Donabe: Wonder One-Pot untuk Semua Keperluan Dapur Anda

Anda tahu bahawa tagen Maghribi yang anda beli, digunakan dua kali, dan kemudian tidak pernah disentuh lagi? Ini bukan itu. Ini adalah donabe, periuk Jepun seramik yang lebih kurang satu zillion kali lebih mudah digunakan dan lebih serba boleh daripada tagine-bukan lagi mudah untuk disimpan dan senang dilihat. Di sinilah ad hoc set-it-and-forget-it makanan satu-pot dibuat elegan. Donabe sedang membuat kemunculan kembali obsesi dunia makanan A.S. dengan masakan Jepun. Dan anda perlu mempunyai satu di dapur anda dengan serta-merta.

Apa ini

“Donabe” bermaksud periuk tanah liat di Jepun, dan ia merupakan salah satu kapal masak tertua di Jepun, menurut Naoko Takei Moore, pengarang Donabe: Masakan Tanah Liat Klasik dan Moden Jepun. Berasal dari wilayah Iga, Jepun, periuk tembikar dibuat dari tanah liat dengan sifat yang ideal untuk beroperasi pada suhu tinggi, termasuk dalam tanur dan semasa memasak panas tinggi. Ini jenis tanah liat dari Iga adalah super berliang, yang bermaksud ia membina haba perlahan-lahan (dan, sama dengan periuk perlahan, mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mula panas) tetapi ia tetap panas sekali pada suhu puncak. Menurut Moore, setiap rumah tangga Jepang memiliki sekurang-kurangnya satu donabe di dapurnya, dan itu merupakan bagian penting dari makanan kelompok, karena pembakar mudah alih mengubahnya menjadi panci insta-panas.

Untuk permulaan

Langkah pertama: Beli donabe. Mereka bermula pada sekitar $ 100. Moore biasanya mengesyorkan bermula dengan yang paling klasik donabe, yang paling hampir menyerupai hidangan kaserol dengan tudung. Ia serba guna dan berfungsi untuk sup, stew, atau periuk panas. Alex Grossman, pengarah kreatif kami, yang telah memasak makanan Jepun dalam gaya makanan selama beberapa dekad-dan bergantung pada donabe untuk makan malam keluarga-mengesyorkan akan menjadi besar dan membeli donabe beras periuk yang lebih tebal dan dua kali lipat dari get-go. Ini sangat berguna jika anda suka nasi beras bibimbap kasar di bahagian bawah), serta sup, stew, atau apa sahaja yang anda mahukan. Donabe peringkat seterusnya adalah salah satu yang ditetapkan untuk makanan merokok dengan mudah di rumah.

alex-grossman-donabe
Instagram / @ alxgrossman

Donabe makan malam à la Grossman. Foto: Instagram / @ alxgrossman

Bagaimana Anda Menggunakannya

Grossman menggunakan donabe untuk segala-galanya, tetapi mendapat sambutan yang sangat menggembirakan tentang mangkuk padi dan tepung beras. “Ia menggalakkan pengedaran yang lembut dan juga panas,” kata Moore. Dan apabila anda mematikan haba, donabe menyejuk perlahan-lahan, yang Moore berkata “membolehkan perisa untuk benar-benar tenggelam.” Sekiranya anda sedang menyediakan hidangan beras campuran, cuba prosedur mudah Moore: Rendam beras, ditambah dashi sup, stik gaya Barat, atau air di donabe anda selama lebih kurang 20 minit. Kemudian putar dapur sehingga haba yang tinggi untuk memulakan masakan. Seterusnya, atas beras dengan apa sahaja yang anda mahu, seperti sayur-sayuran atau daging, dan hanya masak bersama dengan penutup. Ambil haba selepas 13 hingga 15 minit, biarkan ia berehat selama 20, dan sajian dalam hidangan yang sama. Itu sahaja.

Jangan Mess It Up

“Ia sangat berguna dan tahan lama, tetapi anda perlu mengurusnya kerana ia adalah perkara yang mudah rosak,” kata Moore. Sebagai permulaan, donabe bukan pencuci pinggan mangkuk. Anda perlu membasuhnya. Anda juga tidak mahu menyerap donabe untuk masa yang lama dalam sabun atau menggosoknya terlalu keras, kerana anda boleh merosakkan tanah liat. Selepas mencuci, Moore mengesyorkan membalikkannya terbalik untuk membiarkannya kering dalam semalam, kerana tanah liat berliang dan menyerap banyak kelembapan, jadi anda mahu mengeringkannya sepenuhnya. Nota lain: Jangan panaskan ia kosong. Sentiasa pastikan anda mempunyai gerimis cecair cahaya di dalam, sama ada itu sentuhan minyak untuk memasak sup bahan atau stok.

Ia adalah hidangan satu pot,”kata Moore.” Bagi orang Jepun yang sibuk, ini cara mudah untuk memasak makanan yang lengkap dan berkhasiat dengan cepat. Sekiranya anda bersendirian di sebuah pangsapuri, anda menggunakan apa sahaja stok yang anda inginkan, kemudian cari peti sejuk dan cari kubis, enoki cendawan, tauhu, atau kepingan ayam, dan kemudian membuangnya bersama-sama dan menyampaikannya keluar dari donabe di jadual. “Seolah-olah kita memerlukan satu lagi sebab untuk menghentikan pesanan pada malam” saya “.

Perlu Resipi? Temui Anything Goes Donabe kami.