Jangan Jadi Orang yang Menggelekkan Kentang Bakar-Elakkan Kesalahan-Kesalahan Yang Biasa ini

Terdapat kentang panggang, kata Rick Martinez, Selamat menjamu selera‘s editor makanan bersekutu … dan kemudian ada kentang panggang. Terdapat jurang seperti kawah antara revelatory dan “hanya okay,” dan kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk berjalan di sisi kebahagiaan kentang bakar. Hanya jangan buat kesilapan-kesilapan ini, dan tidak lama lagi anda akan mengisytiharkan setiap Malam Baked Potato Night.

1. Menggunakan Kentang Salah

Tanya diri anda: Adakah Russet? Adakah ia besar? Ya? Teruskan. Jika jawapan anda tidak sama dengan soalan, putaran lagi. Anda memerlukan Russets untuk kualiti kanji, krim-apabila dibakar. Dan untuk saiz: Ya, ia penting. “Anda mungkin tidak membuat kentang bakar sepanjang masa,” kata Martinez. “Pergi besar, dan buatlah ia dikira.” Ini bukan hidangan sampingan; ini adalah acara utama. Jadi pilihlah spuds yang boleh memegang banyak topping, seperti bacon yang hancur, keju, mentega, krim masam, dan, apa lagi yang anda boleh fikirkan.

2. Menipu dengan Microwave

Ya, menggunakan gelombang mikro untuk memasak kentang adalah mudah dan cepat. Tetapi ia tidak sama seperti mengambil masa untuk membakarnya dengan betul di dalam ketuhar, kata Martinez. Tekstur kentang yang dibakar ketuhar sangat jauh lebih unggul (“makhluk yang banyak,” kata Martinez) kepada satu nuked. Selain itu, anda tidak mendapat kulit yang berwarna keemasan dari gelombang mikro.

Perhatikan bahagian atas yang dihiasi dengan sempurna. Foto: Matt Duckor

3. Meletakkan Kentang secara Langsung pada Pan Lembaran

Anda tidak meletakkan kentang anda betul-betul di kuali, adakah anda? “Itulah yang menyebabkan tempat coklat atau berpotensi dibakar pada kentang anda,” jelas Martinez. Hindari ketidaksempurnaan ini dengan menopang kentang anda di gundukan garam halal atau, seperti Martinez, pada rak yang ditetapkan di atas lembaran penaik. Bukan sahaja anda akan mengelakkan bit terlalu banyak, tetapi juga udara akan mengedarkan seluruh kentang, memasaknya lebih merata. Anda boleh balut kentang panggang anda dalam kerajang aluminium, tetapi anda akan mengorbankan kulit yang cerah dan coklat keemasan. Panggilan anda.

4. Bawah Baking Kentang

Beberapa perkara yang sedih daripada kentang yang dibakar. Bukan sahaja tekstur semua yang salah, rasa tidak semestinya sama seperti dalam makanan yang sempurna. Tetapi bagaimana untuk memberitahu apabila anda telah mendapatnya tanpa menghiris ke dalamnya? Luangkan masa untuk memanaskan ketuhar-350˚ tetap adalah tiket. Menempatkan kulit dengan garpu untuk melepaskan stim, dan sapukannya dengan minyak untuk kilauan emas.

Anda juga perlu mendapatkan sedikit berguna. Keluarkan kentang dari oven dan uji mereka dengan memerah dengan perlahan. Gunakan tuala pinggan mangkuk atau pemegang periuk untuk bertindak sebagai penampan di antara tangan dan kulit anda (Pernah mendengar istilah “kentang panas? Ya …) Jangan terlalu tegas, anda tidak mahu menghancurkan kentang. merasa tegas atau menawarkan apa-apa rintangan, mereka tidak selesai. Ingat: Kesabaran adalah kebaikan.

5. Hanya Menghirup dan Membuka

Di sinilah kebanyakan orang dapat salah: Anda tidak boleh hanya membuka kentang dan memanggilnya sehari. Tidak, menerangkan Martinez, keajaiban kentang panggang adalah dalam tekstur, yang berwarna krim, ringan, dan padat pada masa yang sama. Ia adalah paradoks kentang, dan ia dicapai dengan mengurut. Setelah kentang anda dimasak sepenuhnya, keluarkannya dari oven dan biarkan mereka berehat sehingga mereka cukup sejuk untuk mengendalikannya. Kemudian perlahan-lahan gunakan jari anda untuk mengurut kentang, memecahkan bahagian dalam “daging.” Langkau langkah ini, dan teksturnya lebih mirip dengan kentang yang direbus atau dikukus, yang baik-baik saja, tetapi bukan sebagai minda yang hebat kerana ia boleh.

Anda juga ingin mengelakkan menghiris kentang terlalu jauh. Tinggalkan satu inci di kedua-dua sisi, kemudian cincang tepi dengan ibu jari dan telunjuk anda, menekan ke bawah sambil perlahan membujuk tengah dan pedalaman kentang keluar dan keluar. Semuanya di pergelangan tangan!

Itulah kentang anda. Pergi sebagai baconi yang anda mahu. Foto: Matt Duckor

6. Menghidangkan topping sejuk

Tiada apa-apa yang membunuh getaran kentang yang kami panggang seperti topping segar segar dari peti sejuk. Keluarkan krim masam, keju, dan mentega dari peti sejuk apabila anda mula menyiapkan kentang. Seperti kentang bakar, topping akan datang ke suhu bilik. Topping suhu bilik meleleh ke dalam kentang lebih baik daripada yang sejuk, membasahkan setiap sudut, cengkaman, dan poket dengan kebaikan yang mentega, berkrim, garam dan peppers. (Diet makanan ini tidak, tetapi itu juga bukan titik.) Jangan lupa anak-anak. Anda akan memerlukan sesuatu yang hijau dan segar untuk menyerlahkan profil perisa berlemak-masam yang anda telah lakukan.

Masak Ia: Kentang Panggang Sempurna