Jenis Kayu yang Harus Anda Gunakan untuk Merokok Daging?

Panggil ia pernyataan keradangan, tetapi apabila rakan-rakan barbeku anda menyiarkan seperti mistik timur kerana mereka merenungkan tentang hutan yang mereka gunakan untuk merokok dengan, anda mempunyai keizinan kami untuk memanggil mereka untuk menjadi sedikit sombong.

“Ada sedikit pemikiran keinginan di sana,” kata tukang masak Jamie Purviance, pengarang Weber’s Smoke: Panduan untuk Memasak Asap untuk Semua Orang dan Any Grill. “Kayu kayu dan citarasa seperti kayu untuk sebahagian besar. Asap adalah asap.”

Dia melihat walaupun pesaing barbeku veteran menjadi mangsa pemikiran yang hampir ajaib, seperti ketua pit untuk Georgia yang menegaskan bahawa membuang kayu persik di atas arang boleh menipu cita rasa anda memikirkan tulang rusuk yang anda tenggelamkan gigi anda datang dari babi yang dibesarkan di Tara.

Namun, katanya, tuan panggang yang benar tahu bahawa menggunakan kayu dengan betul adalah bahagian utama dari makanan yang merokok. Ia hanya soal mengetahui asas-asasnya.

Tahu Kayu Anda

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah apa jenis kayu yang digunakan, berdasarkan bagaimana mengatasi asap yang mereka pakai adalah.

Fikirkan hutan merokok seperti yang ada pada spektrum dari ringan hingga kuat. Pada bahagian yang lembut adalah buah-buahan, seperti epal, pic, ceri, dan pir, yang mungkin menyampaikan rasa manis yang dimakan oleh kawan-kawan anda, tetapi cukup halus untuk digunakan dengan makanan yang lebih ringan seperti ayam atau ikan, dan kadang-kadang daging babi. Birch adalah smidge yang lebih berat, dan pilihan yang tepat untuk ikan yang lebih kuat * – * salmon yang diisap birch adalah gabungan klasik.

Di bahagian tengah spektrum adalah hutan seperti hickory, maple, pecan, dan oak. Mereka hebat dengan daging babi, dan cukup kuat untuk berdiri untuk daging lembu dan daging permainan. Kegemaran peribadi Purviance untuk merokok adalah hickory dan oak.

Akhirnya, ada kayu terkuat dari semua, dan ia dalam kategori yang tersendiri: mesquite. Ia boleh menjadi kayu yang tidak ternilai untuk merokok dengan * – * jika anda melakukannya secara sederhana.

“Gunakan mesquite seperti anda menggunakan lada chili,” kata Purviance. “Ia akan digunakan dalam kombinasi dengan perisa lain, dan untuk masa yang terhad.”

Cip di kotak perokok Weber

Ia Bukan Hanya Tentang Asap

Yang membawa kepada kesilapan terbesar yang kebanyakan orang membuat: over-merokok makanan mereka. Walaupun smokiness boleh meminjamkan kekayaan diabolic kepada makanan yang boleh mengubah daging yang baik ke dalam makanan yang transenden, terlalu banyak grillers lupa bahawa apabila ia datang ke sana, tetamu mereka mahu makan daging, bukan merokok.

“Secara umum, anda tidak boleh merokok selama lebih daripada separuh masa memasak,” kata Purviance. “Berhenti saja, jika tidak, anda berisiko mengabaikannya.”

Orang juga cenderung untuk melupakan bahawa merokok bukan sekadar menambah rasa, malah juga menambah warna yang menarik untuk makan. Hickory dan oak sangat popular kerana mereka meminjamkan warna “benar-benar kaya, gelap, mahoni” kepada daging.

Dan untuk yang benar-benar maju, tidak ada yang salah dengan campuran dan perlawanan kecil. Sekiranya anda bersedia untuk bereksperimen, cuba serentak menggunakan pelbagai jenis kekuatan yang berlainan. Kombinasi popular termasuk hickory dengan epal atau hickory dengan ceri, yang menimbulkan permainan buah-buahan ringan sementara menyampaikan yang mendalam, berwarna perang keemasan ke daging.

“Perokok yang paling serius atau pesaing lubang persaingan masuk ke dalam perbuatan kayu campuran dengan cara yang sama dengan campuran rempah-rempah,” kata Purviance.

Asap ‘Em Jika Anda Memiliki’ Em

Sekiranya anda ingin membunuh dua burung dengan satu batu dan memotong pokok yang menjengkelkan di halaman belakang untuk memelihara perokok anda pada musim panas ini, ingat bahawa sesetengah hutan hanya tidak dimaksudkan untuk menghisap makanan. Tinggal jauh dari hutan yang lebih resin, seperti pokok-pokok pinus, yang akan segera membuat makanan anda tidak boleh dimakan. Dan jangan hanya merobek cawangan hijau dan melekatkannya pada arang, sama ada dengan sebab yang sama.

Jika kayu tidak terlalu resin atau hijau, biarkan musim sebelum anda menggunakannya. Susunkannya dalam timbunan pengudaraan yang baik, sebaik-baiknya dalam cahaya matahari langsung dan tidak langsung di atas tanah, dan biarkan kering selama sekurang-kurangnya sebulan sebelum menggunakannya.

“Anda akan mendapati bahawa ia mempunyai aroma yang lebih baik dan membakar sedikit lebih perlahan untuk anda,” kata Purviance.

Untuk sebahagian besar, anda akan menggunakan kepingan kayu bersaiz besar di perokok anda, yang tidak akan menjadi cinder sebelum bahu daging babi anda mendapat di atas suhu bilik. Tetapi cip kayu mempunyai peranan mereka juga: Jika anda memasak sesuatu yang memasak dalam kilat pada panggangan arang biasa * –katakan, paha ayam atau filet ikan– * cip kayu adalah ideal untuk menambah lima atau 10 minit asap yang anda perlukan.

Dan mengenai perdebatan lama tentang sama ada untuk merendam kayu anda atau tidak sebelum anda melemparkannya ke atas arang, Purviance tegas di sisi tidak-rendam, memerhatikan bahawa Panas arang menguap air sebelum mendapat peluang untuk menjejaskan makanan anda.

“Ia benar-benar tidak membuat perbezaan,” katanya.