Ketahui Bagaimana Memasak Salmon dengan Mengelakkan 6 Kesalahan Umum ini

Menaikkan tangan anda jika anda suka memesan ikan di restoran, tetapi tidak tahu bagaimana memasak salmon di rumah. Kami mendapatnya. Memasak ikan boleh menakutkan! Sukar untuk tahu apabila ia dimasak dengan betul, boleh melekat dengan mudah ke kuali, dan protein yang lebih mahal untuk mengacaukan. Kami berada di sini untuk membantu anda mengatasi ketakutan anda dan mengelakkan kesilapan-kesilapan yang biasa dilakukan orang apabila memasak, memanggang, memanggang lambat, dan juga memburu salmon di rumah. Tidak kira kaedah mana yang anda pilih, petua ini dari Selamat menjamu selera dapur ujian akan memudahkan anda melalui proses berenang.

1. Mengambil Kulit

Pertama sekali kulitnya lazat! Oleh itu, apabila anda memasak salmon, simpan kulit itu: Ia menyediakan lapisan keselamatan antara daging ikan anda dan pan panas atau gril. Mulakan dengan bahagian bawah kulit, dan biarkan ia segar. Lebih mudah untuk meluncurkan spatula ikan di bawah kulit salmon daripada di bawah daging halusnya. Satu-satunya pengecualian? Anda perlu mengeluarkan kulit apabila anda memburu atau memakan salmon perlahan – ia akan tidak pernah mendapatkan rangup cecair dan berakhir dengan tekstur gebu dan tidak menyenangkan. Sekiranya anda mahu meninggalkannya, buanglah sebelum makan.

5a3964a17d4b9b484283f478 Basically Teriyaki Salmon STEP 05 rev32 autoxauto 00004

Sialan, tidakkah anda mahu kulit rangup seperti ini?

2. Secara dramatik Overcooking

Ini adalah kesilapan yang paling biasa, yang menyebabkan ikan anda menjadi makanan kucing yang mahal dan bukannya makan malam yang elegan yang anda ingini. Jika menggunakan gril atau kuali, salmon sear-kulit di bahagian bawah pada api yang tinggi sehingga kulitnya rangup. (Gunakan kuali tidak melekat jika anda masih takut melekat kulit!) Anda mahu memasaknya 90 peratus jalan di bahagian kulit (yang mengambil masa kira-kira 3 minit untuk fillet suhu bilik) sehingga daging bertukar daripada merah jambu berwarna merah jambu hingga putih terang sehingga ke tepi dan mula merayap ke atas. Selepas itu, anda baik untuk flip dengan spatula ikan yang fleksibel dan biarkan haba sisa periuk memasak ikan sepanjang jalan.

3. Tidak Mengetahui Apabila Sudah Dilakukan

Kami mempunyai tiga cara untuk menguji kemurnian. Satu adalah poke lembut dengan jari anda di tengah-tengah fillet, melihat jika ia menghasilkan kepingan serpihan. Anda juga boleh melakukan ini dengan garpu, tetapi lebih cenderung untuk memecahkan fillet yang indah yang akan anda layani. Salah satu kaedah kegemaran kami di BA Ujian dapur adalah untuk meluncurkan penguji kek atau sekeping logam yang nipis (seperti tongkat!) ke dalam salmon dan sentuh ke bibir bawah anda. Jika ia terasa panas, salmon anda mungkin dilakukan; jika ia sejuk atau tidak panas, ia memerlukan sedikit masa. Memasak salmon untuk sederhana-jarang atau sederhana adalah betul-betul-ia akan menjadi lembut dan memuaskan, tidak kering dan sedih.

4. Hanya Salmon Menyelam

Sekeping ikan yang renyah indah, tetapi kaedah yang hampir tidak boleh digunakan adalah perlahan-lahan. Bertentangan dengan namanya, pemanggang lambat hanya mengambil masa kira-kira 30 minit dalam ketuhar 275 ° untuk ikan untuk dimasak dalam mandi aromatik seperti adas, chiles, sitrus dan herba. Anda juga boleh melakukan teknik ini dalam kertas kertas atau, pada flipside, masak salmon anda dengan cepat di dalam ketuhar selama kira-kira lapan minit. (Enam di sebelah pertama, dua di kedua.)

ponzu roasted salmon for two

Salmon yang dipanggang Ponzu adalah resipi malam yang ideal.

5. Penebangan Salmon dalam Air

Jika anda ingin menghancurkan ikan salmon anda, jangan gunakan air kosong-itu adalah peluang yang tidak diingini untuk menambah rasa! Sekurang-kurangnya, spike air dengan lemon atau setengah kepala bawang putih. Lebih baik lagi, pergi keluar dan ikan salmon dalam wain putih kering. Mengambil aromatik wangi dalam proses pemburuan haram akan membantu membuat bau dapur anda lebih baik semasa memasak dan bukannya teh salmon yang pelik.

6. Membeli ikan yang berkualiti rendah

Apabila di kaunter ikan atau tukang ikan, pertimbangkan pilihan salmon anda dengan berhati-hati. Mula-mula, jangan pusingkan hidung anda di perut-itu berlemak, kaya, dan penuh rasa. Plus, ia cenderung lebih murah daripada fillet. Sekiranya anda pergi untuk memotong daging yang lebih tradisional seperti stik atau fillet-pastikan anda mendapatkan kepingan yang sama saiznya. Betusan terbaik adalah untuk meminta pemotongan tengah untuk ketebalan seragam sehingga memasak secara merata. Perbezaan utama antara salmon yang ditanam di ladang dan yang ditangkap liar adalah dalam rasa. Salmon liar mempunyai warna yang lebih bersemangat dan rasa yang enak, sengit, dan kompleks daripada dibesarkan oleh ladang. Dalam keadaan terkunci di tanah? Membeli ikan beku secara dalam talian di tempat-tempat seperti Sea to Table memastikan kualiti tinggi dan kesegaran puncak, tidak kira betapa dekat rumah anda ke dalam badan air.

Buat salmon salmon kegemaran kami dalam masa 30 minit:

Salmon yang dipanggang lambat dengan Fennel, Citrus, dan Chiles