Kunci Tortillas Jagung Tepat

Ya, semua orang membuat kesilapan memasak asas. Seperti, katakan, sesuatu yang semudah mencurahkan cendawan atau memanggang biji-bijian dan rempah-rempah. Di bawah, Becky Soloman meratapi adunan tortilla kering dan rapuhnya untuk mengaitkan editor makanan Rick Martinez. Berikut adalah nasihat Martinez untuk memastikan ia tidak pernah berlaku lagi. Selamat datang ke Effed It Up.

__Dear Rick, __ Untuk kehidupan saya, saya tidak boleh mendapatkan tortilla masa untuk tidak jatuh antara pencampuran dan menekan. Sebarang bantuan sila !!! Saya pergi ke kedai sayur Latin tempatan saya dan mengambil harina masa tradisional, saya meletakkan 1 ¾ cawan dalam mangkuk dan menambah 1 ¼ cawan air panas panas. Saya berasa seperti saya mengikuti arahan, tetapi kemudian saya berakhir dengan bola-bola kering yang kering yang tidak akan melekat untuk membuat patty baik sekali dalam akhbar saya.

Terima kasih,
Becky


Dear Becky,

Jangan putus asa, membuat tortilla jagung mengambil kesabaran dan setiap batch menjadi lebih baik dengan pengalaman. Tetapi saya akan memberi anda masa jagung 101 yang akan memastikan doh lembut dan lancip setiap kali.

Dua perkara yang penting untuk diingat ketika membuat masa tamale atau tortilla adalah:

  1. Masa harina (tepung jagung nixtamalized atau diproses, kami menggunakan Maseca di kebanyakan pasar raya di seluruh negara) memerlukan masa untuk menghidrat sepenuhnya.

  2. Masa perlu diasah untuk mencapai tekstur yang betul. Apabila anda menambah air ke masa harina, tekstur akan kelihatan kering, rapuh dan hampir tidak akan tahan bentuknya. Jika anda menambah lebih banyak air, ia akan menjadi sangat melekit dan hampir mustahil untuk berfungsi. Sekiranya anda membakarnya dengan serta-merta, tepi tortilla akan menjadi kasar dan tekstur tortilla siap akan kelihatan kering dan cerah. Betul? Masa. Manakala tepung gandum cenderung menyerap air dengan cepat, tepung jagung mengambil masa, kira-kira 20-30 minit. Fikirkan ia sebagai spons kering. Keras dan berliang apabila kering, lembut dan lentur apabila basah. Dan menguli membantu untuk menghidupkan dan menghidrat adunan.

Apabila anda mula menguli, adunan akan sangat norak dan akan berpegang pada tangan anda. Itu kerana air berpaut ke luar zarah jagung. Apabila anda menguli, adunan akan menjadi lebih lembut dan tidak akan melekat. Bergantung pada berapa banyak doh yang anda buat, ia perlu mengambil masa kira-kira 5-10 minit. Jika selepas menguli selama beberapa minit, doh masih kelihatan kering dan rapuh, tambah 2 Tbsp. air suam pada satu masa dan menguli selama beberapa minit sebelum menambah lagi. Kerana jagung tidak akan menyerap air secepatnya, anda perlu menunggu beberapa minit untuk melihat jika anda memerlukan lebih banyak atau tidak.

hijau tacos
Yossy Arefi

Kemudian pergi ke sana dan letakkan tortilla tersebut dengan menggunakan resipi ini untuk taco hijau. Foto: Yossy Arefi

Ujian untuk konsistensi yang sempurna adalah tipuan ibuku mengajar saya. Tekan doh dengan sawit terbuka. Jika apa-apa doh melekat pada tangan anda, terus menguli. Jika tangan anda keluar bersih, anda bersedia untuk menekan (atau menggulung) dan memasak. Dan pastikan untuk menutup doh anda dengan tuala dapur yang lembap untuk memastikan ia tidak kering semasa anda menekan tortilla.

Becky anda sudah siap, kini masuk ke sana dan membuat beberapa tortilla menakjubkan!

Cinta,
Rick

Dapatkan resipi: Jagung tortilla