Jadikan Sereal Sarapan Sendiri dengan Formula Muesli

Peminat sarapan pagi serius mengetahui kekuatan muesli yang baik. Tidak ada oatmeal atau granola, muesli adalah campuran bijirin keseluruhan yang digulung, buah kering, biji dan kacang. Sangat mudah untuk membuat dalam kumpulan yang besar dan bertahan dengan baik. Disimpan dalam balang kaca kedap udara, ia akan tetap segar di dalam almari anda selama 1-2 bulan, menurut Brad Leone, BAPengurus Ujian Dapur. Muesli boleh digabungkan dengan susu anda atau susu bukan pilihan, dikacau menjadi yogurt, atau digunakan sebagai roti panggang. Dan walaupun mudah dicari di toko-toko runcit, itu semudah (dan lebih penting lagi: lebih murah) untuk membuat sendiri. Anda hanya perlu tahu formula muesli.

Rolled Grains + Buah-buahan kering + Kacang dan Benih + Perasa

Tidak ada nisbah bahan yang optimum per se. Tetapi campuran bijirin berat akan memastikan campuran yang optimum kenyal dan renyah.

Mulakan dengan nisbah empat bahagian bijirin + satu bahagian kacang / biji + satu bahagian buah kering.

Perlu diingat bahawa lebih banyak buah yang anda tambah, lebih manis lagi. Semakin banyak kacang yang anda buang, semakin mahal tagihan runcit anda. Ingat, juga, bahawa biji-bijian akan menjadi lembut apabila digabungkan dengan susu atau yogurt. Muesli dengan kacang tambahan akan terlalu renyah; Muesli dengan banyak buah akan menjadi sangat kenyal.

Homemade-muesli-646
Mar a del Mar Sacasa Ennis Inc

Muesli ini dibuat dengan gabungan oat, barli, dan rai. Foto: Mar a del Mar Sacasa Ennis Inc

The Grain

Anda boleh menggunakan gandum yang digulung untuk muesli-oats tidak memiliki permainan. Kedai makanan semula jadi dan kesihatan sering mempunyai pilihan bijirin yang digulung, seperti barli, rai, dieja, atau nasi. Membiarkan mereka rendam dalam susu atau yogurt sebelum makan melembutkan mereka dan menghapuskan keperluan memasak. Kuncinya menggunakan bijian memasak, tidak cepat memasak. Memasak cepat bermakna ultra-diproses. “Kurang diproses, lebih baik,” kata Leone. Tidak ada sebab untuk berpegang pada satu jenis gandum: Leone suka mencampurkan dan menyamai bijirin untuk campuran yang gila, manis, kenyal, dan mencatat semua nota yang tepat.

Buah-buahan

Buah kering adalah di mana ia berada di-dan anda akan mahu memotong dan mengirisnya ke dalam kepingan kecil. Campurkan dan padankan seberapa banyak yang anda suka, tetapi cuba mencari buah dengan sedikit gula tidak ditambah (ia semulajadi manis). Tarikh dan kismis adalah staples dalam kebanyakan campuran muesli yang dibuat sebelum ini, tetapi mengapa berhenti di sana? Cawangan dengan stroberi kering dan blueberry, ceri kering, kismis emas, buah ara, atau mangga dan kepakan kering. Mahu buah segar? Tambah itu sebelum makan.

bibit bertele-telur-panggang-sayuran-bijan
Michael Graydon + Nikole Herriott

Benih wijen bakar akan menjadi tambahan hebat kepada muesli. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott

Kacang dan Benih

Almond slivers adalah muesli klasik, tetapi Leone mengatakan anda boleh menambah kacang atau benih yang anda masak (memotong atau mengumpannya dalam pemproses makanan sebelum mencampurkannya ke dalam bijirin). Kegemaran Leone adalah kacang Brazil, macadamias, dan hazelnut. Pilihan lain yang sangat baik: pepitas, biji bunga matahari, dan kelapa. Satu-satunya peraturan yang terpakai di sini adalah bahawa anda menyemai kacang / biji dan biarkan mereka sejuk sebelum menambahnya. Membakar dalam kuali kering di atas dapur atau memanggang dalam ketuhar yang panas panas mengeluarkan minyak kacang-kacangan, menjadikannya rasa lebih beraroma.

Perasa

Keluarkan gula apabila mencampurinya bersama-anda boleh memanaskannya secukupnya semasa sarapan. (Selain itu, gula pasir atau gula mentah hanya akan tenggelam ke bahagian bawah balang, manakala madu atau maple akan menggelapkan semuanya dan menjadikannya melekit). Walau bagaimanapun, apa yang diperlukan oleh muesli anda adalah garam atau dua garam yang berkualiti dan beberapa keping rempah-rempah pemanasan tanah, seperti kapul buah, kayu manis, dan halia.

Perlu Beberapa Inspirasi? Cuba Combos ini

1 cawan gulung yang dilancarkan + 1 cawan gulung yang dilancarkan + 1 cawan gulung yang dilancarkan + ¼ cawan tarikh cincang + ¼ cawan dicincang aprikot kering + ¼ cawan pepitas + cincang kayu manis +

2 cawan gulung yang digulung + 1 cawan dilancarkan terbenam + ½ cawan blueberry kering + ¼ cawan stroberi kering + ½ cawan badam cincang + ¼ cawan tanah flaks

3 cawan gulung yang digulung + ½ cawan cincang kering dicincang + ¼ kismis emas + ¼ cawan pistachios cincang + 2 sudu kacang pain +

Jadi tunggu. Apakah perbezaan antara muesli dan granola?

Berikut adalah Bowl Muesli Make-Ahead yang Akan Menyimpan Anda Penuh

oren-tarikh-muesli
Kimberly Hasselbrink

Foto: Kimberly Hasselbrink