Jangan Mess Up Miso Soup. Elakkan Kesalahan Umum Ini

Sup miso adalah sederhana mudah. Ia mengandungi hanya segelintir bahan: pasta kacang fermentasi (a.k.a. miso), sayur-sayuran, dan air panas atau stok. Heck, anda tidak perlu menggunakan tauhu (walaupun jika anda berbuat demikian, pastikan ia adalah jenis yang betul, lebih lagi dalam sekejap). Yang berkata, mudah tidak selalu bermakna kebohongan. Terdapat segelintir kesilapan yang biasa dilakukan orang ketika merombak sup miso di rumah. Elakkan masalah ini, dan anda akan berada dalam keadaan baik untuk menjadi tuan salah.

1. Menggunakan Misal Subpar

“Anda mendapat apa yang anda bayar,” jelas Brad Leone, BApengurus dapur ujian dan peminat sup miso. Dengan sup yang memerlukan bahan-bahan yang sangat sedikit, kualiti masing-masing sangat penting. Kami suka South River Miso, yang dibuat di Massachusetts dan ditapai dalam tong kayu mengikut teknik Jepun tradisional. Miso sedikit pergi jauh, jadi jangan risau dengan tanda harga pada barang-barang yang baik-sekeping miso akan bertahan dengan baik ke musim sejuk dan flu.

2. Menggunakan Stok Baki Stok

Saham berkotak atau dalam tin boleh dilalui untuk sup ayam purata, tetapi miso menuntut sesuatu yang istimewa dan sedikit lebih halus. Leone suka membuat dashi sendiri, sup aromatik yang berperisa dengan kombu, atau rumpai kering. Rasa tumbuhan, rumput laut yang renyah meningkatkan funky, miso asin dengan cara yang biasa sup tidak dapat.

MISO SOBA
Alex Lau

Sup miso impian anda. Foto: Alex Lau

3. Menggunakan Tauhu Salah

“Anda mesti menggunakan tauhu silken,” kata Leone. Simpan firma yang lebih tegas untuk tumis goreng anda. Tauhu sutera, yang mempunyai konsistensi puding tebal, dicairkan ke dalam sup, memberikannya badan dan kedalaman. Hanya ada pengganti.

4. Memotong Sayuran

Menambah sayuran seperti lobak merah, lobak, atau radishes pada sup miso anda? Jangan pasang mereka. Kaedah memasak memerlukan lemak, seperti minyak atau mentega, yang akan memberikan sup tekstur berminyak. Sebaliknya, potong dan potong sayuran yang kecil dan nipis sehingga mereka akan masak dengan cepat dengan mendidih cepat di sup. Seperti halnya garnishes, seperti daun bawang, daun bawang cincang, atau chives, jangan tambahkan mereka sehingga sebelum makan. Jika tidak, mereka akan layu.

5. Menambah Miso Terlalu Awal

Miso adalah makanan yang difermentasi, yang bermaksud ia mengandungi bakteria hidup yang aktif, aktif-anda tahu, seperti hal-hal baik yang juga terdapat dalam yogurt. Menambahkannya kepada air mendidih akan membunuh probiotik dalam miso, mengatasi manfaat kesihatan yang biasanya ditawarkan, seperti kesihatan pencernaan yang lebih baik. Tunggu sehingga sup telah diambil dari panas dan kemudian kacau atau pukul di miso secukup rasa. Tekstur seperti tampalan akan mencairkan ke dalam sup terima kasih kepada haba baki stok. Slurp pada.

6. Menambah Miso Secara Langsung ke Sup

Alaina Sullivan, seorang pereka di BA mengesyorkan membuat “buburan miso” sebelum menambahnya ke stok. Ia akan menjadi lumpy, dengan rumpun besar miso, jika anda melangkau langkah ini. Sullivan berkata, “Campurkan dengan sedikit sup panas dan kocok sehingga ia larut sepenuhnya, kemudian tuangkan kembali ke dalam sup panas. Saya biasanya melakukan nisbah 1 sudu besar miso hingga 1 hingga 1½ cawan air.” Bagi jenis miso putih yang hendak digunakan? Kedua-dua Leone dan Sullivan seperti miso putih yang manis untuk sup rasa sedap. “Banyak restoran menggunakan miso merah,” kata Sullivan, sambil menambah bahawa kuning adalah lebih bersahaja.

7. Tidak Melayani dengan Betul

Jika anda membiarkan sup anda duduk sebelum menyampaikan, bukan sahaja ia akan menjadi sejuk, miso akan menetap di bawah. Sekiranya ini berlaku, jangan risau: Sullivan berkata: “Satu pusaran cepat dengan penyepit anda akan mencetuskannya semula.”

Sedia, set, miso sup.