Got a Spoon? Anda Boleh Buat Pencuci mulut Restoran Fancy

Selamat datang ke Cook Like a Pro, di mana kami meminta beberapa koki kegemaran kami untuk teknik-teknik penting mereka, bersama-sama dengan nasihat tentang menggoreng, membalik, perasa, dan banyak lagi.

Sekerat kue, kocok sos, quenelle krim kocok … kadang-kadang pencuci mulut kelihatan lebih seperti karya seni. Tetapi tunggu apa adalah a quenelle? Itulah sudu bola sepak berbentuk praktikal apa-apa berkrim dan tersebar (ais krim, mousse, anda namakannya) yang menjadikan makanan pencuci mulut restoran kelihatan begitu cantik. Mungkin kelihatan sedikit untuk malam purata anda di rumah, tetapi siapa yang tidak suka helah parti? Watch quenelle maestro Kristen Murray dari Mickurice Portland menunjukkan kemahiran tangannya yang elegan:

Cara Membuat Quenelle

Bersedia untuk berlatih? Begini bagaimana ia berfungsi:

berpeluh-quenelle-sudu
Michael Graydon + Nikole Herriott

1. Cari Spoon Tepat

Untuk quenelle, anda perlu sudu kokoh yang kokoh dengan mangkuk yang mendalam atau, seperti yang dikatakan oleh Murray, “bagus, bulat bulat.” Dia menggunakan sudu vintaj; cari “sudu makanan penutup bujur” di eBay untuk mencari yang sama.

quenelle-spoon-hot-water
Michael Graydon + Nikole Herriott

2. Tetapkan untuk Kejayaan

Membuat quenelle adalah banyak tentang masa kerana ia adalah tentang teknik, jadi anda perlu mempunyai mise anda siap sedia. Hancurkan piring hidangan anda di dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 10 minit, jika tidak, sokong akan mula mencairkan pada kenalan. Sediakan stesen dengan periuk kecil air paip panas dan tuala dapur kecil. Letakkan kuah quenelle anda di dalam air (sudu panas akan meluncur melalui ais krim seperti pisau panas melalui mentega), dan keluarkan aiskrim dari peti sejuk.

berpeluk-ais krim-quenelle
Michael Graydon + Nikole Herriott

3. Sekarang Let’s Spoon

Berikan beberapa sudu pada tuala untuk menghilangkan air berlebihan. Senyum di atas sudu itu, menggenggamnya di dekat mangkuk (anda mempunyai lebih banyak kawalan dengan cara ini), dan tahan dengan bulat yang dibulatkan. Dalam pergerakan tunggal, seret sudu melalui ais krim ke arah pinggir dekat bekas supaya keriting di atasnya untuk membentuk quenelle. “Anda mahu fokus dan cair pada masa yang sama,” kata Murray.

bertepuk-quenelle-dengan-tuala
Michael Graydon + Nikole Herriott

Selesaikan Selebihnya

Untuk terus melancarkan quenelle dan tirus hujungnya, perlahan-lahan meluncurkan sudu itu keluar dari bawah kuarelle. Sapu sudu dalam air panas, dan ketuk kering sekali lagi. Berulang semula di bahagian atas quenelle, dan gunakan gerakan cupping (anda tahu, seperti sudu dan quenelle sebenarnya sudu), ketuknya ke sisi bekas beberapa kali sehingga quenelle berputar di dalam sudu. Perlahan-lahan mengikis hujung quenelle terhadap bekas untuk membuat mata tajam tajam.

memukul-quenelle-plating
Michael Graydon + Nikole Herriott

Plate with Grace

Perlahan memindahkan quenelle ke plat dingin, melengkapkan sudu semasa anda melepaskannya. Pastikan tidak mengangkat sudu lurus ke atas, atau anda akan membuat rabung.

Dapatkan Resipi: Ice Cream Caramel