Kelas Up Parti Musim Panas Anda, Buat Cordial Wineberry

Ini adalah catatan terkini dalam Ladang Ian Knauer untuk siri Meja. Ian akan menyemak mingguan sepanjang musim ini dengan resipi dan cerita dari ladang keluarganya di Knauertown, PA.

Saya berasal dari keluarga besar. Di satu pihak, saya adalah yang paling tua dari 24 sepupu. Nasib baik, setiap orang mengambil giliran menuangkan peluh ke ladang. Christy mengikis kertas dinding berusia seratus tahun dari lorong beberapa minggu lalu. Ryan menanam pokok ara di barnyard. Leif tiba hujung minggu lalu untuk melayari jalan masuk dengan batu-batu yang akan menghalang hakisan. Itulah jenis pekerjaan Leif suka – jenis keras yang melibatkan memuat dan memunggah benda berat ke dalam dan keluar dari trak pikap. Jenis yang membuatkan anda berasa seperti layak mendapat bir atau empat. Adakah saya menyebut bahawa sebagai tambahan kepada kerja keras, Leif juga suka berpesta? Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kami menghabiskan malam Sabtu menenangkan otot-otot kita yang sakit dengan seluk belukar.

Ahad pagi Ahad, kami memerlukan sedikit pick-me-up: satu dos gula semula jadi untuk mendapatkan darah kita berlari lagi. Buah berbunyi baik, jadi kami memandu trak itu ke puncak bukit di mana, di sepanjang garis pokok, kami menemui beratus-ratus buah anggur.

Wineberi tumbuh di hutan dan di sepanjang jalan berhampiran ladang kami – dan banyak lagi di mana-mana di Timur Laut. Seorang saudara liar dari raspberi dan asalnya dari Asia utara, wineberry (Rubus phoenicolasius) diperkenalkan di negara ini untuk membiakkan raspberi hibrid, tetapi ia terlepas dari penawanan dan mengambil sangat baik terhadap iklim dan tanah di sini. Sesetengah orang (mungkin orang yang sama yang memanggil dandelions “rumpai”) mengatakan bahawa ia adalah spesies invasif yang telah mengambil alih hutan. Saya memanggilnya sebagai merawat. Beri, yang kelihatan seperti rubi yang dipoles dan rasa seperti wain raspberry, masak pada bulan Jun dan Julai.

Leif dan saya menghabiskan satu jam memilih dan berakhir dengan kuartal buah, beberapa yang kami makan untuk sarapan pagi. Kami ditinggalkan dengan banyak lagi. “Anda tahu apa yang akan berlaku dengan baik?” Saya bertanya selepas sarapan pagi. “Ya,” kata Leif, “vodka.”

Oleh itu, saya membuat keputusan untuk membuat jambatan wineberry.

Kaitan buah sangat mustahil untuk dibuat dan mereka cara yang menyenangkan untuk memelihara buah bermusim. Hanya pilih kegemaran anda (saya suka beri apa-apa); pastikan ia sempurna matang dan tidak bercacat; tuangkan vodka ke atasnya, dan biarkan ia duduk selama beberapa minggu; ketegangan dan maniskan. Rasa elixir yang anda habiskan dikemas dengan rasa. Saya berkhidmat dengan tarian selepas makan malam, atau sebelum makan malam dengan percikan air soda ke atas ais.

Sebagai tambahan kepada “menggunakan buah yang terbaik yang anda dapati” peraturan, juga penting untuk menggunakan vodka berkualiti. Nasib baik untuk Leif dan saya, beberapa yang terbaik di dunia, Boyd & Blair dibuat di sini di Pennsylvania menggunakan kentang tempatan yang ditanam.

Wineberry Cordial

Membuat kira-kira 1 liter

Alkohol menghidu buah beri, menghisap semua rasa mereka; sedikit sirap gula yang ditambah pada penutupan akhir perjanjian itu. Semua musim gugur dan musim sejuk saya menyampaikan rasa manis pertengahan musim panas untuk hanya tetamu yang paling penting saya. Jika anda tinggal di kawasan yang tidak ada wineberry, sebaliknya gunakan raspberi.

BAHAN-BAHAN
2 1/2 cawan wineberries
3 cawan vodka
1/2 cawan gula
1/2 cawan air

PENYEDIAAN
Tempatkan wineberry dalam bekas kuar kaca yang disterilkan dengan tudung. Berkelip beri dengan muddy atau pemegang sudu kayu sehingga semuanya dihancurkan. Tambah vodka ke bekas, masukkan ke bahagian atas. Tutup bekas dan letakkan di dalam peti sejuk atau tempat yang sejuk dan gelap selama 3 minggu.

Strain yang mesra melalui ayakan mesh halus. Buang pepejal.

Bawa gula dan air ke dalam mendidih, kacau. Tambah sirap gula kepada yang mesra, sedikit demi sedikit, sehingga mesra dipermainkan dengan keinginan anda. (Anda akan mahu menggunakan sekurang-kurangnya separuh daripada sirap gula.) Kembalikan semula kepada bekas dan kedai yang ditutup pada suhu bilik. –Ian Knauer

Gambar oleh Ian Knauer

Ian Knauer adalah tukang masak / penulis yang berpusat di Brooklyn, NY dan Knauertown, PA. Beliau telah menulis untuk Bon Appetit, Gourmet, Atlantik, Kesihatan Lelaki dan penerbitan lain. Buku masakannya, berdasarkan hidupnya di Knauer Farm, akan berakhir pada musim bunga tahun 2012. Ikuti dia di Twitter @iknauer.