Katakanlah Tidak kepada Mush: Kesan Kacang Tanah Yang Biasa untuk Dihindari

Kacang kalengan murah dan mudah. Tetapi anda tahu apa yang lebih murah dan semudah itu? Kacang kering. Pasti, kebanyakan varieti memerlukan perancangan yang sedikit (anda perlu merendam orang-orang penyedut sebelum memasak), tetapi anda mendapat lebih banyak kacang untuk wang anda dengan pelbagai kering. Sebagai bonus tambahan, mereka juga rasa lebih baik dan membanggakan tekstur yang lebih kenyal, kreami daripada saudara mereka. Sama ada anda merenung buah pinggang atau kacang hitam, terdapat beberapa kesilapan yang biasa untuk dielakkan. Ia adalah satu tugas dapur yang mudah, dan juga satu yang mudah untuk mengawal. Berikut adalah cara membuat kacang terbaik, setiap kali.

Memasak ayam goreng terlebih dahulu akan membuat rebusan ini hampir tanpa usaha.

1. Kacang tidak mempunyai tarikh tamat, betul?

Selamat menjamu selera penolong editor makanan Claire Saffitz menunjukkan bahawa hanya kerana kacang kering keras dan, baik, kering, tidak bermakna mereka mempunyai jangka hayat yang tak terhingga. “Jangan gunakan beg kacang hitam kering yang telah duduk di rak anda selama lima tahun,” katanya. Kebanyakan jenis mula kehilangan nutrien dan vitamin sekitar tanda dua tahun, jadi lihat stok anda dan tolak apa-apa yang kuno.

2. Saya adalah Kinda Cook Fly-by-the-Seat-of-My-Pants

Kecuali anda memasak kacang kecil yang kecil, seperti adzukis, anda perlu merendamnya sebelum memasaknya. Kebanyakan jenis perlu direndam dalam banyak air selama 8 jam sebelum memasak. Sekarang, apabila kita berkata, “banyak,” kita bererti banyak. Tutup kacang anda dengan sekurang-kurangnya dua inci cecair, kata Saffitz. Mereka bayi akan menyerap banyak air ketika mereka duduk, berkembang seperti yang mereka lakukan. Pastikan rendam dalam mangkuk atau periuk cukup besar untuk mengandungi kacang ketika mereka membengkak.

2. Cergas, Kacang Kecil

Sama seperti anda perlu memasak pasta dalam periuk yang cukup besar untuk membiarkan mie berenang, anda memerlukan periuk besar untuk memasak kacang. Berikan mereka ruang untuk meremajakan, bergerak, dan menyatakan diri mereka (kacang berbuat demikian, betul?), Dan menambah air yang mencukupi untuk mereka melakukannya. Anda juga mungkin pernah mendengar bahawa anda perlu memasak di dalam pot berkualiti tinggi : Ini berlipat ganda untuk kacang. Menggunakan periuk nipis yang tipis akan menyebabkan haba menjadi buruk-dan sebagai akibatnya, beberapa kacang anda akan matang, ada yang terlalu matang, dan hanya sebahagiannya “betul.” Bagaimana untuk tahu apabila mereka dimasak untuk kesempurnaan? Rasa mereka. Mereka harus berkrim di tengah, dan tidak berpecah atau pecah pada lipit (itu tanda terlalu masak dan terlalu kuat mendidih). Renyutan lembut dengan hanya beberapa gelembung memecahkan permukaan adalah ideal, kata Saffitz. Satu lagi idea yang baik: Saffitz berputar periuknya separuh melalui masa memasak, untuk mengimbangi bintik-bintik panas pada pembakar dan pengedaran haba tidak sekata.

Kini mereka akan menjadi beberapa [kacang bumbu] ( kacang rancho-gordo Ia adalah masa yang baik untuk menjadi kacang pusaka.).

3. Saya akan Baru Musim Kemudian

Jika anda tidak menanam kacang-kacangan anda, mereka tidak akan rasa sedap. Ini adalah satu ramuan yang pasti mengambil profil perisa apa sahaja yang anda tambah kepadanya, jadi jangan malu ketika memasak. Tambah penambah rasa seperti wortel dan saderi ke air memasak, mencadangkan Saffitz, atau dapatkan kreatif dengan bawang cengkeh atau daun telur. “Ham hocks,” kata pengurus dapur ujian Brad Leone. “Anda perlu merokok hams.” Sekiranya anda garam kacang anda semasa memasaknya? Ya, pasti garam secukup rasa, kata pengatur makanan bersekutu senior Alison Roman. Menentang keinginan untuk garam lebih banyak, kerana sebagai cecair mengurangkan, kacang akan menyerap garam dan menjadi tidak menyenangkan. Bayangkan perasa sup bukan air pasta, yang seharusnya menjadi masin.

4. Colander di Siap!

Ini sangat penting: Biarkan kacang anda sejuk sepenuhnya dalam air masak. Mengeringkan mereka ke dalam penapis akan menyebabkan kulit mereka pecah dan retak, jelas Saffitz. Sekiranya anda tidak merancang untuk memakannya sekaligus (lihat point no.6), anda juga harus menyimpannya dalam peti sejuk. Kecuali! Kecuali, kata Romawi, anda mengasinkan mereka. Dia suka membiarkan kacang sejuk sepenuhnya, mengalirkannya, kemudian melemparkannya dengan garam, lada, minyak zaitun, dan herba, dan makan mereka sepanjang minggu.

5. Hidup dan Die oleh Garbanzo

Terdapat seluruh dunia kacang di luar sana, dan ia lebih besar daripada garbanzo. Cari varieti yang unik, pusaka dari penanam yang bereputasi-kami sangat menyukai Rancho Gordo. Tidak pasti di mana untuk bermula? Dapur ujian mencadangkan cawangan dengan kacang cranberry, cannellini, dan gigante. (Penulis ini juga menyukai biji adzuki untuk masa memasak mereka yang cepat dan rasa ultra-manis; anda juga boleh menggunakannya dalam pencuci mulut.)

Ia adalah masa yang baik untuk menjadi kacang pusaka.

6. Resepi ini Panggilan untuk Sangkar-Piala Beans

“Jika anda akan memasak kacang-kacangan, cuma pergi,” kata Rom. Dengan kata lain, jangan melewati masa dan masalah merendam dan merenung hanya dengan jumlah yang kecil. Masak lebih daripada yang anda makan pada satu hidangan, dan gunakannya sepanjang minggu. Kacang adalah baik dalam segalanya, dari salad kepada toppers roti kepada pangkal untuk telur goreng.

Kacang! Kacang! Dan lebih banyak kacang! Semak resepi ini semasa anda merendam kumpulan.