Fermentasi 101: Cara Membuat Kimchi Anda Sendiri, Saus Panas, dan Lebih Banyak

Apabila musim panas datang, kami cuba mencari cara untuk menjadikannya kekal selama-lamanya. Jadi setiap hari minggu ini, kami akan membawa anda panduan baru untuk memelihara ramuan, buah-buahan dan sayur-sayuran terbaik musim. Hari ini: Hancurkan cara anda untuk kimchi buatan sendiri, sos panas, dan banyak lagi.

Fermenting menghasilkan beberapa rasa yang terbaik terima kasih kepada mikrobiologi. Ia adalah proses yang menjadikan kubis sebagai sauerkraut dan timun menjadi acar masam. Sayur-sayuran dipenuhi dengan penyelesaian yang menarik bakteria yang menghasilkan asid laktik, yang mana membantu membangunkan funk indah itu.


putih-kimchi-jar
Eva Kolenko

Apa yang boleh saya Ferment?

Kubis terkenal kerana kandungan airnya yang tinggi secara semulajadi-begitu tinggi, sebenarnya, ia menghasilkan air garamnya sendiri. Hanya urut kepala kubis dengan jumlah garam diukur, dan ia akan melepaskan cecair yang mencukupi untuk menenggelamkan dirinya. Hampir setiap sayur boleh ditapai dalam larutan garam; kita terutamanya seperti timun, bit, radishes, kacang hijau, dan chiles segar.


hot-sauce-square
Eva Kolenko

Fermentasi Sos Panas Anda Sendiri

Chili berapi-api hampir semudah dan popular untuk ditapai sebagai kubis (anda mendapat pukulan dan panas!). Dapatkan resipi.


fermenting-illo-julia-rothman
Diilustrasikan oleh Julia Rothman

Momen Utama: Bilakah Sudah Sedia?

Apabila sayur-sayuran anda mulai ditapai, anda mungkin melihat … kita akan katakan … bau. Ini semula jadi! Dan baiklah. Bagi yang menggelegak yang anda lihat, ia hanya budaya yang mengatakan, “Hai! Kami hidup! “Penapaian fermentasi bergantung pada hasil yang digunakan, suhu dapur anda, dan bakteria yang sudah ada. Contoh selepas tiga hari. Ingin rasa lebih dalam? Semakin lama anda membiarkan hasil anda duduk, semakin rumitnya. Seperti di mana? Letakkan dalam peti sejuk untuk memperlahankan penapaian selanjutnya.


Tunggu, Saya Pikirkan Sesuatu Yang Salah

Dari waktu ke semasa anda mungkin melihat filem di atas air garam anda. Jangan panik: Selagi ia tidak menyentuh sayuran tenggelam anda, tidak mengapa. Skim itu. Jika acuan tidak menghasilkan hasil penapaian anda, itu satu lagi cerita. Anda perlu bermula. Secara umum, apabila ragu-ragu, buangnya.


Dapatkan Resipi:

White Kimchi
Sos panas segar-cili

Anda tahu apa yang akan menjadi hebat dengan kimchi itu? Beberapa ayam goreng Korea yang super renyah:

Rahsia Super Chicken Chicken Korea Super