Drop the Beet Hard dengan Mengelakkan 4 Kesalahan Umum ini

Terdapat dua jenis orang di dunia ini: Mereka yang suka bit, dan mereka yang tidak memberi mereka peluang. Sekiranya anda berada di kem terakhir, mungkin akar (heh, heh) kebencian anda datang dari pertemuan dengan bitumen sub-par. Rawat mereka betul dan mereka manis sekali. Tetapi lakukan kejahatan ini terhadap bit dan mereka merasakan tanah yang buruk, lumpur, dan lumpur. Berikut adalah apa yang kebanyakan orang menjadi salah semasa menyediakan bit.

1. Tidak Melindungi Tangan, Papan Pemotongan, dan Countertop

“Pakai sarung tangan,” kata BApenyunting makanan digital bersekutu Rick Martinez. “Hanya pakai mereka.” Beets mengotorkan segala yang mereka hadapi, sama ada mentah atau dimasak. Sarung tangan lateks murah akan menjadikan angka anda berubah menjadi ungu (sarung tangan juga berguna semasa menyiapkan lada panas atau kunyit). Papan pemotong plastik adalah pertaruhan terbaik untuk memotong bit, kerana ia boleh dibasuh dan dibersihkan bersih. Jika anda bekerja dengan papan pemangkasan kayu yang berkualiti tinggi, ambil halaman dari buku Martinez: Luruskannya dengan beberapa kertas besar kertas. Jika pisau anda memotong melalui kertas, gantikan kertas! Kayu berliang dan noda adalah mustahil untuk dikeluarkan, jadi patut berhati-hati. Jika anda memotong bit dengan kotak parut, letakkannya di atas kuali lembaran yang disusun. Itu akan menangkap bit parut tanpa mengotorkan papan anda. Jangan bekerja dengan bit di atas marmar. Sebaik sahaja ia bernoda, anda cukup beruntung.

BORSCHT
Alex Lau

Kulit bit menambah tekstur yang tidak menyenangkan kepada sup, jadi lepaskan dahulu. Foto: Alex Lau

2. Mengupas Tidak Perlu

Pukul atau mendidih bit untuk salad atau krim berenang? Jangan buang masa anda mengupas mereka sebelum memasak. Kulit bit lebih mudah dikeluarkan apabila dimasak– bit akan muncul keluar. Satu-satunya masa anda benar-benar perlu mengupas bit mentah adalah apabila anda akan memakannya mentah, seperti dalam selada slaid, (kulit rasa pahit), atau jika mereka akan menjadi sup menjadi sup, seperti borscht.

3. Menghancurkan Hijau

Jika anda cukup bernasib baik untuk mencari bit dengan puncaknya dilampirkan, jangan buangnya. Sayur-sayuran beret adalah sihat dan serba boleh-anda boleh mengukus mereka, menyalutnya, menambahnya kepada goreng-goreng dan telur-telur, atau hanya merobek-robek mereka menjadi kepingan-kepingan gigit untuk salad. Jika anda membeli bit dalam musim sejuk, mereka mungkin tidak mempunyai puncaknya (sayur-sayuran akan lebih cepat daripada bahagian akar sayuran, jadi ia tidak disimpan bersama). Apabila anda membeli bit dengan puncak mereka, potong mereka dari akar dan biarkan mereka dibalut dengan longgar dalam tuala kertas lembap dalam beg plastik yang diletakkan di dalam laci crisper peti sejuk anda. Mereka akan bertahan selama beberapa hari seperti itu, manakala bit sebenar akan disimpan selama beberapa minggu.

marinated-beets-with-potato-and-horseradish
Peden & Munk

Bit ini diasinkan dengan cuka Sherry kemudian dipakai dengan vinaigrette herba. Foto: Peden + Munk

4. Tidak Mengimbangi Perisa Perut

Ya, bit merasakan tanah dan sedikit pahit. Walaupun ini bukan perkara yang buruk, Martinez berkata mereka terbaik apabila dipasangkan dengan perisa yang cerah, manis dan segar. Sekiranya anda mendidih, tambah garam (seolah-olah anda pasta mendidih) dan kira-kira seperempat cawan cuka anggur merah ke dalam air. Jika anda sedang memanggang, anda boleh menyesuaikan rasa selepas itu. Cuba percampuran mereka dengan zest citrus, bawang putih, bawang merah, cuka, dan lagi, banyak garam. “Beet memerlukan nota tajam, kuat,” jelasnya, untuk kedua-dua menentang dan melengkapkan mereka yang diredam, seperti tanah liat.

Adakah seseorang meminta puluhan resipi bit?