Membina Rasa yang Lebih Baik Dengan Mengelakkan Kesilapan Umum Marinade ini

Pengasinan yang baik bukan hanya meningkatkan ayam panggang, stik panggang, atau tauhu panggang. Kami berhujah bahawa dalam sesetengah keadaan, perlu. (Sekiranya anda pernah mengerang pada tongkat panggang yang kering, tanpa rasa hambar, anda tahu apa yang kita sedang bicarakan). Tetapi tidak semua marinades dicipta sama.

1. Marinade Anda Adalah Kuil, Bukan Tempat Dumping

Menguji pengurus dapur Brad Leone mengatakan yang terbaik: “Orang ramai cenderung keterlaluan, seperti kebanyakan memasak, kurang banyak lagi. Pengasinan anda bukanlah sampah untuk anda membuang balang kosong kosong.” Satu perapian yang betul harus mempunyai fokus dan perisa yang bersih-ini bukan masa untuk menggabungkan Sriracha, mustard, kicap, saus panas, cuka balsamic, cuka sari apel, jem bawang, dan apa sahaja balang rawak lain yang mengintai di rak peti sejuk anda. Pilih tema yang mudah atau bahan mentah, dan jangan sesat terlalu jauh dari kursus. Selain itu: Titik pengasam adalah untuk meningkatkan protein-anda akan dapat merasai dan menikmati steak, ayam, tahu, dan sebagainya..

Chimichurri Marinade. Foto: Kang Kim

2. Jangan Terlalu Asam atau Acidic

Satu lagi kesilapan yang biasa, menurut Leone: Menggunakan terlalu banyak garam. Perapian itu harus bergaul dengan protein selama beberapa jam (lebih banyak lagi dalam satu minit), yang merupakan masa yang baik untuk bawang putih, minyak, herba, apa yang ada untuk menanam semua dengan rasa. Ingatlah ini ketika menambahkan S & P: Dada ayam itu tidak hanya akan merasakan lebih banyak asin jika anda memuat NaCL, ia juga dapat berubah menjadi kering. Garam mengeluarkan kelembapan dari bahan-bahan, jadi terlalu berat, dan anda akan merasakan sos semasa makan malam untuk mengimbangi seekor burung kering. Sama berlaku untuk marinades berasid terlalu banyak, kata Muzik Carla Lalli, BApengarah makanan. Berhati-hati dengan berapa banyak sitrus dan cuka yang anda tambah.

3. … Tetapi Jangan Menjadi Rasa Rasa, Baik

Anda tidak minum perapian; ia berfungsi sihirnya dengan cara yang lebih halus, perlahan-dilepaskan. Jadi jangan takut untuk pergi besar dan berani (banyak bawang putih). Selain itu, perkara yang paling baik yang boleh anda lakukan untuk membina rasa dalam perapan anda adalah untuk memulakan aromatik. Ini bermakna meremajakan herba, membakar rempah-rempah, menghancurkan ulas bawang putih, dan mencincang alliums. Ini langkah-langkah yang seolah-olah mudah akan membantu melepaskan kebaikan ke dalam sisa pengasam, yang kemudiannya, akan dipindahkan ke acara utama.

Rahsia Perkahwinan Ayam ini adalah pengasam. Foto: Christina Holmes

4. Jangan Takut Lemak Lemak

Menurut Muzik, “Lemak membawa rasa dan akan membantu mengedarkan semua ramuan dalam perapuran ke semua nooks dan crannies steak anda, dan lain-lain” Dalam kebanyakan kes, minyak mencairkan neutral yang murah, seperti canola, akan berfungsi dengan baik. Minyak mahal atau minyak khusus, seperti minyak kacang, boleh rasa hebat, tetapi rasa halus mereka akan hancur apabila diperkenalkan kepada haba.

5. Ini Proses-Jangan Terburu-buru Ia

Bersedia untuk berhubung dengan tuan zen dalaman anda: Pelinciran yang baik memerlukan masa untuk tenggelam. Kebanyakan memerlukan sekurang-kurangnya beberapa jam untuk membuat perbezaan rasa yang jelas, dan semuanya jauh lebih berkesan apabila dibenarkan bergaul dengan protein semalaman (sejuk di dalam peti sejuk, tentu saja). Terdapat beberapa pengecualian-pengasam untuk Skewers Chicken Sambal ini sangat berani bahawa daging mendapat sekejap cepat sebelum memanggang. Sudah tentu, jika anda membuatnya dan mengasininya terlebih dahulu, ia akan menjadi lebih baik. Sekiranya anda ditekan masa, gunakan hack ini dari Muzik: “Sekiranya anda hanya mempunyai tempoh masa yang singkat untuk mengasinkan, biarkan protein pada suhu bilik dan berikannya beberapa kepingan dan urut untuk membantu menyerapnya.”

6. Simpanan Separuh dan Jangan Lagi Digunakan!

Kesilapan pewarna terbesar juga merupakan bahaya kesihatan berbahaya. Jangan gunakan perapian yang asal untuk membendung protein semasa memasak. Sebaliknya, masukkan perapian yang disediakan ke dalam dua kelompok. (Ini tidak wajib untuk barangan bukan daging, seperti tauhu.) Gunakan separuh untuk memasak daging mentah. Apabila anda sudah bersedia untuk memanggang, menyedut, atau memanggang, buang daging pengisar daging mentah. Gunakan perapian kedua yang tidak tercemar semasa proses memasak. Anda akan menambah rasa, sayuran berkilat, dan mengelakkan salmonella. Semua orang menang!

Marinades Terbaik Kami (dan Rubs dan Brines, untuk Mengukur Baik)