah $ 10 untuk satu liter untuk mencapai angka double tinggi. Simpan botol barangan yang baik di tangan untuk digunakan dalam hidangan yang tidak diperlukan haba (dalam vinaigrette atau drizzled pasta). Simpan sebotol kurang mahal untuk tumis dan kegunaan lain.

BAGAIMANA UNTUK MENJUAL

Minyak zaitun perlu disimpan dari cahaya matahari langsung, dan pasti jauh dari dapur. Pendedahan kepada haba dan cahaya memusnahkan manfaat nutrisi minyak.

Minyak zaitun tambahan diimport dari Itali, Greece, Sepanyol, dan Perancis, untuk menamakan beberapa negara yang mengeluarkan minyak. Australia dan New Zealand adalah beberapa pemain terbaru dalam adegan minyak zaitun; minyak tambahan yang terbaik dari tempat-tempat ini adalah buah, rasa segar, dan lazat. Contoh besar minyak zaitun artisanal dari California adalah trend yang semakin meningkat, dengan banyak minyak yang lazat dan berkualiti tinggi yang berasal dari California Tengah.