Jangan Buat Kek Sunday Ini Kesalahan Biasa-Atau Kita Akan Beritahu Nonna

Apa sebenarnya adalah sos ahad? Jawapan itu bergantung kepada siapa yang anda bertanya. Terdapat banyak cara untuk membuat sos Ahad kerana ada keluarga yang memakannya.

Yang mengatakan, terdapat beberapa perkara yang tidak boleh rundingan ketika datang ke rutin hujung minggu ini: Ia mesti mengandungi tomato (baik), dan ia benar-benar perlu membuat bau dapur keseluruhan seperti rumah nonna anda. Sama ada anda menambah daging atau tidak terpulang kepada anda (“Jika ada daging, ia disebut saus,” kata Brad Leone, BApengurus dapur ujian). Sebagai seseorang yang mengetahui jalannya di sekeliling dapur dan sebotol tomato mendidih, Leone mematuhi peraturan sos Ahad. Ikuti nasihatnya, elakkan kesilapan-kesilapan yang biasa ini, dan anda sedang dalam perjalanan ke kesempurnaan makan malam hujung minggu.

1. Menggunakan Pot Kualiti Buruk

Ya, periuk itu sama pentingnya dengan bahan yang masuk ke dalamnya. Kata Leone, “Gunakan periuk tebal, tebal, seperti besi cast enamel atau oven Belanda.” Elakkan bahan nipis atau tipis, seperti aluminium, yang akan menjerit panas dengan cepat, dan boleh menghangatkan bahan-bahan anda.

2. Mengeringkan Bawang dan Bawang Putih Teruk

Ya, anda mahu sentuhan warna keemasan pada bawang putih dan bawang, tetapi mula terlalu panas dan berat dengan api dan anda akan membakar aromatik itu. Dapatkan terlalu banyak warna pada bawang putih dan bawang dan anda sedang membina sos yang dibakar dalam rasa, bukan karamel dan sedikit manis. Ambil sesuatu yang rendah dan lambat-anda mempunyai masa di dunia untuk betul-betul keringat bawang anda (dengan baik, sekurang-kurangnya sehingga pagi Isnin).

pork-ragu-over-creamy-polenta
Michael Graydon + Nikole Herriott

Pork Ragù over Creamy Polenta. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott

3. Tidak menggunakan bahan-bahan segar

Serbuk Bawang putih? Tidak. Botol, bawang pasir? Tidak. Kepingan kering beku kering? Tidak, tidak, dan tidak. Bagi tomato, Leone berkata untuk selalu menggunakan tomato segar dan masak ketika tersedia. Jika mereka berada di musim, pergi untuk ’em. Jika satu-satunya tomato segar yang ada adalah keras, pucat, dan tiada perisa, musim bunga untuk tin. “Satu faktor yang menentukan dalam sos Ahad adalah tomato yang baik,” jelasnya.

Satu nota pada herba: Bukan sahaja anda perlu memilih segar lebih kering, tetapi anda hanya perlu menambahnya pada akhirnya, apabila sos selesai. Letakkannya terlalu awal dan mereka akan kehilangan rasa cerah, terang-dan menjadi warna yang kusam atau hitam.

4. Melangkau Langkah Deglazing

“Saya suka menambah percikan wain ke bawang dan bawang putih, sebaiknya dimasak, untuk menanggalkan periuk, saya cadangkan minum juga,” kata Leone. Sama ada anda menggunakan wain atau stok atau air, pasti jangan melangkaui langkah ini. Menuangkan cecair cair ke dalam kuali panas dan mengikis “bit cincin” keemasan dengan sendok kayu menambah rasa sihat untuk sos anda. Selain itu, jika anda tidak deglaze, anda akan berisiko mengambil terlalu banyak dan membakar bit-bit kecil yang boleh membuat rasa saus “mati”.

5. Limpahan Sauce

“Ia bukan rebus,” kata Leone. “Jangan memperlakukannya seperti seorang.” Ini bermakna menjaga perkara mudah. Sedangkan sup atau sup besar dipenuhi dengan banyak makanan seperti kentang, wortel, lobak, bawang putih, bawang, daging lembu, dan barli, bahawa mentalitas keseluruhan “lebih baik” tidak diterjemahkan ke dalam sos Ahad. Perbezaan di sini ialah rebusan adalah makanan dalam dan dari dirinya sendiri, sementara sos dimaksudkan untuk menemani unsur lain, seperti polenta, roti yang baik, atau pasta. Sos Ahad pastinya merupakan acara utama, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi bos yang membayangi pemain yang menyokong. Pilih satu hingga tiga ramuan yang hebat untuk meningkatkan sos anda dan biarkan mereka bersinar. Beberapa contoh yang bekerja dalam sos adalah: osso bucco, oxtail, daging lembu, babi tanah, daging sapi muda, sosej, daging babi, tulang rusuk pendek, atau daging babi … ya, Leone suka meletakkan daging babi dalam sos Ahad. (“Gunakan tebal,” dia menasihatkan.) Elakkan terlalu banyak daging seperti kambing, yang mempunyai rasa yang kuat bahawa ia boleh memecut bahan-bahan lain ke dalam penyerahan.

Dalam apa jua keadaan, anda akan mahu membasahi daging sebelum anda menambah aromatik. Dapatkan beberapa warna dan kerak yang bagus di atasnya, kemudian keluarkannya dari periuk. Gunakan lemak yang diberikan untuk memasak bawang dan bawang putih, kemudian masukkan daging kembali dengan tomato, stok, dan bahan-bahan lain, dan biarkan ia selesai memasak dalam sos mendidih.

wjlt-sunday-sauce-with-sausage-and-braciole
Gentl & Hyers

Saus Ahad dengan Sosej dan Braciole. Foto: Gentl & Hyers

5. Membuat Terlalu Kecil Batch

Antara mencincang, berpeluh, mendidih, dan kacau, ada banyak masa dan usaha yang dilaburkan dalam sos Ahad. Walaupun ia adalah satu upacara yang hebat, beberapa daripada kita mempunyai masa untuk mengulanginya setiap hujung minggu. Oleh itu, buatlah perkara yang lebih mudah pada diri anda (dan selesaikan diri anda untuk makan malam yang mudah, juga), dan buat setumpuk yang besar sebagai pot anda akan dibenarkan. Ia membeku dengan cantik juga. Hanya pastikan untuk mengemas sisa-sisa makanan di dalam bekas kecil banyak daripada satu yang besar-dengan cara itu, anda boleh menarik keluar jumlah yang anda perlukan, dan bukannya mencairkan keseluruhan batch.

Mahu Sesetengah Pasta buatan sendiri Pergi Dengan Sos Itu?

Buat Pasta Dari Gores dengan Dua Bahan