Kerang

Kerang adalah moluska yang boleh dimakan, dan dikenal pasti oleh cengkerang berbentuk kipas mereka. Terdapat banyak spesies kerang, tetapi mereka biasanya boleh diklasifikasikan ke dalam 2 kumpulan: kerang telur kecil, yang boleh didapati segar di Pantai Timur pada musim gugur, dan kerang laut yang lebih luas dan lebih luas.

Cara membeli:

Kerang biasanya dijual dibersihkan dan dibongkar, dan mereka banyak didapati segar dan beku, walaupun kadang-kadang dijual langsung di cangkerang mereka. Rempah-rempah segar perlu dihidu manis dan kelihatan segar dan lembap. Selepas pembelian, mereka perlu disejukkan dengan segera dan digunakan dalam masa 1 atau 2 hari.

Perbezaan antara kerang kering dan basah:

Kerang kering, juga dikenali sebagai penyelam atau kerang bot hari, dituai tepat dari laut dan merasai seperti itu. Ini tidak dirawat dengan bahan kimia. Pilih kerang putih, lilin; ada yang mempunyai pelakon merah jambu atau oren. Minta menghidu; lulus kerang yang tidak berbau seperti lautan.

Kerang basah telah dirawat untuk memanjangkan hayat pengangkutan mereka dengan air garam STP (natrium tripolifosfat) yang menjadikan mereka berkilat dan putih (plumper dan lebih berat juga). Mereka sering hambar dan sukar untuk coklat kerana air yang mereka pancut. Jika kerang basah adalah semua yang anda boleh dapatkan, larangkannya dengan baik di atas tuala kertas sebelum menggunakannya.

Bagaimana nak guna:

Scallops biasanya disajikan dengan masak, walaupun mereka juga boleh dimakan mentah, seperti dalam sashimi. Mereka memerlukan sedikit memasak dan cenderung untuk menguatkan jika terlalu matang, jadi panggang, harimau, atau sauté dengan cepat.