Kenapa Anda Harus Panggang Ton Sayuran Hujung Minggu Ini

Mahu menganjurkan makanan minggu anda, mengetuk projek memasak yang mudah, dan dapatkan permulaan pada pemakanan yang lebih sihat? Salah satu tugas dapur hujung minggu yang paling mudah yang boleh anda periksa senarai anda ialah memanggang satu kumpulan besar sayur-sayuran. Seolah biasa? Baiklah … itu!

Beet-Steamed Beets. Foto: Tuuka Koski

Kita semua tentang bungkusan besar ramuan-ramuan yang dibuat-buat (contohnya kacang-kacangan dan biji-biji masak, contohnya), tetapi kami sangat suka menggunakan teknik ini dengan sayur-sayuran dan skuasy. Butternut, wortel, bit, celeriac, lobak, rutabagas, kohlrabi, dan kentang adalah semua calon yang sangat baik untuk pemakan besar. Mereka terus sembuh sekali, dan akan tetap segar sepanjang minggu. Mereka cukup sukar untuk berdiri untuk dipanaskan semula, tetapi mereka juga lazat pada suhu bilik– Atau sejuk, langsung keluar dari peti sejuk.

Untuk berjaya memanggang satu kumpulan besar sayur-sayuran akar yang keras atau skuasy, pilih spesimen yang hampir bersaiz, atau memotongnya ke kepingan berbentuk dan bersaiz serupa. Ini akan memastikan mereka memanggang secara merata. Coat mereka dengan lapisan lemak nipis (seperti minyak zaitun atau minyak kelapa), musim baik, dan menyebarkannya dalam satu lapisan dalam kuali lembaran atau hidangan cawan yang cetek. Di sinilah perkara benar-benar menjadi panas: Anda akan mahu mengecilkan suhu ketuhar ke 400-450˚ jadi sayur-sayuran boleh membuat karamel dan menjadikannya berwarna coklat-coklat yang menarik. Satu masa memasak yang lebih rendah akan menyebabkan sayur-sayuran lembap.

Putar periuk dan kacau sayur-sayuran dengan sudu kayu atau spatula sekali atau dua kali sepanjang projek memasak. Anda harus menargetkan selama 35-45 minit dalam ketuhar, bergantung pada saiz sayuran, tentu saja. Kami mengesyorkan makan satu atau dua hidangan sebaik sahaja mereka selesai (mereka terlalu baik untuk menunggu!), Tetapi pastikan untuk menyejukkan rehat sepenuhnya sebelum pembungkusan dalam bekas dan menyimpan di dalam peti sejuk. Dari situ, tiram-dunia anda, pasif. Berikut adalah beberapa idea untuk memulakan anda:

Skuasy Winter Gochujang-dan-Sesame-Roasted. Foto: Tuuka Koski

Letakkan mereka dalam Salad

Sayuran panggang menambah kedalaman dan tekstur untuk salad, apatah lagi nilai pemakanan yang lebih tinggi. Mereka juga membuat pembungkusan makan tengah hari anda pada waktu pagi yang jauh lebih mudah. Sayuran berat pergi di bawah sayur-sayuran halus!

Purée Mereka Ke dalam Dip

Kami tidak akan mengatakan tidak untuk mencelup. Dikeraskan pada roti bakar dan dibungkus ke keropok dan kerepek, kami suka mencelup dalam pelbagai bentuknya. Menggunakan sayur-sayuran menjadikannya lebih sihat. Tambah yogurt atau labneh untuk krim tambahan. Perlu inspirasi? Cuba Bit Roasted dan Walnut ini-ianya luar biasa dengan pita.

Menggabungkan Mereka Ke dalam Sup

Sebaik sahaja anda telah memasak sayur-sayuran, lebih daripada separuh kerja membuat sup dilakukan. Keringkan beberapa aromatik (bawang, daun bawang, bawang putih), tambah sayuran panggang, tutup dengan stok, panas, dan segar-atau jangan. Soet Soup dengan Caraway adalah berkrim dan halus, tetapi jika anda lebih suka sup dengan gigitan besar, Sup Ayam ini dengan Sayur-sayuran Root adalah baik: Sukarlah sayur-sayuran yang dipanggang untuk hidangan panggang anda.

Tambah mereka ke Grain Bowls

Mangkar biji adalah penyelamat makan siang anda. Mereka sihat, sihat, dan kanvas kosong untuk tambahan. Mulakan dengan bijirin masak (seperti farro, bulgur, beri gandum, atau barli), dan lapisan dalam sayur-sayuran pra-panggang anda. Tambahan lain boleh termasuk sayur-sayuran, protein (seperti tauhu, ayam cincang, atau telur rebus). Musim baik, dan jangan lupa topping renyah (benih, kacang, dan crouton).

Sikat teknik pemanggang sayur: Hindari kesilapan yang biasa ini.