Jadilah Masak Lebih Baik dengan Membina Workstation Dapur yang Lebih Baik

Ia mengambil banyak masa untuk menjadi tukang masak yang hebat, tetapi kemahiran pisau ketepatan, pengetahuan yang mantap, dan keupayaan untuk membuat kerak pai yang dikepilkan hanyalah sebahagian daripada persamaan. Di belakang (okay, di hadapan) setiap tukang masak berbakat adalah stesen kerja yang bersih dan cekap. Kami bercakap dengan BA Uji Kitchen tentang cara mudah untuk menetapkan diri anda untuk berjaya. Dari memilih papan pemotong yang tepat untuk pekerjaan itu untuk merangkul kemudahan penggantian plastik peregangan yang berubah-ubah, tips dan peraturan ini selamanya akan mengubah cara anda memasak.

The Knives

Lupakan pisau roti, pisau boning, kujang, dan parang. Apa yang anda perlukan adalah pisau pisau yang tajam dan pisau tukang masak. Satu-satunya masa editor makanan bersekutu Claire Saffitz mengambil pisau lain untuk projek khas, seperti mengisi ikan. Pastikan ia mudah, dan elakkan kekacauan yang tidak perlu.

Tidakkah anda berani meletakkan ayam mentah di papan pemotongan ini. Foto: Danny Kim

Lembaga Pemotongan

Ini adalah masalah besar, dan salah satu langkah yang paling penting yang boleh anda ambil untuk berjaya: Letakkan tuala kertas lembap atau pad nonstick di bawah papan pemotong anda. Kita tidak boleh mengatakannya cukup: Tanpa cengkaman tuala basah, papan anda akan meluncur ke seluruh, menjadikannya lebih sukar (dan lebih berbahaya) untuk memotong, mengiris, dan dadu. Anda juga akan memerlukan lebih daripada satu papan pemotongan. Papan kayu yang dibuat dengan baik adalah sesuai untuk sayur-sayuran mentah, sementara yang plastik adalah yang terbaik untuk daging mentah kerana ia boleh dibasmi dengan peluntur selepas itu. Juga pertimbangkan untuk melabur di papan plastik yang berasingan untuk alliums-jika anda pernah mencincang strawberi di papan yang baru saja melihat bawang putih yang dicincang, anda tahu mengapa. Akhir sekali, editor makanan kanan Chris Maghribi advokat untuk papan pemotongan yang tidak terlalu besar. Semakin besar anda pergi, lebih banyak perkara yang anda akan menjejalkan di atasnya. Semakin banyak barangan yang anda suramkan, semakin sukar untuk bekerja dengan bersih dan cekap.

The Bowl Trash

Simpan mangkuk berbuih plastik di sebelah papan pemotong anda dan gunakannya untuk kulit, rind, sisa dan apa-apa sisa yang anda kumpulkan. Apabila ia menjadi penuh, hanya buang beg dan buangnya di sampah. Anda akan menjimatkan banyak masa dalam menghapuskan perjalanan ke dan dari sampah boleh. Saffitz juga mengupas sayur-sayuran akar di atas mangkuk sampahnya, jadi apa-apa kotoran yang tinggal di dalam beg itu, tidak di papannya.

Resipi dan Pen

Anda telah membaca resipi anda secara keseluruhan sebelum mula memasak, bukan? Baik. Sekarang simpan di sebelah anda supaya anda dapat merujuknya semasa anda bekerja. Ujian dapur uji sentiasa mempunyai pen atau pensil dekat di tangan, sehingga mereka dapat menandakan perubahan atau penambahan yang perlu dibuat pada saat berikutnya mereka memasak.

The S & P

Garam dan lada adalah senjata bukan rahsia dari mana-mana tukang masak yang hebat, jadi anda harus memelihara mereka di mana anda dapat melihat (dan sampai kepada mereka). Gunakan kilang lada untuk lada baru-baru, dan jadikan garam anda dalam ramekin kecil supaya anda boleh mengukur dengan mudah dengan sudu atau hanya untuk mendapatkan secubit. Rick Martinez, Penyumbang dapur ujian, juga menambah: “Jika anda memasak daging mentah, gunakan bekas yang berasingan dengan garam yang kecil, jadi anda tidak mencemari seluruh ramekin.”

Gandakan ikatan di pinggang anda untuk tempat yang berguna untuk menyimpan tuala. Foto: Danny Kim

The Apron

Apron yang dibuat dengan baik adalah alat dapur yang sangat rendah. Bukan sahaja menyimpan pakaian anda bersih, ia menyediakan peluang penyimpanan. Idealnya, anda mahukan satu dengan poket. “Bukan untuk tangan awak,” kata Saffitz. Dia memakai tuala dapur di dalam poket (lebih lagi pada masa itu). Anda juga boleh mengikat apron di sekeliling pinggang anda dan selesa dengan tuala di antara tali pinggang dan pinggang anda.

The Kitchen Towel

“Saya telah membakar diri dengan pemegang lebih banyak daripada tuala,” kata Saffitz. Pemegang periuk dan sarung tangan ketuhar boleh memakai nipis dari masa ke masa, manakala tuala yang dibalut dengan dua atau tiga kali memberikan penebat yang banyak ke atas walaupun kepingan dan kuali yang paling hangat. Satu kaveat: Pastikan tuala benar-benar kering, kerana air menjalankan haba. Tuala lembap boleh bererti sawit terbakar. Bagaimana untuk menjaga tuala anda kering dan siap? Jangan gunakannya selepas membasuh tangan anda-itulah tuala kertas.

Tuala Kertas

Panjang kecil tuala kertas lembap di sebelah papan pemotong anda adalah berguna untuk membersihkan serpihan dari pisau dan mengelap permukaan papan apabila ia menjadi kemas. Juga simpan tuala pilih-a-saiz yang berdekatan untuk tumpahan dan kekacauan-dan keringkan tangan basah.

Ini mengubah segala-galanya. Foto: Zach DeSart

Botol Squeeze

Botol peregangan plastik adalah jauh lebih banyak daripada kenderaan untuk kuali saus makan. Menjaga beberapa perkara ini dengan stesen kerja anda akan membolehkan anda bekerja dengan lebih cepat dan lebih tepat. Isi satu atau dua dengan bahan-bahan yang paling sering digunakan, seperti minyak zaitun dan minyak sayuran, dan tambah tuala kertas yang dijamin dengan band getah untuk menangkap drip. Botol yang mencincang menjadikannya lebih mudah untuk mengawal jumlah minyak yang anda gunakan, dan menghilangkan keperluan untuk monyet sekitar dengan topeng skru.

Alat Pilih Sedikit

Sebilangan besar alat anda perlu masuk ke dapur di sebelah dapur. Anda tidak mungkin menggunakan spatula ikan, tong, atau sudu kayu di stesen kerja, jadi jangan kekacauan ruang. Beberapa pilihan, seperti Microplane dan spatula getah, akan membuktikan berguna. Corral mereka di dalam balang kaca tinggi yang bermata tinggi atau kapal mudah dimasuki yang lain.

Sudu Tasting

Jangan meniup sos dari sudu kayu yang anda gunakan untuk mengaduk (kasar, betul?). Koki restoran tidak berganda, dan tidak sepatutnya. Saffitz menyimpan crock sudu kecil di stesennya supaya dia dapat merasakan ketika dia pergi. Sebaik sahaja digunakan, sudu masuk di dalam sinki.

Air (atau Wain)

Ia mungkin tidak secara fizikal, tetapi kadang-kadang memasak seperti berjalan maraton. Adalah penting untuk kekal terhidrasi, jadi simpan segelas air dekat. Air atau wain. “Keutamaan Cook,” kata Saffitz.