Kentang Emas Yukon

Yukon Golds adalah kentang sederhana bersaiz sederhana dengan kulit berwarna coklat dan interior yang merasakan sebagai mentega kerana ia kelihatan. Emas Yukon pertama dibiakkan di Kanada pada tahun 1966; ia bersilang di antara hibrid Peru yang berwarna kuning dan pelbagai warna putih dari North Dakota.

Dalam keraguan mengenai kentang yang hendak digunakan? Anda tidak boleh salah dengan Yukon Golds. Mereka sangat hebat serba boleh, berkat kandungan kanji sederhana yang lebih tinggi daripada kentang baru dan lebih rendah daripada russet. Yukons cukup besar untuk membuat kentang tumbuk pembunuh. Mereka menjadi lembut tetapi tidak hancur apabila dihiris dan dibakar dalam gratin. Mereka memegang bentuknya dicincang dan direbus dalam sup, atau dipotong menjadi ketulan dan dibuang ke dalam salad kentang.

Cara Beli

Cari kentang yang teguh tanpa bintik-bintik atau bintik-bintik lembut. Elakkan mereka yang berwarna kehijauan, tanda bahawa kentang telah terdedah kepada terlalu banyak cahaya dan telah mengembangkan toksin semulajadi yang disebut solanine (tahap yang rendah dapat menyebabkan gangguan pencernaan, paras yang tinggi dapat berbahaya).

Cara Simpan

Jika disimpan di tempat yang sejuk, gelap dan kering di dalam beg kertas terbuka, Yukon Golds akan menyimpan selama beberapa minggu. Jangan simpan kentang di dalam peti sejuk atau di dalam plastik.

Perkara Kesihatan

Kentang telah mendapat rap buruk dalam beberapa tahun kebelakang untuk indeks glisemik tinggi, yang boleh menyebabkan lonjakan dan mencelupkan gula darah. Tetapi dimakan secara sederhana, mereka adalah sumber vitamin B6 dan C, serta potassium dan serat. Makan mereka boleh menyebabkan tidur yang lebih baik dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Banyak nutrien dalam kentang berada di dalam atau di dekat kulit-hujah yang baik untuk membeli organik dan menikmati kulit mereka dan semua.

3 Lagi untuk Cuba

  1. SIMMER dicincang Yukon Golds dalam kaldu ayam dengan chard Swiss cincang, daun bayam, bawang putih slivered, dan bawang tumis untuk sup, pemanasan sederhana.
  2. STEAM bersebelahan dengan Yukon Golds dan melemparkannya semasa panas dengan wain putih, minyak zaitun, bawang merah cincang, capers, dan pasli untuk salad kentang yang bergaya Perancis.
  3. DIDIH Yukon Golds keseluruhan; sejuk dan potong 1/2 inci hirisan. Terutama dengan creme fraîche, salmon roe, dan chives dicincang untuk berfungsi sebagai pembuka selera yang elegan.