Jangan Biarkan Makan Malam Malam Ini Menjadi Lemon: Hindari Kesalahan Umum Citrus ini

Kami suka nota cerah dan ceria bahawa sitrus membawa kepada masakan kami. Tetapi untuk menghasilkan kesempurnaan lemon, jeruk, jeruk, limau gedang, atau jeruk tangerin memerlukan lebih daripada sekadar memerah jus botol ke dalam sos (anda tahu itu, bukan?). Berikut adalah kesilapan rumah yang paling lazat apabila memasak dengan sitrus, menurut Ujian Dapur kami. Bacalah dan jangan sekali-kali mengacaukan meringue lemon, pai kapur, atau salad sitrus panggang (benar-benar!) Lagi.

Hitam berganda jeruk (limau dan limau gedang) menambah kecerahan kepada Salmon Salad Garam. Foto: Christopher Testani

1. Jangan Takut untuk Menggunakan Biji Penuh (Kecuali Biji)

Lemon zest adalah hebat. Begitu juga jus lemon. Berhenti membuat perkara-perkara keras pada diri sendiri, dan gunakan seluruh buah untuk kesan yang besar. Sekiranya anda telah menyia-nyiakan dan memasak secara berasingan selama bertahun-tahun, berikut adalah beberapa cara terbaik untuk pergi buah-buahan: Tambah beberapa keping kapur, limau gedang, atau oren kepada ikan bakar, ayam keseluruhan dengan lemon separuh, atau panggang mana-mana jenis sitrus untuk rasa manis, seperti dalam Citrus Roasted and Avocado Salad ini. Penyunting makanan kanan Alison Roman memberi amaran: Pastikan anda mencabut dan membuang benih. Bukan sahaja mereka tidak bersenang-senang untuk mengetuk (ouch), mereka memberikan rasa pahit.

2. Berhati-hati Apabila Bekerja dengan Tenusu

Memerah jeruk segar ke dalam sos berasaskan krim akan meringankan perkara, tetapi memerah terlalu banyak dan tenusu akan berlari. Lagipun, menambah unsur asid kepada susu adalah bagaimana keju dibuat. “Anda tidak mahu membuat keju (sepanjang masa),” kata Rom. Jika awak lakukan ingin membuat keju, bagaimanapun, kami mencadangkan ricotta segar yang berkrim yang lembut ini.

Kedua-dua zaitun dan jus lemon menyemaikan pasta yang pastri, telur ini. Foto: Marcus Nilsson

3. Zest La Minute

Menyentuh seluruh kekurangan jeruk boleh menjadi banyak kerja, tetapi jangan tergoda untuk melakukannya terlebih dahulu. Kupas kulit yang lebih panjang duduk, kering, kurang wangi, dan kurang beraroma akan menjadi, apabila minyak melepaskan ke udara. Anda akan mendapat potpourri percuma, tetapi semangat kurang enak.

4. … Tetapi Jangan Dihalang oleh Mikroplane

A grater rasp (jenama yang paling biasa dijumpai adalah Microplane) menjadikan kerja yang cepat dan halus daripada semangat jeruk, tetapi bukan satu-satunya alat untuk kerja itu. Rom suka menggunakan pisau paring untuk memotong jalur panjang kulit (meninggalkan pith putih pahit), dan kemudian memotong jalur dengan pisau tukang masak sebagai halus atau kasar seperti yang dia perlukan. Sudah tentu, anda boleh menguasai seni twist lemon, untuk semua keperluan berkaitan martini anda.

5. Merasa bebas untuk Campuran dan Padankan dengan Asid lain

Vinaigrette lemon adalah salah satu cara kegemaran kami untuk berpakaian salad, tetapi jangan takut menambah cider epal, nasi, atau cuka anggur putih ke dalam campuran. Rasa cuka yang lebih manis akan membantu mengimbangi jeruk ultra tart. Peraturan sama berlaku dalam aplikasi lain, seperti perkapalan. Kombinasi cuka dan sitrus boleh mengambil hidangan ke tahap yang lain, dengan syarat ia tidak “bertempur” (cuka cider Apple dan limau gedang? Tidak begitu banyak).

Memerah jus lemon pada minit terakhir mencerahkan sos ini. Foto: Brian W Ferry

6. Jangan sekali-kali Tambah Jus ke Sos Masih Memasak

Segar, dimasak dengan lemon atau air jeruk nipis tidak menimbulkan keajaiban untuk sos pan. Tetapi jika anda pernah menambahnya kepada sos terlalu awal, anda tahu bagaimana funky ia rasa apabila ia memasak. Elakkan perubahan warna dan rasa pahit dengan hanya menambah jus selepas anda mengeluarkan sos (atau sup, atau sup, atau apa sahaja) dari haba.

7. Kesilapan Terbesar? Tidak Memiliki Ia Di Tangan

Kami akan meletakkan sitrus dalam apa-apa jua, dari rusuk pendek kami yang direbus ke brines kami ke pizza kami dan yogurt beku. Sebaik sahaja anda mula memasak dengan sitrus, anda akan mendapati diri anda sentiasa meraihnya. Itulah sebabnya kita sentiasa menyimpan beberapa limau, lemon, dan oren pada siap. Anda tidak perlu menyimpannya di dalam peti sejuk (walaupun mereka akan bertahan lebih lama jika anda melakukannya).

Letakkan semua pengetahuan itu untuk digunakan dengan baik dengan 21 resipi sitrus kegemaran kami.