Katakanlah Tidak Kepada Soggy Enchiladas (dan Pasti Ia Tidak Pernah Berlaku Lagi)

Ya, semua orang membuat kesilapan memasak asas. Seperti, katakan, sesuatu yang semudah mencurahkan cendawan atau memanggang biji-bijian dan rempah-rempah. Di bawah ini, pembaca Rebecca Ragland mengaku untuk mengaitkan editor makanan Rick Martinez bahawa dia bersalah membuat enchiladas yang serius. Berikut adalah nasihat Martinez untuk memastikan ia tidak pernah berlaku lagi. Selamat datang ke Effed It Up.

Dear Rick, penyelamat enchiladas yang enak dan enak,

Saya sos enchilada hijau buatan sendiri menggunakan lada segar, tomato, bawang, dan bawang putih. Saya memanggang segalanya. Tetapi enchiladas saya keluar dengan serius! Kesemua huru-hara lalu menghidupkan tortilla saya menjadi bubur. Saya tidak pernah mempunyai pengalaman sebelum ini. Apa yang berlaku? Bagaimanakah saya menghalangnya daripada berlaku lagi??

Terima kasih,
Rebecca


ENCHILADAS UNPLATED (2 of 2)
Alex Lau

Ayam Enchiladas Verdes. Foto: Alex Lau

Kepada Rebecca,

Sos anda kelihatan hebat, tetapi enchilada anda yang basah itu memecah hati saya. Saya fikir saya ada masalah.

Di Mexico, sebelum apa-apa lagi, tortilla jagung cepat digoreng sehingga mereka hanya mula merapikan dan mengambil sedikit warna. Hanya kemudian mereka dipenuhi dan dilancarkan enchiladas. Fry cepat melakukan beberapa perkara. Pertama, ia mewujudkan halangan pada permukaan tortilla yang membolehkan tortilla menyerap beberapa sos tetapi mengelakkan sepenuhnya hancur. Kedua, ia menambah rasa; gula dalam tortilla mula karamel dan protein berwarna coklat. Akhirnya, ia menambahkan kekayaan dari minyak. Tetapi jangan menekankan tentang minyak-tortilla sebenarnya tidak menyerap terlalu banyak, jadi enchiladas anda tidak akan kelihatan berat.

Selepas anda memasak tortilla, celup kedua-dua belah dalam sos lazat anda dan tutupi keseluruhan permukaan. Kemudian barangan dan gulung. Ini adalah satu lagi perbezaan antara persediaan tradisional dengan Amerika. Enchiladas tradisional dibuat dengan kurang sos tetapi, kerana tortilla dilapisi dalam sos, ia lebih teragih di seluruh hidangan. Dan, dengan kurang saus, lebih kecil kemungkinannya tortilla anda akan tercabut dan hancur.

ENCHILADA PROCESS SHOT (3 of 6)
Alex Lau

Selepas masak, masukkan kedua-dua belah tortilla tersebut dalam sos. Foto: Alex Lau

Rebecca, cubalah ini: Panaskan satu minyak sayuran minyak dalam kuali sederhana di atas api sederhana sehingga gelembung minyak segera apabila anda melekat tepi tortilla ke permukaan. Bekerja satu demi satu, goreng tortilla, beralih sekali, sehingga ia hanya mula coklat dan garing (kira-kira 10 saat setiap sisi). Pindahkan tortilla ke tuala kertas ke longkang. Ulangi dengan baki tortilla. Dip kedua belah pihak setiap tortilla dalam sos hijau anda hanya untuk kot. Sekarang anda sudah bersedia untuk mengisi dan menggulung.

Sebarkan satu cawan puding hijau ke arah tengah hidangan 13 “x 9”. Letakkan jahitan enchiladas ke bawah dalam hidangan penaik yang disediakan semasa anda pergi. (Enchiladas perlu dipasang di atas satu sama lain.) Teratas dengan 10 auns keju (atau bagaimanapun keju yang anda inginkan) dan dua cawan sos hijau. Saya biasanya menggunakan dua cawan sos untuk lapan enchiladas. Bakar sehingga sosnya menggelegak dan keju mulai coklat, kira-kira 20 hingga 25 minit. Biarkan duduk selama 10 minit dan makannya.

Kini beritahu keluarga anda sudah tiba masanya untuk enkelada semula, dan masuk ke sana dan membuat beberapa enchiladas besar.

Cinta,
Rick

Tiga resipi enchiladas ini adalah semua yang anda mahukan.

Apabila anda dicing bawang itu, ingatlah ini untuk kelajuan kilat-cepat:

Dadu Bawang dalam Tiada Flat Masa